Ez a jövő: Közép-Európa legmodernebb takarmányüzeme Dabason

2023. szeptember 27. 15:15
2023. szeptember 26-án ünnepélyes keretek között felavatták Dabason a közel 45 éves Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.  Magyarországon egyedülálló, ultramodern takarmányüzemét.  A döntően saját erőből és állami támogatással megépült  üzem termelésbe állításával  a cég korszakos lépést tett a fenntartható,  korszerű állattenyésztés támogatására. Az ünnepélyes üzemavatón Nagy István agrárminiszter és Sztáray Péter külgazdasági és külügyi államtitkár mondott köszöntő beszédet.
Ez a jövő: Közép-Európa legmodernebb takarmányüzeme Dabason
– „Az A-Z ÜZEM 4.0” nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, tervezésénél és a technológiaválasztásnál fontos szerepet játszott a környezettudatos szemlélet és fenntarthatóság. Bátran leszögezhetjük, hogy az új takarmányüzem technológiai felszereltsége csúcstechnológiás gyártósorai egyedülállóak a térségben! – mondta Kulik Zoltán a Vitafort Zrt. vezérigazgatója az üzemavató megnyitóbeszédében.
Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója (fotó: Horizont Média Kft.)
 
A nemzetgazdaság szempontjából stratégiai fontosságú hazai állattenyésztés egyik élenjáró vállalata így másfélszeresére növeli termelési kapacitását. A beruházásban kiemelt szerepe van a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának.
 
– Hatalmas büszkeség számunkra, hogy Dabason megépülhetett Közép-Európa legkorszerűbb, ultramodern takarmányüzeme. Az üzem építésére két évvel ezelőtt meghozott döntésünket az egyre növekvő piaci igények kielégítésére alapoztuk. Célunk az volt, hogy az eddig üzemelő termelőegységeinket egy tető alá integráljuk. Ezzel nagyságrendekkel növeljük a nagy koncentrációjú, korszerű termékek előállítását, de ennél is fontosabb, hogy korszerű takarmányozási elvárásoknak megfelelni képes rugalmas, költséghatékony és egyben gazdaságosabb termelést tegyünk lehetővé – hangsúlyozta Kulik Zoltán.
 
A zöldmezős, 6 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás – a takarmánygyártásban ma világszínvonalon elérhető legújabb csúcstechnológiák beépítésével – a magyar takarmányipar legfiatalabb büszkesége. A jelenleg a 12 hektáros telephelyen működő négy üzemünket most ebbe a közel 40 méter magas, 7 ezer négyzetméter beépített technológiával rendelkező létesítményünkbe integráljuk, jelentősen növelve a hatékonyságot. Az A-Z ÜZEM 4.0 több mint 1000 m2 alapterülettel, 9 szinttel rendelkezik, ahol két technológiai gyártó vonal  –  takarmánykeverék és koncentrátum, valamint tömény előkeverék (premix) működik egymással szoros összefüggésben. Az integrált üzemben 144 alapanyagtartály, 3 keverőgép, 3 granuláló vonal 5 perces ciklusidővel, 2 grammos bemérési pontossággal, 60-80 féle végterméket képes előállítani, akár 500 tonna napi mennyiségben – tette hozzá üzemavató beszédében Kulik Zoltán.
 
– Az A-Z ÜZEM  4,0” hamarosan megkezdi a sertés, a baromfi és kérődzők ellátására alkalmas, széleskörű termékkörök gyártását. Az új, komplex üzemben a legtöményebb premix és szuper premixektől kezdve koncentrátumokat, tápszereket, és kész keveréktakarmányokat állítunk elő telepre szabott, egyedi receptúrák alapján – hangsúlyozta a vezérigazgató.
 
– Terveink szerint a hazai piac kiszolgálásán túlmenően jelentős mennyiségű terméket gyártunk majd külföldi partnereink megbízására, ezzel tovább erősítve külpiaci jelenlétünket. Minden adott ahhoz, hogy stratégiai jelentőségű régiós gyártóközponttá váljunk! – tette hozzá a vezérigazgató.
Kőszegi Zoltán Dabas polgármestere, Sztáray Péter külgazdasági és külügyi államtitkár, Nagy István agrárminiszter, Kulik Zoltán Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője (fotó: Horizont Média Kft.)
 
A sajtónyilvános eseményen több mint 400 vendég vett részt, jelen voltak a Vitafort Zrt. legfontosabb hazai partnerei, beszállítói, hazai és külföldi érdekeltségeinek képviselői, Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Kőszegi Zoltán Dabas polgármestere, valamint az épület tervezésében és kivitelezésében jeleskedő cég vezetői.
 
Az üzemavató ceremónia az A-Z ÜZEM 4.0 technikai színvonalára utaló „VitaRobi” embernagyságú robot közreműködésével zajlott.  A hagyományos szalagátvágást pedig egy chipes, látványos üzemindítás jelképezte. Az üzemben a tesztgyártási időszakot követően várhatóan jövő év elején teljes gőzzel megindul a termelés.
A Vitafort a térség egyik meghatározó takarmányozási vállalata. A hazai tejtermelő szarvasmarha-ágazat takarmányozásának piacvezetője, s csaknem 45 éve megbízható beszállítója a magyar haszonállat előállító cégeknek,  nagy- és közepes állattartó telepeknek, háztáji gazdaságoknak. Termékeivel a magyar állattenyésztés igényeinek 25 %-át szolgálja ki, exporttevékenysége a világ összesen 21 országára terjed ki.
 
Az A-Z ÜZEM 4.0-ra az elhangzottak mellett jellemző, hogy a gyógyszerkontamináció-mentességet zárt rendszerű, kötött pályás konténeres automata anyagmozgató rendszer teszi lehetővé. A technológia környezetkímélő, kiporzásmentes és dolgozóbarát. A koncentrátum és takarmánykeverék előállító vonal kapacitása évi 100 ezer tonna. A premix vonal 6 t/óra kapacitással évi kb. 30 000 tonna nagy töménységű premixet állíthat elő, amelynek kész takarmánykeverékre átszámított egyenértéke meghaladja a 1,5 millió tonnát.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél

2024. március 07. 17:24
Az Agrárminisztérium támogatásával hetedik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a fajtamentő mintaprogram részeként szerdán Dunakeszin.

1,5 milliárddal támogat 8 termelői csoportot az agrártárca

2023. április 26. 20:19
Cél a hatékony és eredményes együttműködés.
 
Az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy elősegítse az elismeréssel rendelkező termelői csoportok termelésének és teljesítményének piaci követelményekhez való illesztését, valamint az áruk közös forgalmazását, ennek érdekében támogatja a termelői csoportokat – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.