Ez talán segít az igazi értékek megóvásában
2024. március 01. 15:59
Az Európai Parlament zöld utat adott a bor, a szeszes italok és a mezőgazdasági termékek földrajzi árujelzőinek oltalmát megerősítő uniós szabályok reformjának.
Oltalom alatt álló termék például a Parmigiano Reggiano sajt – forrás: Pixabay
A szerdán 520 szavazattal, 19 ellenszavazat és 64 tartózkodás mellett elfogadott rendelet védi a földrajzi árujelzőket offline és online módon egyaránt, több hatáskört biztosít a termelőiknek és egyszerűsíti a földrajzi jelzések bejegyzési folyamatát.
A földrajzi árujelzőket a Szellemi Tulajdon Világszervezete olyan megjelölésként határozza meg, amelyet olyan termékeken használnak, melyek meghatározott földrajzi eredettel és ennek köszönhető tulajdonságokkal vagy hírnévvel rendelkeznek – ezek jobbára élelmiszerek. A földrajzi jelzések garantálják a szellemi tulajdonjogokat és azok jogi védelmét.
A földrajzi jelzések uniós nyilvántartása csaknem 3 500 bejegyzést tartalmaz, amelyek összértéke közel 80 milliárd euro. A földrajzi árujelzővel ellátott termékek értékesítési értéke gyakran körülbelül kétszerese a tanúsítás nélküli hasonló termékekének. Oltalom alatt álló termékek például a Parmigiano Reggiano sajt, a Champagne pezsgő és a Polish Vodka.
A tagállamokkal folytatott tárgyalások során a képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy a nemzeti hatóságoknak közigazgatási és bírósági intézkedéseket kell hozniuk a földrajzi jelzések illegális használatának megakadályozása vagy megszüntetése érdekében, nemcsak offline, hanem online esetekben is. A földrajzi jelzéseket illegálisan használó domain neveket földrajzi alapú tartalomkorlátozással leállítják, vagy letiltják az azokhoz való hozzáférést. Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) domain név-riasztási rendszert hoz létre.
Az új szabályok azt is meghatározzák, hogy az összetevőként felhasznált terméket jelölő földrajzi jelzés csak akkor használható a kapcsolódó feldolgozott termék nevében, jelölésén vagy reklámjában, ha a földrajzi jelzéssel rendelkező összetevőt kellő mennyiségben használják ahhoz, hogy a feldolgozott termékben érezhető módon jelen legyen, továbbá nem használnak más, a földrajzi jelzésűvel összetéveszthető alapanyagot. Az összetevő százalékos arányát fel kell tüntetni a címkén. A feldolgozott termék gyártóinak be kell jelenteniük az összetevő tekintetében elismert termelői csoportot, amely ajánlásokat adhat ki a földrajzi jelzés helyes használatára vonatkozóan.
Az EP döntésének köszönhetően a földrajzi jelzések gyártói képesek lesznek megelőzni vagy ellensúlyozni minden olyan intézkedést, vagy kereskedelmi gyakorlatot, amely káros termékeik imázsára és értékére. Az európai parlamenti képviselők arról is gondoskodtak, hogy a gyártó neve ugyanabban a látómezőben jelenjen meg a csomagoláson, mint a földrajzi jelzés.
Az aktualizált rendeletnek megfelelően továbbra is az Európai Bizottság lesz a földrajzi jelzések rendszerének egyedüli ellenőre. A földrajzi jelzések nyilvántartásba vételi eljárása egyszerűbb lesz, és az új földrajzi árujelzők vizsgálatára hat hónapos rögzített határidőt állapítanak meg.
Amint a Tanács hivatalosan elfogadja a rendeletet, azt kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és 20 nappal később hatályba lép.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Jön a szintetikus cukor?
2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.
Ma van a Tej Világnapja!
2023. június 01. 12:54
A tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez.
A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.