Segítséget kapnak a gazdák a pocokinvázió elleni harcban

2023. november 02. 13:10
Az őszi csapadékos időjárás mellett a Nébih legutóbbi döntése is segítheti az ország egyre nagyobb területén elszaporodó mezei pocok elleni védekezést – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
A hatóság – a  NAK kérésére – megemelte az engedéllyel rendelkező, mezei pockok elleni védekezésre használt készítmények kihelyezhető mennyiségét.
Segítséget kapnak a gazdák a pocokinvázió elleni harcban
Csillapodni látszik a pocokinvázió, a következő hetekben jelentősen csökkenhet a hazai termőföldeken egyre nagyobb kárt okozó mezei pockok száma.
 
Ahogyan arról korábban a kamara is hírt adott, főképp az ország déli részén jelentősen felszaporodtak a mezei pockok, a rágcsálók komoly károkat okoztak a gazdáknak.
 
Bár sokan a 2014-ben tapasztalt országos szintű inváziótól tartottak, idén remélhetőleg elkerülhető lesz a rágcsálók országos szintű pusztítása.
 
Az esős időjárás segíti a mezei pockok elleni védekezést, a sok csapadék ugyanis csökkenti a populációt, emellett a kamara kérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyezte az eddig használt készítmények dózisának megnövelését, ami hozzájárulhat az eredményes védekezéshez.
 
A termelők ezentúl a korábban engedélyezettnél 20 százalékkal nagyobb mennyiséget juttathatnak ki a szóban forgó, engedéllyel rendelkező készítményekből.
 
Az élővilág védelme érdekében ugyanakkor továbbra is tilos a fertőzött területek felületi kezelése, a védekezésre használt készítmény ezentúl is csak a mezei pockok járataiba juttatható be – előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem után.
 
A mezei pocok folyamatos rágásával számtalan növényt tönkretesz, ezért veszélyes károsítónak számít.
Pocokveszély! Hogyan gátolhatjuk a felszaporodásukat?
A NAK nemrég felmérte a pocokfertőzéssel érintett területeket, az adatokból jól látható, hogy a fertőzés a déli vármegyékből fokozatosan terjed észak felé, a legnagyobb problémát azonban Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenti.
 
Idén több tényező is kedvezett a mezei rágcsálók elszaporodásának.
 
A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockoknak.
 
forrás: agrotrend.hu/NAK 

Kapcsolódó cikkek

Gyomaendrődön tartották az agrárszakképzés országos tanévnyitó ünnepségét

2023. szeptember 01. 12:00
Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont csütörtökön az agrárszakképzési országos tanévnyitó ünnepségnek. Az agrárminisztérium által fenntartott közel 60 szakképző intézmény vezetői és az oktatásban együttműködő partnerei részvételével megtartott eseményen Farkas Sándor, miniszterhelyettes az eseményen hangsúlyozta, hogy a jól képzett munkaerő az alapja a vidéki Magyarország erejének.

EFDSZ szakmai fórum

2022. december 14. 13:13
2022.12.7.-én és 8.-án Budapesten az EFDSZ SZAKMAI KEREKASZTAL FÓRUM keretében vitatta meg az ágazatban dolgozó munkavállalók helyzetét, kilátásait.