Európai Bizottság: az uniós tejágazati csomag javítja a tejtermelők helyzetét az ellátási láncban

2016. december 02. 09:18
Uniós szintű intézkedésekkel javítani lehet a tejtermelők helyzetét az ellátási láncon belül - jelentette ki Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos Brüsszelben, az uniós tejágazati csomag második jelentését ismertetve.

Phil Hogan elmondta, a 2012-ben bevezetett tejágazati csomag jelentéséből kiderül, hogy az intézkedések életbe lépése után három évvel az európai gazdálkodók növekvő mértékben élnek a felkínált eszközökkel.


Egyre gyakoribb például, hogy a gazdák termelői szervezetekbe tömörülve kollektív tárgyalásokat folytatnak a szerződéses feltételekről, amelyek erősítik a tejtermelők alkupozícióját. Emellett írásbeli szerződést kötnek a felvásárlókkal, amely növeli az átláthatóságot és a nyomonkövethetőséget a mezőgazdasági termelők számára.

Az Európai Bizottság a jelentésben arra buzdította a tagállamokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a termelői szervezetek létrehozásának további ösztönzésére, és gondoskodjanak arról, hogy a termelői szervezetek tevékenysége a kollektív tárgyaláson túl a kollektív fellépés más formáira is kiterjedjen.

Emellett a szakmaközi szervezetek szerepének kibővítését tanácsolták, valamint a csomagba tartozó intézkedések hatályának meghosszabbítását 2020 utánra is.

A tejágazati intézkedéscsomagot 2012-ben fogadta el az Európai Bizottság abból a célból, hogy megerősödjön a tejterméktermelők pozíciója a tejtermékellátási láncban, valamint, hogy az ágazat felkészülhessen a piacorientáltabb és fenntarthatóbb működésre.

A csomag rendelkezései alapján a tagállamok dönthetnek úgy, hogy kötelezővé teszik a tejtermelők és a tejfeldolgozók közötti írásbeli szerződéskötést, a mezőgazdasági termelőknek pedig lehetőségük nyílik arra, hogy termelői szervezeteken keresztül közösen tárgyaljanak a szerződéses feltételekről.

A csomag szabályozza azt is, hogy a tagállamok bizonyos feltételek mellett rendelkezhetnek az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott sajtok kínálatának szabályozásáról.

A tejágazati csomagot alkotó intézkedések a jelenlegi tervek szerint 2020 közepéig lesznek hatályban.
 
hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyolc millió nélkülözőn segítenek az élelmiszerbankok

2018. május 25. 06:37
Az Európai Élelmiszerbankok működésükkel konkrét megoldást nyújtanak az élelmiszerfeleslegek hasznosítására és az élelmiszerellátás biztosítására. Tavaly közel 300 ezer tonna élelmiszert osztottak szét. Csütörtöktől Budapesten tartják közgyűlésüket.

Ezek a munkavédelmi ellenőrzések tavalyi tapasztalatai

2017. április 06. 10:55
A munkaügyi hatósághoz hasonlóan a munkavédelmi hatóság is évente, jelentésben értékeli az ellenőrzések tapasztalatait, melynek legfontosabb tanulságait az alábbiakban mutatjuk be. A kormányzati ígéreteknek megfelelően a munkavédelmi ellenőrzések száma emelkedik, ennek mértéke tavaly 13% volt. Ennek eredményeképpen közel 15.000 munkáltató került ellenőrzés alá. A munkavédelmi ellenőrzések 79.1%-os jogsértési arányt tártak fel, ez az arány a munkaügyi ellenőrzések esetében 84%. Ez pedig azt jelenti, hogy 10 munkáltatóból 8 nincsen tisztában teljes mértékben a jogi kötelezettségeivel.