Ez nagyon durva lehet - Ide özönlenek az áfacsalók

2016. május 02. 07:56
Átlovagolhatnak a kertészeti termékekre azok az áfacsalók, akik eddig a tej- és a hússzektorban tevékenykedtek. Ennek oka az lehet, hogy a sertés tőkehús után 2017-től a tej, a baromfihús és a tojás áfája is 5 százalékra csökken, miközben a zöldségeké és a gyümölcsöké 27 százalék marad. Ez tovább ronthatja a legális zöldség-gyümölcs piaci szereplők helyzetét, mivel az ágazatban a feketegazdaság részaránya egyes becslések szerint már ma is 40-50 százalék között mozog.
 

Aggodalomra ad okot, hogy a tej, a baromfi és a tojás mellett a friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök áfája nem csökken 5 százalékra 2017-től, így ugyanis a zöldség-gyümölcs szektorban tovább nőhet az áfacsalás mértéke – hangoztatja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmai Szervezet. Feltételezhető ugyanis, hogy az eddig a tej- és hússzektorban áfacsalással foglalkozó csoportok "átlovagolnak" a kertészeti termékekre, növelve az áfacsalt áruk arányát és mennyiségét, amely további versenyhátrányt okoz a hazai zöldség-gyümölcs termelőknek. Ezért a FruitVeB szerint 2017-től a zöldség-gyümölcs szektorban is 5 százalékra kell mérsékelni az áfát a jelenlegi 27 százalékról.

A kereskedelmet nagymértékben befolyásoló és torzító áfacsalás minden élelmiszerágazatban jelen van, de a zöldség-gyümölcs piacon a legnagyobb mértékű, éves szinten 40-50 százalék közötti lehet. Ennek hatására a szervezet szerint folyamatosan visszaszorul a magyar termelésű kertészeti termékek aránya a belföldi piacon. 

A támogatások és pályázatok ellenére évről évre csökken a hazai zöldség-gyümölcs termelés, elsősorban az áfacsalással leginkább érintett importtermékek arányának növekedése miatt. A FruitVeB szerint hónapok óta nem lehet például magyar fokhagymát kapni, és ez olyan jelenség, amely például tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. A magyar alma vagy a magyar paprika szintén egyre nagyobb mértékben háttérbe szorul. Az áfacsalás ma leginkább a korrekten, átláthatóan és nyomon követhetően értékesítő, szabályokat betartó termelői értékesítő szervezeteket (tész) és vállalkozásokat sújtja, mert ezeket versenyképtelen helyzetbe hozza a feketén, ezáltal olcsóbban értékesítőkkel szemben.

Az áfacsalást törvényi és hivatali eszközökkel európai szinten sem sikerült felszámolni, ezért az unió országai az utóbbi években fokozatosan csökkentették a zöldség- és gyümölcsfélék áfáját 5-6 százalékra – állapította meg közleményében a FruitVeB. Ezt a lépést – tette hozzá a szervezet - Magyarország sem tudja kikerülni, mert ez az egyetlen módszer, amellyel felszámolható a feketekereskedelem. 

Az adó 5 százalékra mérséklése mellett szól, hogy az intézkedés hatására csökkenő árak növelnék a hazai zöldség-gyümölcs termékek iránti keresletet. Ennek következtében várhatóan számottevően javulna a hazai termelők és feldolgozók importtal szembeni versenyképessége, így növelhető lenne a magyar termékek aránya a zöldség-gyümölcs fogyasztásban. Az importtermékek ugyanis sok esetben csak az áfa összegével kerülnek kevesebbe a magyar áruknál.

forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Digitális Agrár Stratégia szakmai tervezete

2018. március 06. 07:54
Elkészült Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának szakmai tervezete; a dokumentum társadalmi vitát követően, még a tavasszal a kormány elé kerülhet.

Biztonságos? Új szemlélet a minőségirányításban

2017. május 10. 08:29
Az elmúlt 25 év során a világ élelmiszer piacán drasztikus változások mentek végbe: a globalizáció kiteljesedése, az élelmiszer ellátási és biztonsági kihívások alapvetően új helyzetet eredményeztek mind a termelésben, mind a feldolgozásban, mind a kereskedelemben egyaránt. A hazai élelmiszeripar szempontjából jelentősebb minőségügyi, élelmiszerbiztonsági eseményekből – a teljesség igénye nélkül – szemezgettük az alábbi csokrot.