Fontos az élelmiszerfelesleg mentése a mezőgazdaságból
2024. augusztus 09. 13:12
Az élelmiszerpazarlás csökkentésével megelőzhető a befektetett erőforrások elpazarlása.
A világ népességének növekedése, a klímaváltozás, a Covid világjárvány és a szomszédban dúló háború gazdasági hatásainak következményeképpen egyre nő a világban az éhezők száma. Korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívása az emberiség megfelelő mennyiségű, egészséges és tápláló élelmiszerrel való ellátása, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezése, melyhez a mezőgazdasági szereplők is hozzá tudnak járulni.
![Fontos az élelmiszerfelesleg mentése a mezőgazdaságból Fontos az élelmiszerfelesleg mentése a mezőgazdaságból](static/content/articles/11000/11100.jpg?7591023271096732)
Különös figyelmet kell fordítani az élelemiszer- és élelmezésbiztonság fenntartására és támogatására
Az ENSZ 2023-as jelentése szerint az elkövetkező évtizedekben a világ népessége várhatóan tovább fog nőni, bár fokozatosan lassuló ütemben. A nemzetközi szervezet előrejelzései szerint a világ népessége a 2080-as évekre 10,4 milliárd főre emelkedhet, majd stabilizálódhat, vagy fokozatos csökkenésnek indulhat.
Ezzel egyidőben a FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO által közösen kiadott 2024-es jelentés szerint 2023-ban 713-757 millió ember, azaz a világ népességének 8,9, illetve 9,4 százaléka éhezhetett. A középső értéket (733 millió) figyelembe véve ez mintegy 152 millióval több ember, mint 2019-ben. E két jelentés adatait figyelembe véve, egyértelmű, hogy a következő évtizedekben különös figyelmet kell fordítani az élelemiszer- és élelmezésbiztonság fenntartására és támogatására.
A mezőgazdaságból származó élelmiszer-feleslegek mentése kulcsfontosságú
Az élelmiszertermelés és -fogyasztás egyik legnagyobb megoldandó problémája az élelmiszerpazarlás, melynek csökkentésével megelőzhető a befektetett erőforrások elpazarlása.
Az ENSZ adatai alapján évenként 1,3 milliárd tonna, azaz a megtermelt élelmiszer mintegy egyharmada megy kárba világszerte és ezzel együtt az összes erőforrás, ami a megtermeléshez, előállításhoz szükséges.
Tehát az élelmiszerpazarlás megfékezése nem csak társadalmi feladat, hanem jelentősen hozzájárulhat a környezet védelméhez és az erőforrások pazarlásának csökkentéséhez.
A Központi Statisztikai Hivatal adataiból jól látható, hogy hazánkban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által mentett élelmiszerfelesleg főleg a kereskedelmi szektor és feldolgozóipar felajánlásaiból tevődik össze, melyek mentésével az egyesület a rászorulókat támogatja.
Ez a tevékenység egyúttal az élelmiszerpazarlás kapcsán elvesztegetett természeti erőforrások és a megsemmisítéskor felszabaduló károsanyagok felhasználását is megelőzi, így az Élelmiszerbank működése egyaránt szolgál szociális és környezetvédelmi célokat.
A mezőgazdaság továbbra is az egyik terület, ahol Magyarországon egyelőre kevés élelmiszermentési együttműködés létezik, noha az agrárszektor hozzájárulása kiemelkedő fontosságú és jelentős lépéssel bírna a magyarországi élelmiszerfelesleg mentés előmozdítása terén. A mezőgazdaságból származó élelmiszer-feleslegek mentése az emberi fogyasztásra alkalmas, egészséges, feldolgozást nem igénylő zöldség és gyümölcsök átadását jelentik a Magyar Élelmiszerbank részére.
A magyarországi zöldség és gyümölcstermesztők felvehetik a kapcsolatot Magyar Élelmiszerbankkal
Ezért a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat összhangban azon céljával, hogy javítsa a termelők és a fogyasztók életminőségét, fenntartva ezt a következő generációk számára, a Magyar Élelmiszerbankkal közösen hívja fel a figyelmet az élelmiszerfelesleg mentésére a mezőgazdaságból és teremti meg a lehetőséget, hogy a magyarországi zöldség és gyümölcstermesztők felvehessék a kapcsolatot a szervezettel.
A vállalat több mint 7000 partnere számára juttat el ismertető anyagokat, hogy népszerűsítse az élelmiszerfelesleg mentésének fontosságát. A Corteva hosszútávú célja, hogy a szervezettel közösen segítse az élelmezésbiztonságot és elősegítse a mezőgazdaságból származó élelmiszer-felesleg csökkenését.
A magyar zöldség- és gyümölcstermesztők a felesleg átadásával hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a magyarországi rászorulók egészséges, magas tápértékű, vitaminokban és rostokban gazdag élelemhez jussanak.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu e-mail címen várja azoknak a magyar termelőknek a kéréseit és jelentkezését, akik nyitottak átadni a felesleget az egyesület számára, hogy azokat eljuttassák a nélkülöző emberekhez.
Szerző: Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ezek a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés tanulságai
2023. január 03. 13:09
Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.
Az akció kapcsán Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, biztonságos, jó minőségű termékekből készíthették ünnepi fogásaikat a magyar családok, olvasható a Nébih honlapján.
December 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei által lefolytatott ellenőrzéssorozat fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt.
Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez
2024. augusztus 09. 13:09
Fogyást támogató, szívvédő és ízletes: ezért kapjon helyet a sóska az étrendedben.
A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.