Étkezési alma szakmai nap

2023. augusztus 15. 21:48
Az étkezési alma termesztésének kritikus kérdéseivel foglalkoznak a 2023. augusztus 22-én Berkenyén sorra kerülő szakmai napon, a Berkenye Hűtőház Kft. és a Kertcenter szervezésében, a helyi rendezvényteremben és a vendéglátó almaültetvényében.
Étkezési alma szakmai nap
A rendezvény 2023. augusztus 22-én, kedden 9 órakor kezdődik.
Helyszín: Berkenye, Petőfi u. 1, Szent Anna Panzió és Étterem rendezvényház és a Berkenye Hűtőház Kft. hűtőháza és almaültetvényei.
 
Az Étkezési alma szakmai napon elsőként Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke, a Debreceni Egyetem intézetvezetője és Schmidt Szilárd, a Berkenye Hűtőház ügyvezetője elemzi az étkezési alma hazai helyzetét. Az étkezési alma európai piaci trendjeiről, a várható termésről Takács Ferenc, az újfehértói kutatóintézet vezetője beszél.
 
Az utóbbi években nemcsak a csonthéjasokat, hanem az almát is érzékenyen érintették a tavaszi fagyok.
 
Külön blokk foglalkozik a szakmai napon a fagyvédelem lehetőségeivel és a növényvédelmi problémákkal, különös tekintettel az idén országszerte nagy gondot okozó varasodásra.
 
Az előadók kitérnek az Agro-ökológiai Programban pontot érő megoldásokra is. A UPL Hungary Kft. képviseletében Kiss Dániel kultúrafelelős, az Asfertglobal Portugáliától Tóth Andrea szaktanácsadó, a Kertcentertől Hodász Ádám növényorvos, a Biocont Magyarország Kft.-től Jávorszky Laura szaktanácsadó ismerteti a hagyományos és az ökológiai termesztés során alkalmazható növényvédelmi és növénytáplálási módszereket, készítményeket.
 
Török gyártmányú fagyvédelmi szélgépet mutat be Alp Berkman, a Gener képviselője és Kéki László, a Kertcenter vezetője.
 
Kifinomult piaci igényeknek kell megfelelni az étkezési alma értékesítéséhez, ebben segítenek eligazodni a következő blokk előadói. Takács Ferenc a a korszerű tárolásról és hűtéstechnológiáról beszél, Rácz-Szabó Róbert pedig, a Pullulo Faiskola vezetője az almanemesítésről, fajtatrendekről tart előadást, és nemes fajtákra, alanyokra tesz javaslatot.
 
A rendezvény a berkenyei almáskertben folytatódik, ahol működés közben tanulmányozható a speciális kályhával kombinált szélgép, megbeszélik az idei növényvédelem tanulságait és csatlakozik a résztvevőkhöz Szentpéteri Tamás szaktanácsadó is.
 
A berkenyei almáskert idősebb része 1998-ben létesült, hagyományos ültetvény, tavaly és az idén tavasszal pedig szuperintenzív gyümölcsöst telepítettek, Gala, Devil Gala, Red Jonaprince, Pinova, Golden és Red Delicious fajtákkal.
Red Jonaprince, egy nagy reményű almafajta
A szakmai nap médiatámogatója a Kertészet és Szőlészet.
 
A részvétel termelőknek ingyenes, jelentkezni lehet Komáromi Kornélnál a 0630-232-9810 telefonszámon vagy e-mailben: kerteszeti.szaktanacsadas@gmail.com címen, illetve online.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrárium tele van lehetőségekkel, perspektívákkal és sikerekkel

2023. augusztus 14. 14:47
A Magyarország Legszebb Birtoka verseny résztvevői a saját példájukon keresztül mutatják meg, hogy az agrárium tele van lehetőségekkel, perspektívákkal, eredményekkel és sikerekkel – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a megmérettetés elismeréseinek átadásán, szombaton, Etyeken.

Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!

2022. december 15. 15:20
Egyre nagyobb számban jelennek meg élő baromfit kínáló online hirdetések a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet - írják a NÉBIH oldalán.