Filteres teát iszol? Jobb, ha nem teszed.

2024. március 05. 16:02
A tea és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van.
 
Ma már az egyébként egészségesnek gondolt élelmiszerek is szennyezettek. A filteres tea sem képez kivételt - írta meg a Zöldpálya.
Filteres teát iszol? Jobb, ha nem teszed.
Örök vegyi anyagokkal teli élelmiszerek
A PFAS, más néven a per- és polifluoralkil anyagokról már egy ideje tudjuk, hogy károsan hatnak az emberi egészségre. A kutatások bebizonyították, ezek az anyagok képesek megzavarni a hormonális egyensúlyt, emellett gyengíthetik a csontokat, növelhetik az egyes betegségek kialakulásának kockázatot. Nem beszélve arról, hogy tanulmányok összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel, valamint a születési rendellenességekkel.
 
Örök vegyi anyagok
Az örök vegyi anyagok vegyszerek, amik lebomlásához nagyon hosszú időre van szükség, mondhatni képtelenség megszabadulni tőlük. A kutatások nagy része a vízben való jelenlétükre összpontosítottak, a tudósok viszont úgy látják, a szennyezett élelmiszerek jelenthetik a nagyobb veszélyt.
 
A szennyeződések forrásai a csomagolóanyagok, a növényvédő szerek, valamint a műtrágya és az öntözéshez használt vizek, amik nem mellesleg szennyezettek. Egy új kutatás most azt vizsgálta meg, hogy vajon összefüggésben van-e az emberek étrendje és a vérükben lévő örök vegyi anyagok szintje.
 
 
Milyen eredmény született?
A kutatást két csoportban végezték, aminek kapcsán 700 embert kérdeztek az étrendjükkel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy milyen gyakran és milyen ételeket fogyasztanak szívesen, a kérdések kitértek arra, hogy a résztvevők milyen gyakran esznek otthon, gyorséttermekben, valamint éttermekben. Ez azért fontos, hogy az örök vegyi anyagok egyik fő forrása a csomagolóanyagokból származik. A végén vérvizsgálatot végeztek rajtuk, ahol főleg a PFAS-ek jelenlétét nézték meg.
 
Megállapították, hogy akik sok teát, feldolgozott húst, valamint házhoz szállított élelmiszereket fogyasztottak, azoknál nagyobb mértékben vannak jelen ezek az örök vegyi anyagok. Az eredmények egyértelműek, mégpedig, hogy a fő problémát a csomagolt élelmiszerek jelentik.
Így főzd a szálas teát, hogy igazán finom legyen - Felejtsd el a teatojás  használatát - Technológia | Sóbors
A szálas tea mindig jobb alternatíva - fotó: pexels.com
 
Miért a tea?
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi a gond a filteres teával? Az ital és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van, ami valószínűleg az örök vegyi anyagokkal szennyezett filterekkel függ össze. Ehhez azonban még több vizsgálatot is elvégeznek, ami majd megerősíti ezt a feltételezést. A feldolgozott húsok esetében már egy kicsit más a helyzet, hiszen ezek a gyártási folyamat során több ponton is szennyeződhetnek.
 
A kutatók hangsúlyozták, hogy a tanulmány célja véletlenül sem az egyes élelmiszerek démonizálása volt. Tovább folytatják a vizsgálatokat, hogy megállapíthassák, az előállítás mely fázisa a kritikus, hol szennyeződnek meg a termékek. Ezt követően már megoldást találhatnak a problémára.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lázár János: Fanta helyett csak Hanta!

2024. július 17. 12:58
A tárcavezető törvényt módosítana az élelmiszeriparban, ami a hazai Fanta narancstartalma miatt került most előtérbe.

Hatékonyságmérés, nyomonkövetés, robotizáció az élelmiszeriparban

2024. február 05. 15:30
Az élelmiszeripar digitalizációjával kapcsolatos előadások a PREGA második napján, február 8-án!
Helyszín: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ
Időpont: 2024. február 8., csütörtök, 9:00-13:00