Európai közös nyilatkozatot fogadtak el az erdők védelméről

2024. október 02. 12:55
A Forest Europe szervezet Bonnban megrendezett magas szintű fórumán 33 ország fogadott el közös nyilatkozatot az erdők védelme és a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása érdekében a páneurópai régióban. Magyarországot Ökrös Oszkár helyettes államtitkár és Szentpéteri Sándor főosztályvezető képviselték.
Európai közös nyilatkozatot fogadtak el az erdők védelméről
Az idén Németország volt a házigazdája az Európai Erdők Védelméért felelős miniszteri konferenciának. A fórum célja, hogy közös stratégiákat dolgozzon ki a fenntartható erdőgazdálkodás megerősítésére a tágabb európai régióban, és válaszokat keressen a klímaváltozással, a biodiverzitással, az erdők gazdasági szerepével, és a társadalom részére nyújtott szolgáltatásaival összefüggő erdészetpolitikai kihívásokra.
 
Az Agrárminisztérium részéről Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár felszólalásában bemutatta a magyarországi fenntartható erdőgazdálkodás tapasztalatait, hangsúlyozva, hogy a magyarországi erdőkre szigorú fenntarthatósági követelmények vonatkoznak, és az erdők változatosságának megőrzését, az erdők fenntartását, felújítását és a védelmi, valamint közjóléti szolgáltatások biztosítását a magyar kormány a megfelelő eszközökkel biztosítja.
 
Kiemelte, hogy hazánk folyamatosan frissíti és harmonizálja a magyar erdőgazdálkodási politikát az uniós és nemzetközi normák alapján, valamint azt, hogy napjaink összetett fenntarthatósági kihívásaira válaszul az Agrárminisztérium erőteljesen ösztönzi a vízvisszatartást, az elegyes erdők telepítését és az erdőszegélyek kialakítását.
Európai közös nyilatkozatot fogadtak el az erdők védelméről
 
A bonni magas rangú eseményen 33 ország képviselője vett részt, akik közös nyilatkozatot fogadtak el a páneurópai régió erdeinek védelme, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása érdekében. Magyarország részéről Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztési Politikai és Innovációs Főosztályának vezetője írta alá a dokumentumot.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Az európai termelés jövőjét veszélyezteti a korlátlanul beáramló ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 17. 14:23
Meg kell állítani az ukrán baromfihús és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.

Te tudod, mi az oka annak, ha sok a vakondtúrás a kertedben?

2023. február 09. 13:16
A vakond az év emlőse. De vajon miért kapta ez a kitüntető címet, amikor bosszant minket a túrásaival?
 
A vakond, habár elképesztően bosszantó tud lenni, amikor föltúrja a kertünket, nem véletlenül védett állat immár 120 éve. És az sem véletlen, hogy minden bosszankodásunk ellenére idén a vakond lett az év emlőse. Mert rossz a rosszal, de rossz a rossz nélkül, ez pedig a vakondra különösen igaz.