Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH

2017. április 27. 07:40
18 szilvafajta aszalt mintáit ismerhették meg szakértők és aszalt szilva kedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) múlt hét pénteki aszalt szilva fajtabemutatóján, Budapesten. A rendezvényt megnyitó szakmai kerekasztal beszélgetésen az ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat az aszalt szilva jelentőségéről, a különböző fajták aszalhatóságáról, beltartalmi értékeiről, valamint az aszalt szilva piaci lehetőségeiről, majd „laikus” aszalt szilva kedvelőkkel együtt érzékszervi bírálaton értékelték a fajtákat.

A szilva friss gyümölcsként az évnek csak egy rövid időszakában áll rendelkezésre (2-3 hónap), de mivel egy igen jó és egészséges gyümölcsről van szó, ezért jelentős az igény tartósítására, megőrzésére. Az ivólé és befőtt készítése csak a mai kor emberének adatott meg, de az aszalás ennél sokkal régebbi módszer (mintegy 5000 éves írott múltra tekint vissza), hogy a téli gyümölcshiányos, vitaminhiányos időszakban is hozzájuthassunk a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz.

A bírált szilvafajták a NÉBIH Pölöskei Fajtakísérleti Állomásáról és a NAIK Ceglédi Kutató Állomásáról származtak. Minden fajtát az aszaláshoz optimális időpontban szüretetek, majd a NÉBIH Helvéciai Fajtakísérleti Állomásán aszaltak és tároltak. A bírálat előtt 48 órával a mintákat 20%-os cukor oldatban rehidratálták a szakemberek, hogy a fogyasztáskor azok nedvességtartalma optimális legyen, vagyis, a gyümölcs húsállománya könnyen rágható legyen.

A bírált fajták:

1. Beregi datolya 7. Csacsanszka najbolja 13. Stanley
2. Besztercei Bt2 8. Csacsanszka rodna 14. Szultán
3. Tuleu dulce 9. Debreceni muskotály 15. Utility
4. Besztercei muskotály 10. Empress 16. Viktória
5. Bluefre 11. Gabi féle kökény 17. Valjevka
6. C1501 12. Gömöri nyakas 18. ZDR


A bírált fajták teljes listája elérhető a NÉBIH honlapján: link A bírálat során a bírálók értékelték a gyümölcs színét, küllemét, állományát, ízét és a héj minőségét. A különböző fajták igen eltérőek voltak mind megjelenésüket, mind ízüket illetően. Összességében elmondható, hogy a sötét színű (majdnem fekete) aszalványok inkább tetszettek a bírálóknak, mint a világosabb színűek. A küllem értékelésénél a nagyobb méretű és fényes fekete színű mintákat kedvelték (pl.: Empress, Stanley, Tuleu dulce, Valjevka). Az állomány tulajdonságra a legmagasabb pontszámokat a Tuleu dulce, a ZDR, a C1501, a Gömöri nyakas, a Stanley, az Utility és a Bluefre fajták kapták. A bírálók a legjobb ízűnek a Tuleu dulce-t, a Stanley-t, a ZDR-t, a Gabi féle kökényt, a Utility-t és a Beregi datolyát találták. Legfinomabb (legvékonyabb) héja a Gabi féle kökénynek, a Tuleu dulce-nak, és az Empress fajtának volt.

A különböző tulajdonságokra adott pontszámokat összesítve a legjobbnak értékelt fajta a Tuleu dulce, a Gömöri nyakas, a Gabi féle kökény, a Stanley és az Empress fajták voltak.

A bírálók érdeklődve és örömmel fogadták a szilva fajtabírálatot, hiszen az aszalt szilvának köztudottan jelentős az egészségre gyakorolt pozitív hatása, érdemes lenne többet fogyasztani a kiváló minőségű hazai gyümölcsökből készült aszalványokból.

 

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Dióhéjban, amit a margarinról tudni érdemes

2017. július 20. 08:42
Ma már a vezető gyártók táplálkozás-élettani szempontból kedvező növényi alapanyagokat használnak és a legkorszerűbb gyártási technológiákat alkalmazzák.

A tanulás sokkal hatékonyabb stressz-puffer, mint a relaxáció

2018. október 09. 10:11
Eddig azt hittük, minderre megoldást jelentenek a különféle relaxációs technikák, ám a legújabb kutatások most azt mutatják, hogy sokkal hatékonyabb stresszkezelő módszer az, ha új dolgokat tanulunk