Figyelem! Változhat a kistermelői szabályozás

2023. október 31. 12:14
A változtatás a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás feltételeit könnyítheti meg.
 
A kistermelői rendelet felülvizsgálata már régóta napirenden volt, mivel a jelenlegi szabályozás nem tartalmazta azon kereteket, melyek elősegítik a kisméretű előállítók organikus fejlődését és növekedését – írja a nak.hu
Figyelem! Változhat a kistermelői szabályozás
Jelenleg a társadalmasítás folyamatában van A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről szóló AM rendelet, amely a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás feltételeit könnyíti, ezáltal segítve a hazai kistermelőket és a „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. A rendelet tervezet szövege itt érhető el.
 
Az új rendelet a kistermelői rendeletet fogja váltani, és legfontosabb változásai, hogy
  • módosul a kistermelő fogalma, és ezután már jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is végezhet kistermelői élelmiszer előállítást.
  • Az értékesítés helye és módja kibővül a házhozszállítással, csomagküldő kereskedelem, átadó pont, automata útján történő értékesítéssel.
  • Továbbá megfelelő higiéniai feltételek rendelkezésre állása esetén darálthús és előkészített hús előállítása és forgalmazása is lehetővé válik.
Két kategória kerül kialakításra, attól függően, hogy milyen mennyiségben kíván alapterméket, illetve élelmiszert előállítani a kistermelő:
 
I. kategóriában a korábbi szabályozás szerinti maximális mennyiségeket állíthatja elő a kistermelő.
II. kategóriában a maximális mennyiségek bővítésre kerültek (lásd a rendelet 3. számú melléklete), és számukra lehetővé válik, hogy hazai előállítású, vásárolt alapanyagokat is felhasználjanak, ezzel együtt viszont több előírásnak kell megfelelniük. A II. kategóriához bővített higiéniai követelmények tartoznak.
  • Egyszerűsített HACCP dokumentációt kell vezetniük (a helyes higiéniai gyakorlatokra és a HACCP-elveken alapuló eljárásokra kiterjedő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek végrehajtásáról és ezen belül a rendszer egyes élelmiszer-vállalkozásokon belüli végrehajtásának megkönnyítéséről/rugalmasságáról szóló 2022/C 355/01 bizottsági közlemény II. melléklet 3.2. pontja szerinti egyszerűsített HACCP-alapú eljárás dokumentációja).
  • Mikrobiológiai vizsgálatot kell végeztetni a közvetlen fogyasztásra szánt állati eredetű és a nem állati eredetű élelmiszerek esetében.
  • Valamint előírja II. kategória számára az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet szerinti képesítés megszerzését. AM rendelet hatálybalépését követően, a rendeletben előírt minimális szakképesítés, szakképzettség vagy rész-szakképesítés megszerzésére vonatkozó kötelezettséget a rendelet hatálybalépését követő egy éven belül kell teljesítenie.
További újdonságok a rendeletben, hogy kiegészül az adományozás céljából, kiskereskedelemben történő friss hús lefagyasztására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint a vadhús feldolgozásának lehetőségével.
 
A kiskapacitású vágóhidak működésének, valamint a mobil vadfeldolgozó létesítmény üzemeltetésére vonatkozó szabályozás is ebben a rendeletben kapott helyet.
 
A jogszabály még nem lépett hatályba, a fenti információk még nem tekinthetők teljesnek és véglegesnek! – írja a nak.hu
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött az idei meggyszezon a korai fajták szedésével

2023. június 26. 12:03
Az idei évben is zamatos, kiváló minőségű gyümölcsök jellemzik a kínálatot – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Magyarország Európa harmadik legnagyobb meggytermelője. A magyar meggy iránt egyedülálló íze-zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet.
 

Jön az első FoodTechShow!

2024. március 08. 12:50
A NAK élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítást rendez.
 
Az élelmiszeripar számára több, mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban. A támogatások hatékony felhasználása és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 9-10. között élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítást szervez „FoodTechShow" néven.