Fenntartható élelmiszer-termelés: A gombáé a jövő!

2024. október 21. 17:18
A termesztett gombák karbonlábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos húsipari termékeké.
Fenntartható élelmiszer-termelés: A gombáé a jövő!
A tudatos vásárlók számára kiemelt fontosságú, hogy az általuk fogyasztott élelmiszerek fenntartható módon legyenek előállítva – fotó: pixabay.com
 
Az élelmiszer-termelés fenntarthatósága egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban, mivel a globális népesség növekedésével párhuzamosan az élelmiszerigény is folyamatosan emelkedik. Ebben a kontextusban különösen fontos szerephez jutnak a termesztett gombák, mint a csiperke és a laskagomba, amelyek jelentős előnyökkel járhatnak mind az egészség, mind a környezet szempontjából.
 
Az elmúlt években a gombák fogyasztása világszerte növekedett
Hazánkban az egy főre jutó gombafogyasztás kb. 1,5 kg. Az elmúlt években mind Európában, mind hazánkban a fogyasztás növekedése figyelhető meg, különösen a csiperke és a laskagomba esetében, melyek egyre gyakrabban kerülnek az asztalokra. Ez a növekedés összefügg azzal is, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és egészségtudatosabbak, előnyben részesítik a tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú ételeket.
 
A tudatos vásárlók számára kiemelt fontosságú, hogy az általuk fogyasztott élelmiszerek fenntartható módon legyenek előállítva – mutatja be a felvevő piacot Kulcsár Tamara, a Bio-Fungi Kft. marketing vezetője. – A gombák ezen a téren is kiváló alternatívát kínálnak. A termesztett gombák karbonlábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos húsipari termékeké. Egy 2017-es tanulmány szerint egy kilogramm gomba előállításához mindössze 0,7 kilogramm szén-dioxid kibocsátás társul, szemben a marhahús esetében mért 27 kilogrammal.
 
A gombák egészségügyi előnyei is jelentősek
A gombatermesztés további előnye, hogy jelentősen kevesebb vizet igényel, mint más mezőgazdasági tevékenységek. Egy kilogramm csiperke termesztéséhez átlagosan 1,8 liter víz szükséges, míg ugyanez a mennyiségű marhahús előállításához több mint 15 000 liter vizet használnak fel. Ez a különbség különösen fontos lehet azokban a régiókban, ahol a vízkorlátozások és az éghajlatváltozás egyre nagyobb problémát jelentenek.
 
A fenntarthatóság mellett a gombák egészségügyi előnyei is jelentősek. A csiperke és a laskagomba gazdag B-vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Ezen felül alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk, így ideálisak az egészségtudatos étrend részeként. A gombák rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.
 
A tudatos vásárlók körében egyre nagyobb az igény a fenntartható élelmiszerek iránt
Ezek a fogyasztók alaposan utánajárnak, hogy a termékek előállítása milyen környezeti hatásokkal jár, és előnyben részesítik az alacsony karbonlábnyomú és víztakarékos megoldásokat.
 
A gombák, különösen a csiperke és a laskagomba, kiválóan megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, így egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges és fenntartható étrendekben.
 
A gombák, mint a csiperke és a laskagomba, nemcsak egészségesek, hanem környezetbarát alternatívát is kínálnak a hagyományos élelmiszerekhez képest. Alacsony karbonlábnyomuk és vízigényük, valamint gazdag tápanyagtartalmuk miatt egyre népszerűbbek a tudatos vásárlók körében. A fenntartható élelmiszer-termelésben betöltött szerepük révén hozzájárulhatnak egy egészségesebb és fenntarthatóbb jövő kialakításához.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek

2023. július 26. 16:28
A dél-európai borászok az éghajlatváltozás hatásait szeretnék kivédeni többek között azzal, hogy ne essen tilalom alá a víz hozzáadása a musthoz, és ez végre kikerüljön a tabu témák közül.
A déli bortermelők évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hatással van az általuk termelt borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során.

Göcsej zöld aranyaként is emlegetik, finom, egyben egészséges a tökmagolaj

2023. május 15. 11:38
A rendszerváltás sokakat tett kényszervállalkozóvá, így történt ez a milejszegi Szak Gáborral is, aki akkor kezdett el főállásban olajtöktermeléssel foglalkozni.
 
Nem túlzás, ha azt mondjuk: azóta egyfajta göcseji sikertörténet az övé – no és persze, a családjáé, mert egy családi vállalkozásról beszélünk.