Ezért egyél rendszeresen tökmagot!

2024. április 23. 14:46
Rengeteg értékes tápanyag található benne.
 
A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat jelentős mennyiségű egészséges zsír-, magnézium- és cinktartalmának köszönhetően – írja a mindmegette.hu.
 
Ezért egyél rendszeresen tökmagot!
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás – fotó: Pixabay
 
28 gramm megpucolt tökmagban kb. 151 kalória, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van, továbbá bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben.
 
A tökmagfogyasztás egészségügyi előnyei
 
• Gyulladáscsökkentő hatású
 
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat, és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
 
• Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát
 
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata, továbbá a tökmagban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
 
• Magnéziumtartalma jótékonyan hat a szívműködésre és a vérnyomásra
 
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert, továbbá hozzájárul a fogak, a csontok egészségéhez, és nyugtató hatása is van.
 
• Segít a vércukorszint szabályozásában
 
A tökmag és a tökmagolaj csökkentheti a vércukorszintet.
 
• Kiváló rostforrás
 
30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz, a magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, a telítettségérzést, megakadályozva ezzel az elhízást.
 
• Segíti a nyugodt alvást
 
A tökmagban lévő triptofán nevű aminosav segíti az alvást, amihez hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.
 
Hogyan fogyasszuk?
A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, de keverhetjük salátába, turmixokba is, illetve péksütemények, pogácsák remek összetevője is lehet.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek az aszalt szilváról

2023. október 10. 17:58
Az aszalt szilva finom, és nagyon egészséges módja annak, hogy sokat tegyünk az egészségünkért.
 
A szilva igazán finom és nagyon egészséges, azonban csak korlátozott ideig áll rendelkezésünkre. De asztalt formában akár évekig is elállhat, ráadásul aszalt szilvaként is nagyon finom és nagyon hasznos a fogyasztása. Habár első körben mindenkinek a székrekedés elleni hatása jut eszébe, ez a finomság ennél jóval többet is tud tenni értünk.

Brutális eperárak: van, ahol mázsaszámra szedik a rothadt gyümölcsöt

2023. május 30. 15:10
Elstartolt az eperszezon.
 
Most juthatunk legolcsóbban eperhez. A szezon első igazi gyümölcséből nem árt bespájzolni, főleg mert idén szinte minden gyümölcs esetében hatalmas a fagykár, így sem cseresznyére, sem barackra, de még szilvára sem igazán kell számítani.