Filteres teát iszol? Jobb, ha nem teszed.
2024. március 05. 16:02
A tea és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van.
Ma már az egyébként egészségesnek gondolt élelmiszerek is szennyezettek. A filteres tea sem képez kivételt - írta meg a Zöldpálya.
Örök vegyi anyagokkal teli élelmiszerek
A PFAS, más néven a per- és polifluoralkil anyagokról már egy ideje tudjuk, hogy károsan hatnak az emberi egészségre. A kutatások bebizonyították, ezek az anyagok képesek megzavarni a hormonális egyensúlyt, emellett gyengíthetik a csontokat, növelhetik az egyes betegségek kialakulásának kockázatot. Nem beszélve arról, hogy tanulmányok összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel, valamint a születési rendellenességekkel.
Örök vegyi anyagok
Az örök vegyi anyagok vegyszerek, amik lebomlásához nagyon hosszú időre van szükség, mondhatni képtelenség megszabadulni tőlük. A kutatások nagy része a vízben való jelenlétükre összpontosítottak, a tudósok viszont úgy látják, a szennyezett élelmiszerek jelenthetik a nagyobb veszélyt.
A szennyeződések forrásai a csomagolóanyagok, a növényvédő szerek, valamint a műtrágya és az öntözéshez használt vizek, amik nem mellesleg szennyezettek. Egy új kutatás most azt vizsgálta meg, hogy vajon összefüggésben van-e az emberek étrendje és a vérükben lévő örök vegyi anyagok szintje.
Milyen eredmény született?
A kutatást két csoportban végezték, aminek kapcsán 700 embert kérdeztek az étrendjükkel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy milyen gyakran és milyen ételeket fogyasztanak szívesen, a kérdések kitértek arra, hogy a résztvevők milyen gyakran esznek otthon, gyorséttermekben, valamint éttermekben. Ez azért fontos, hogy az örök vegyi anyagok egyik fő forrása a csomagolóanyagokból származik. A végén vérvizsgálatot végeztek rajtuk, ahol főleg a PFAS-ek jelenlétét nézték meg.
Megállapították, hogy akik sok teát, feldolgozott húst, valamint házhoz szállított élelmiszereket fogyasztottak, azoknál nagyobb mértékben vannak jelen ezek az örök vegyi anyagok. Az eredmények egyértelműek, mégpedig, hogy a fő problémát a csomagolt élelmiszerek jelentik.
A szálas tea mindig jobb alternatíva - fotó: pexels.com
Miért a tea?
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi a gond a filteres teával? Az ital és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van, ami valószínűleg az örök vegyi anyagokkal szennyezett filterekkel függ össze. Ehhez azonban még több vizsgálatot is elvégeznek, ami majd megerősíti ezt a feltételezést. A feldolgozott húsok esetében már egy kicsit más a helyzet, hiszen ezek a gyártási folyamat során több ponton is szennyeződhetnek.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a tanulmány célja véletlenül sem az egyes élelmiszerek démonizálása volt. Tovább folytatják a vizsgálatokat, hogy megállapíthassák, az előállítás mely fázisa a kritikus, hol szennyeződnek meg a termékek. Ezt követően már megoldást találhatnak a problémára.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.
Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások
2023. július 06. 12:53
Még zöldek a szőlőfürtök, s bár egyre közeleg a szüret, a gazdákat az időjárás, a növényegészségügyi helyzet mellett a piaci lehetőségek is érdeklik. Nem véletlen, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő-Bor-Pálinka Albizottsági ülésén a kiterjesztett gyártói felelősség - EPR – mellett a 2022-2023-as borászati év alakulásáról is szó esett.
„Tavaly a világ szőlőtermesztése kis mértékben elmaradt a korábbitól, ugyanakkor a borfogyasztás is csökkent, amit a tagállamok aggodalmuknak hangot adva jeleztek az Európai Bizottságnak”- adott helyzetjelentést Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője.