Folyamatosan csökken az alapvető élelmiszerek áfája

2017. január 12. 07:46
Már évek óta január 1-jén újabb és újabb élelmiszerek általános forgalmi adókulcsa (áfa) csökken. Most a baromfihús, a tojás, a friss tej áfája mérséklődött 5 százalékra, az éttermi vendéglátás áfája pedig 18 százalékra - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Fazekas Sándor jelezte: nem áll meg a már évek óta tartó, alapvető élelmiszerekre vonatkozó áfa-csökkentés, a kormány további termékek áfájának lefaragásán dolgozik.

Fazekas Sándor kiemelte: fontos, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá és több belföldi, friss, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Ezt a célt a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelt feladatként kezeli. A miniszter jelezte: az idei áfa-csökkentéssel egy család 35-40 ezer forintot takaríthat meg évente. 

Az áfa csökkentése ösztönzi a gazdasági növekedést, hatására fehéredik a gazdaság, növekszik a fogyasztás, ami a kereskedelmi láncoknál azonnal érzékelhető. A kormány és a minisztérium szándéka, hogy az árcsökkentő hatás hosszú távon érvényesüljön és a vásárlók által megfizethető, tartósan méltányos árak alakuljanak ki.

Az ország teherbíró képességétől függően várható, hogy más alapvető élelmiszereknek és néhány feldolgozott terméknek is csökken az áfája – fogalmazott Fazekas Sándor. A földművelésügyi tárca azon dolgozik, hogy idén tavasszal, a 2018-as költségvetés tárgyalása során kiderüljön, hogy jövőre csökkenhet-e például a kenyér, a péksütemény, a zöldségfélék és a hal általános forgalmi adója.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Juttatások hosszú hétvégén külföldi szakmai út idejére

2018. október 15. 07:54
Kollégám kínai szakmai kiállításon vesz részt szervezett út keretében, látogatóként. A kinntartózkodás időtartama egy hét, melyben van négy munkaszüneti nap is. Kell-e erre az időtartamra munkabért fizetni? A hétvégi kinntartózkodásra jár valamilyen juttatás a dolgozónak? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Újabb biomassza erőmű alapkövét tették le Szabadegyházán

2017. március 28. 07:30
Európa legnagyobb kukoricafeldolgozója folyamatos fejlesztéssel, technológiai korszerűsítéssel magasabban feldolgozott termékek előállítására képes. Ez egybevág a kormány és az agrártárca elképzeléseivel is: célunk, hogy egészséges, biztonságos, természetes, GMO mentes, versenyképes terméket állítson elő a hazai élelmiszerágazat – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a szabadegyházai Hungrana Kft. újabb biomassza erőművének alapkőletételén.