Elfagytak a virágok. Nem lesz idei akácméz?

2023. június 05. 12:56
Győr-Moson Sopronban már nagy a gond, idén sem kedvez a méhészetnek az időjárás.
 
A tavaszi fagyok mindent tönkretettek
Május végén, június elején szinte mindenhol hófehérbe öltöznek az akácfák, ráadásul csodálatos illatukkal lepik be a településeket. Idén azonban ez nem történt meg, hiszen a tavaszi fagyok során szinte minden elveszett. A Kisalföld.hu helyi méhészeket kérdezett, hogy vajon lesz-e idén elég akácméz.
 
Elfagytak a virágok. Nem lesz idei akácméz?
Nagy Balázs, a pannonhalmi Zümi Méhészet tulajdonosa feleségével együtt foglalkozik méhekkel. A termést illetően azonban nincsenek jó hírei. Elárulta, hogy idén jóval kevesebb repcemézet tudtak megtermelni, hiszen az időjárás miatt a méhek még nem erősödtek meg annyira, hogy a virágzás idejére kirepüljenek. Hozzátette, hogy az akác sincs olyan helyzetben, mint az előző években. Úgy tudja, hogy lesznek olyan méhészetek, akiknél egyáltalán nem lesz akácméz, mert a virágok vagy elfagytak, vagy leverte őket az eső. Ahol pedig a kora tavaszi hideg nem okozott gondot, ott az akác együtt nyílik a többi virággal, ezáltal a méhek belehordják a mézbe más virágok nektárját.
 
Még mindig van tavalyi méz
 
Elárulta tovább, hogy azok a méhészek, akik a tavaly megtermelt mézet hordóban tárolják, azoknál rosszabb a helyzet, hiszen nem vásárolták fel tőlük a mézet, emiatt még a tavalyi akácméz is a raktárakban van. Hozzátette, hogy ők vásárokon, valamint az interneten keresztül értékesítenek.
 
A 22 év alatt kiépített vevői körük a méz 80-90 százalékát megvásárolják. A vevők számítanak rájuk, hiszen tudják, hogy milyen minőségre számíthatnak, így minden évben visszajárnak. Annak viszont nagyon nehéz dolga van, aki most akarja kiépíteni a vásárlói körét.
 
A Kisalföldi Méhészek Szövetkezete elnöke, Vajda László szerint semmi jó nem vár a méhészekre. Kijelentette, hogy a méhei el sem indultak az akácra, hiszen Győr-Moson-Sopronban, valamint az egész Észak-Dunántúlon mindenhol elfagytak a virágok. Semmi remény, hogy ezeken a területeken idén akácmézpörgetés történjen. Ezzel együtt a repcetermés is igen gyenge lett, bár hiányra nem kell számítani, hiszen a raktárakban mindig van tartalék. Ez viszont azt is jelenti, hogy a termelői árakban nem lesz jelentős mértékű változás.
 
Kiemelte, hogy nagybani felvásárlás már nincs, így a méhészek kiüvegezve próbálják meg eladni a termést. Viszont ez együtt jár a túlkínálat, ami csökkenteni fogja az árakat. A méhész úgy véli, hogy közvetlenül a termelőktől való vásárlás esetén azaz ár nem fog változni tavalyhoz képest.
Aggódni nem kell, tavalyi mézből még bőven akad a termelőknél 
 
Válságban az ágazat
Nagyon sok az eladó méhcsalád, ami nem csoda, az ágazat válságban van. A méhészek próbálnak megszabadulni a méhektől és amíg 30 évvel ezelőtt még rengetegen foglalkoztak velük főállásban, addig manapság kevesen vágnak bele ebbe. Nagy, főállási méhészekkel alig találkozni, hiszen egyre nehezebb eladni a mézet - tette hozzá a szakember.
 
forrás: Kisalföld.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy: hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma

2024. február 21. 15:08
A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége folyamatosan emelkedik.
 
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nébih munkáját támogató ÉLBC Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.