Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

2024. július 25. 15:19
Mezővédő sávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.
Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona
A miniszter a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 100 évben megduplázódott a hazai erdőállomány, itt azonban még nem állhatunk meg. A minisztérium ugyanis elkötelezett amellett, hogy az ország fával borított területét 24%-ról 27%-ra növelje. Ebben a folyamatban támaszkodnunk kell azokra a szakemberekre, akik a fenntarthatóság érdekében hozzák meg döntéseiket. Emellett le kell tudnunk győzni azt a társadalmi elvárást, hogy nem lehet egy fát sem kivágni, miközben a mindennapi használati eszközeinkben kiemelkedő szerepe van a faanyagnak – tette hozzá. Nagy István szerint akkor járunk el helyesen, ha rábízzuk magunkat azokra a szakemberekre, akiknek hivatása, hogy egyre jobb minőségben és egyre nagyobb mennyiségben őrizzük meg a Kárpát-medence fával borított területeit a jövő generációi számára.
Hangsúlyozta, kiemelt figyelmet kell fordítani a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás közötti együttműködésre, kulcskérdés ugyanis a párbeszéd. A magyar kormány pedig elkötelezett abban, hogy minden pályázati segítséget megadjuk a gazdáknak ahhoz, hogy az erdőtelepítéssel kapcsolatos terveiket meg tudják valósítani.
Nagy István a beszélgetésen kitért arra is, hogy az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik. Ezt igazolja az is, hogy a magyar erdőkben évente 40-50 millió erdőlátogatási alkalmat számolnak – fűzte hozzá az agrártárca vezetője.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Tovább folytatódik a földértékesítési program

2023. május 22. 14:01
Újabb állami földterületek, ezúttal a 10 hektár térmértéket meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdálkodókhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását támogatja.
A koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciók rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar családok asztalára. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása.
 

EGYEZTETÉS A HAZAI MEZŐGÉPGYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK SIKERÉÉRT

2023. március 30. 14:52
A sikeres hazai agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlen – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezeteinek képviselővel folytatott egyeztetésen.