Fenntartható rovartenyésztés: hamarosan a Széchenyi István Egyetemen is tanulható

2024. május 21. 13:34
A rovarok, jelen esetben a fekete katonalégy lárvája sokkal kevésbé környezetterhelő takarmányfehérje-forrást jelentenek, mint az állattenyésztés. A győri Széchenyi István Egyetemen egy együttműködés keretében hamarosan ennek rejtelmeit tanulhatják ki a hallgatók.
Fenntartható rovartenyésztés: hamarosan a Széchenyi István Egyetemen is tanulható
Az országban elsőként rovartenyésztés tantárgy indul a győri Széchenyi István Egyetemen, amely együttműködési megállapodást kötött az Agroloop nevű céggel. Ez a társaság a fekete katonalégy lárvájának segítségével fehérjét állít elő, amiből takarmány készül.
Fenntartható rovartenyésztés: hamarosan a Széchenyi István Egyetemen is  tanulható - Agrotrend
„Ez egy fenntarthatósági projekt” – mondta az InfoRádióban Percze Rajmond, az Agroloop társalapítója és ügyvezetője. Az élelmiszer-ellátási láncnak jelenleg az ökológiai lábnyom a legnagyobb problémája, illetve a fenn nem tarthatósága.
A csirkepörkölthöz és a hurkához is a rovarfehérjén keresztül visz a jövő  útja | G7 - Gazdasági sztorik érthetően
Az ipari rovartenyésztés kvintesszenciája, hogy egységnyi fehérjét sokkal kevesebb táplálékból, erőforrásból, biomasszából tud előállítani, mint például a szarvasmarha-tenyésztés.
Aquafeed.com: A rovartenyésztő Agroloop és a takarmánygyártó UBM  összefogása a rovaralapú takarmányok fejlesztése érdekében - UBM Investors
Ez a szuperképessége használható ki a fekete katonalégy lárvájának, ugyanis nagyon rövid idő alatt, az életszakasza legelső részében képes rengeteg energiát felhalmozni, és ezekből lehet kinyerni a takarmányipari fehérjét, zsírt, talajjavítót.
Kezdőlap - Agroloop
A győri Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodás értelmében az egyetem az országban elsőként rovartenyésztés tantárgyat indít. Percze Rajmond elmondta, a szakmai tartalmat és a való életből származó tapasztalatot ők fogják kölcsönözni a tárgyhoz, míg az egyetem átadja a tudásanyagot az érdeklődőknek. Az intézmény fogja biztosítani a kutatás-fejlesztési infrastruktúrát, ami a laboratóriumi munkák, finommérések hatékonyabb elvégzésében is segíti majd a céget. Ezáltal az egyetemen belül olyan képzések, tapasztalatszerzési módok nyílnak meg, amikre Magyarországon eddig nem volt lehetőség.
Rólunk - Agroloop
A takarmány fehérjéhez sok fekete katonalégy kell, 12 naponta 1,6 milliárdot tenyésztenek majd – mondta a szakember.
 
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Szolnok térségében tetőzik a tiszai árhullám

2024. február 27. 16:10
Szolnoknál már tetőzött a Tisza.
 
A Tisza árhulláma hétfőn Szolnoknál 738 centiméterrel tetőzött, jelenleg Tiszaugnál tart az árhullám csúcsa – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A madárinfluenza-fertőzés kockázatának jelentős csökkentési lehetősége

2023. április 14. 13:04
Európában 2022. szeptember 1. és december 31. között összesen 475 baromfitartó gazdaságban, 209 madarakat fogságban tartó intézményben és 1296 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, de a betegség világszerte terjed.
Épp ezért a NÉBIH felhívta a figyelmet arra, hazánkban nagy a veszélye annak, hogy állandóan együtt kell élnünk a rendkívül nagy gazdasági károkat okozó betegséggel. Ennek megfékezésére kaposvári kutatók innovatív megoldással csökkentik a fertőzés kockázatát.