Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában

2023. március 20. 10:06
Néhány zöldségnél a 30-40 százalékos az áremelkedés.
 
Az európai zöldségellátás oroszlánrészét biztosító dél-spanyolországi termőhelyeken a szokatlanul hideg februári időjárás erősen visszavetette, és ennek hatására a spanyol beszállítók többek között paradicsomból, paprikából és uborkából a korábbi mennyiségeknek csak mintegy felét tudták biztosítani – írja a freshplaza.com.
Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában
Ez maga után vonta az árak jelentős emelkedését, ami a spanyol termelő számára részben kompenzálta a mennyiségi veszteségeket. Március elejétől viszont, a terméskiesések, illetve az európai áruhiány részbeni pótlására, török és jordániai zöldségek érkeznek Európába.
 
A fajtaválaszték azonban nem pontosan felel meg a spanyolok korábbi szállításainak, amelyeket az európai fogyasztók már jól ismernek.
 
Ezen túlmenően, az ázsiai beszállítók egyrészt a magasabb fuvarköltségekre, másrészt az áruhiányra való tekintettel, átlagosan 10-15 százalékkal magasabb árat kérnek termékeikért, de egyes fajtáknál az áremelkedés a 30-40 százalékot is eléri. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ázsiai szállítók hosszabb távon nehezen tudják megvetni a lábukat az európai piacon, és néhány éven belül visszatérnek a megszokott spanyol és más európai termékek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkezdődött a szezon! Itt az országos szedd magad sárgabarack lista 2024

2024. június 13. 15:57
Már indulnak a kajsziültetvényeken a Szedd magad! akciók.
 
Idén a szokásosnál korábban, már május második felében megkezdődött a korai kajszifajták érése és betakarítása, így több ültetvényen már most hirdetnek Szedd magad sárgabarack akciókat.

Nébih: a vizsgált növényi alapú fehérjeporok közül egy sem felelt meg a jelölési előírásoknak

2023. december 14. 12:49
Nem felelt meg a jelölési előírásoknak egy növényi alapú fehérjepor sem azok közül, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével – közölte a Nébih az MTI-vel december 13.-án, szerdán.