Fontos a közös gondolkodás és együttműködés

2023. szeptember 26. 13:23
A HungaroGreen 2023 kertészeti szakkiállítás első napján került sor a Több Zöld Várost Európának népszerűsítő kampány hazai záróeseményére.
Fontos a közös gondolkodás és együttműködés
Tizenhárom európai ország, köztük Magyarország 2021-ben döntött úgy, hogy részt vesz ebben a három évig tartó, az Európai Unió által támogatott kezdeményezésben. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke előadásában összefoglalta az elmúlt időszak hazai eredményeit.
Mi nem gyógyítunk, hanem megelőzünk, tevékenységünkkel megteremtjük az egészséges zöld környezetet, fogalmazott Orlóci László
 
A nemzetközi program célja, hogy megismertesse a politikusokat, önkormányzatokat, várostervezőket, ingatlanfejlesztőket, a témával foglalkozó szakembereket a városzöldítés, a városi zöldfelületek minőségének fontosságával.
 
Az előadó hangsúlyozta, hogy ez a program nem a nagyközönségnek szólt. Az együtt gondolkodást, az együttműködést ösztönözte az érdekelt felek között, mely során lehetőség nyílt a közös gondok és azok megoldási lehetőségeinek megbeszélésére.
A faiskolákat képviselő szervezetek által nyújtott pénzügyi támogatás és az Európai Uniótól származó társfinanszírozás biztosította a kampány hatékonyságát.
 
AZ EURÓPAI FAISKOLÁK SZÖVETSÉGE (ENA) AZ EGYIK LEGERŐSEBB UNIÓS SZAKMAI LOBBISZERVEZET, EZÉRT VOLT LEHETŐSÉGE EZT A PÁLYÁZATOT FELVÁLLALNI.
 
Fontos a szerepük a témában, hiszen a zöldfelületek növényanyaga a faiskolákból kerül ki. A thegreencities.eu internetes oldalon találhatók meg a részt vevő országokban született információk és szakmai anyagok. A 2021-ben indult program eredményességét ez év végén mérik majd fel.
 
A kampány öt fő területet érintett, ezek az egészség, az éghajlat, a gazdaság, a biodiverzitás és a társadalmi kohézió. A szakma igyekszik felépíteni saját arculatát, hogy a téma iránt kevésbé érdeklődő politikusokat, döntéshozókat is meg tudja győzni a zöldfelületek minőségének fontosságáról.
Az egészség megőrzése mindenki számára elsődleges szempont. A szakmának ezzel kapcsolatosan kötelezettsége van. Tavaly a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik konferenciáján hangzott el a tiszti főorvos azon kijelentése, miszerint a díszkertész ágazat gyakorlatilag egészségügyi stratégiai ágazat. Mi nem gyógyítunk, hanem megelőzünk, tevékenységünkkel megteremtjük az egészséghez szükséges zöld környezetet, hangsúlyozta Orlóci László.
 
A jövőben erősíteni kell a szakmai részvételt az önkormányzati üléseken. Az előadó a kampány keretében több ülésen is részt vehetett, és azt tapasztalta, hogy magánemberként mindenki tisztában van a téma fontosságával, képviselőként ugyanakkor kevesen tudják, hogy ezen a téren mit is jelent a döntési felelősség.
 
AHHOZ, HOGY A ZÖLDFELÜLETEK MINÉL HATÉKONYABBAN MŰKÖDJENEK, SZÜKSÉG VAN A FELELŐS DÖNTÉSHOZÓK KÖZREMŰKÖDÉSÉRE.
 
Amíg ez nem történik meg, addig átütő sikert nem tudunk elérni. Természetesen vannak eredmények, de a kritikus tömeget nem léptük át, ennek pedig meg kell történnie, mondta a szakember. Magánemberként mindenki az ökológiai fordulatról beszél, de amikor valaki döntési helyzetbe kerül, akkor valahogy ez a szemlélet nem jelenik meg.
 
Fontos a lakossági kampány, biodiverz felületek létesítése. Ez utóbbi kifejezés ma nagyon népszerű, de az előadó szerint a természetközeli megfogalmazás talán pontosabb, a fenntartás, fenntarthatóság szempontjából ezt a kifejezést kell használniuk a szakembereknek.
A hároméves program keretében készültek szórólapok, kiadványok. Eredményesek voltak a Több zöld várost a fenntartható Európáért sorozatcím alatt futó hazai konferenciák is, hiszen ott olyan témák kerültek elő, amikről máshol még nem volt szó. Kerek egésszé alakult a kampány, foglalta össze az előadó a három év munkáját.
A Több Zöld Várost Európának népszerűsítő kampány részeként 2023-ban az Európa Zöld Városa nemzeti díj első helyezettje a budapesti Pünkösdfürdő park lett
 
A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének életében ez volt az első ilyen jellegű nemzetközi megmérettetés, hiszen a szakmai szervezet vállalta a kampány hazai megvalósítását. A legfontosabb tanulság, hogy a szakmai szervezeteknek fel kell nőniük az ilyen típusú pályázatokhoz, az ezekkel járó feladatokhoz.
 
EGY ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZET SZÁMÁRA, KÜLÖNÖSEN AKKOR, HA AZ SZAKMAKÖZI SZERVEZET, CSAK EGYETLEN JÁRHATÓ ÚT VAN: PROFESSZIONÁLISSÁ KELL VÁLNIA.
 
Ehhez apparátussal kell rendelkezni, amihez elsősorban pénzre van szüksége. Egy szakmai szervezet mindenek­előtt a saját szakmai körétől remélhet ilyen jellegű támogatást, az unióban ezek a szervezetek már régóta így működnek jól. Mi is ezen az úton haladunk, és ehhez kívánt az egész díszkertész szakmának sok sikert Orlóci László.
 
Tovább zöldülnek a hazai kistelepülések
Szeptember első hetében megkezdődött a Településfásítási Program harmadik ütemének őszi időszakában ültetendő sorfák kiszállítása az önkormányzatokhoz. 345 településen összesen 8000 sorfát ültetnek el, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Naponta öt-hat önkormányzathoz érkeznek meg az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi időszakában telepítendő sorfák. A program harmadik ütemében összesen 10 ezer sorfa állt rendelkezésre, amelyből kétezret már elültettek tavasszal. A fennmaradó 8000 darabot mostantól kezdve november végéig juttatják el előre egyeztetett időpontban az egyes településekre, ahol gondoskodnak a fák elültetéséről. Az őszi időszakra igénylők között a legkisebb település a Baranya vármegyében található Bürüs, 41 lakóval; míg a 2023-as ütem legnagyobb lélekszámú települése, a több mint kilencezer lakosú Edelény is az őszi időszakban ültet. A települések a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból 10-30 sorfát választhattak a készlet erejéig, egy településre átlagosan 23 fa jutott.
 
A sorfák kiszállításáról a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, és az állami erdőgazdaságokkal együttműködve egy helyi erdész szakember is segít az ültetésben.
A Településfásítási Programot az Agrárminisztérium hívta életre az Országfásítási Program részeként. A rendszerváltozás óta legnagyobb belterületi fásítási program jó lehetőséget nyújt a 10 ezer lakosúnál kisebb települések zöldítésére. A program másik fontos célkitűzése, hogy népszerűsítse az erdőtelepítési lehetőségeket, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak Magyarország klímasemlegességi célkitűzéseinek megvalósításához. (AM)
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Az erdészeti szakoktatás újabb mérföldkőhöz érkezett

2024. augusztus 26. 16:26
Sikeres vidékfejlesztési pályázat útján 2024. szeptemberétől országszerte, hét helyszínen, összesen 350 erdészeti bemutató üzemi program indul, miközben a szakképzők mintegy 750 millió forint értékben szerezhetnek be korszerű erdőgazdálkodási eszközöket is.

Öntözési célú kutak: itt vannak az engedélyezés tudnivalói

2022. december 23. 17:55
Aktualizálta a NAK az öntözéssel kapcsolatos útmutatóját.
 
Frissítésre került a NAK „Öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások” c. kiadványa, mely a NAK portálján érhető el.