Felmérés készül a munkaerőpiacról a szőlő-bor ágazatban

2019. február 26. 08:12
Rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) on-line felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit – közölte az HNT hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az on-line felméréssel az AKI és a HNT a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához kíván információs bázist létrehozni.

A közleményben kiemelték, az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban

rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya, a minőségi szőlőtermesztéshez, borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Az ágazatban zajló termelést erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozásoknak nem csak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a közleményben úgy fogalmaz, hogy az ágazat a vidékfejlesztés eszköze is lehet, amennyiben munkaerőigénye a vidék népességmegtartó erejének növekedését szolgálja.

A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja. Az agrárkutató intézet az elmúlt években több országos hatókörű munkaerőpiaci felmérést végzett.

A kérdőív az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján, a aki.gov.hu/kerdoivek/menuoldalon érhető el.

 

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy lehetőségek kapujában a pakisztáni - magyar együttműködés

2022. augusztus 19. 08:16
A kétoldalú mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről egyeztettek Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Asad Rehman Gilanit, a Pakisztáni Befektetési Tanács (BOI) elnöke. A felek a megbeszélésen kitértek a vetőmagtechnológia-transzferekre, a tejágazati beruházásokra és a mezőgazdaság gépesítésére is.

Hazai agrárium, gasztronómia: kölcsönösen segítik egymást

2020. július 24. 07:54
2020. július 14. – Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez. A megállapodást Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke és Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke látta el kézjegyével, az aláírásra az MNGSZ Tisztújító Közgyűlésén került sor.