Finom, egészséges, különleges, itthon is kapható, mégsem esszük
2024. január 26. 13:14
A fürjhúsnak és a fürjtojásnak számos jótékony hatása van, mindkettő értékes, finom étel és igazi gourmet termék.
A fürjhús fogyasztása számos előnnyel jár és pozitív hatást gyakorol az egészségre, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjékben.
Régebben hazánkban is népszerű ínyencség volt. Különleges íze annak is köszönhető, hogy a fürj vadmadár, mely kedveli az erdei gombákat.
Alacsony zsír- és kalóriatartalma lehetővé teszi, hogy a különböző diétákban is helyet kapjon, a könnyű emészthetőség pedig tovább növeli értékét.
Jótékony hatásai
A fürjhús rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az emésztőrendszerre és a májra. A benne lévő esszenciális savak jelenléte miatt jót tesz a porc- és izomszövetnek, ezért a sérülések utáni rehabilitáció során a profi sportolók számára a fürjhús kimondottan javasolt étel.
Helyet kaphat a vérszegénység elleni megelőző étrendben is, és segít a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.
Mivel rendkívül könnyen emészthető, gyermekek számára is kiváló táplálék.
A fürjtojás
A fürj tojása is nagyon egészséges, értékes és finom csemege. Immunerősítő és energetizáló, de például mozgásszervi vagy szív- és érrendszeri betegségekre is ajánlják.
Ráadásul méretéből adódóan igen változatos módokon elkészíthető: lehet vele hidegtálakat díszíteni, kiváló előétel, belesüthető fasírtba, készíthetünk belőle tükörtojást is, az olajban eltett, fűszeres fürjtojás pedig igazi gourmet termék.
Az otthoni fürjtartás sem ördöngösség, nagyon egészséges élelmiszert tudunk előállítani viszonylag egyszerűen. Egy magyar állattartó sikertörténetéről, hogy miként lett 60 fürjből 9000, valamint arról, hogy mit tegyen, aki otthon szeretne néhány fürjet tartani, ebben a cikkünkben olvashatsz.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Elképesztő mélységben a tej termelői ára
2024. március 21. 14:42
Nemcsak Magyarországon, a világpiacon is csökken a nyers tej ára.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 164,3 Ft/kg volt 2024 februárjában. A zsírtartalom 0,07, a fehérjetartalom 0,06 százalékpontos romlása, valamint az alapár 1 százalékos növekedése mellett a nyers tej átlagára nem változott 2024 februárjában a 2024. januárihoz képest, és 24 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.
Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket
2023. május 12. 13:43
A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.
Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.