Fontos az élelmiszerfelesleg mentése a mezőgazdaságból

2024. augusztus 09. 13:12
Az élelmiszerpazarlás csökkentésével megelőzhető a befektetett erőforrások elpazarlása.
 
A világ népességének növekedése, a klímaváltozás, a Covid világjárvány és a szomszédban dúló háború gazdasági hatásainak következményeképpen egyre nő a világban az éhezők száma. Korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívása az emberiség megfelelő mennyiségű, egészséges és tápláló élelmiszerrel való ellátása, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezése, melyhez a mezőgazdasági szereplők is hozzá tudnak járulni.
Fontos az élelmiszerfelesleg mentése a mezőgazdaságból
Különös figyelmet kell fordítani az élelemiszer- és élelmezésbiztonság fenntartására és támogatására
Az ENSZ 2023-as jelentése szerint az elkövetkező évtizedekben a világ népessége várhatóan tovább fog nőni, bár fokozatosan lassuló ütemben. A nemzetközi szervezet előrejelzései szerint a világ népessége a 2080-as évekre 10,4 milliárd főre emelkedhet, majd stabilizálódhat, vagy fokozatos csökkenésnek indulhat.
 
Ezzel egyidőben a FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO által közösen kiadott 2024-es jelentés szerint 2023-ban 713-757 millió ember, azaz a világ népességének 8,9, illetve 9,4 százaléka éhezhetett. A középső értéket (733 millió) figyelembe véve ez mintegy 152 millióval több ember, mint 2019-ben. E két jelentés adatait figyelembe véve, egyértelmű, hogy a következő évtizedekben különös figyelmet kell fordítani az élelemiszer- és élelmezésbiztonság fenntartására és támogatására.
 
A mezőgazdaságból származó élelmiszer-feleslegek mentése kulcsfontosságú
Az élelmiszertermelés és -fogyasztás egyik legnagyobb megoldandó problémája az élelmiszerpazarlás, melynek csökkentésével megelőzhető a befektetett erőforrások elpazarlása.
 
Az ENSZ adatai alapján évenként 1,3 milliárd tonna, azaz a megtermelt élelmiszer mintegy egyharmada megy kárba világszerte és ezzel együtt az összes erőforrás, ami a megtermeléshez, előállításhoz szükséges.
 
Tehát az élelmiszerpazarlás megfékezése nem csak társadalmi feladat, hanem jelentősen hozzájárulhat a környezet védelméhez és az erőforrások pazarlásának csökkentéséhez.
 
A Központi Statisztikai Hivatal adataiból jól látható, hogy hazánkban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által mentett élelmiszerfelesleg főleg a kereskedelmi szektor és feldolgozóipar felajánlásaiból tevődik össze, melyek mentésével az egyesület a rászorulókat támogatja.
 
Ez a tevékenység egyúttal az élelmiszerpazarlás kapcsán elvesztegetett természeti erőforrások és a megsemmisítéskor felszabaduló károsanyagok felhasználását is megelőzi, így az Élelmiszerbank működése egyaránt szolgál szociális és környezetvédelmi célokat.
 
A mezőgazdaság továbbra is az egyik terület, ahol Magyarországon egyelőre kevés élelmiszermentési együttműködés létezik, noha az agrárszektor hozzájárulása kiemelkedő fontosságú és jelentős lépéssel bírna a magyarországi élelmiszerfelesleg mentés előmozdítása terén. A mezőgazdaságból származó élelmiszer-feleslegek mentése az emberi fogyasztásra alkalmas, egészséges, feldolgozást nem igénylő zöldség és gyümölcsök átadását jelentik a Magyar Élelmiszerbank részére.
 
A magyarországi zöldség és gyümölcstermesztők felvehetik a kapcsolatot Magyar Élelmiszerbankkal
Ezért a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat összhangban azon céljával, hogy javítsa a termelők és a fogyasztók életminőségét, fenntartva ezt a következő generációk számára, a Magyar Élelmiszerbankkal közösen hívja fel a figyelmet az élelmiszerfelesleg mentésére a mezőgazdaságból és teremti meg a lehetőséget, hogy a magyarországi zöldség és gyümölcstermesztők felvehessék a kapcsolatot a szervezettel.
 
A vállalat több mint 7000 partnere számára juttat el ismertető anyagokat, hogy népszerűsítse az élelmiszerfelesleg mentésének fontosságát. A Corteva hosszútávú célja, hogy a szervezettel közösen segítse az élelmezésbiztonságot és elősegítse a mezőgazdaságból származó élelmiszer-felesleg csökkenését.
 
A magyar zöldség- és gyümölcstermesztők a felesleg átadásával hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a magyarországi rászorulók egészséges, magas tápértékű, vitaminokban és rostokban gazdag élelemhez jussanak.
 
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu e-mail címen várja azoknak a magyar termelőknek a kéréseit és jelentkezését, akik nyitottak átadni a felesleget az egyesület számára, hogy azokat eljuttassák a nélkülöző emberekhez.
 
Szerző: Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A méz bizalmi termék

2023. január 19. 13:50
A jó méz a lehető legnagyobb odafigyeléssel készül, tiszta, finom és nem utolsó sorban megbízható helyről származik, fogalmaz Dienes Attila, aki a Vas megyei Hegyfalun méhészkedik, immár negyven esztendeje.
 
– Nem mondhatom, hogy túl nagy állományom volna, hiszen összesen nyolcvan családdal rendelkezem, de éppen elég munkát adnak. Ez a tevékenység a világ egyik legcsodálatosabbja – fogalmazott. – Már fiatal koromban megszerettem a méhészkedést, és azóta is úgy vagyok vele, mint az induláskor: a szakma minden egyes mozzanatát imádom. Az ember nem tudja megköszönni a méheknek a szorgalmas és kitartó munkát, amit végeznek, csak értékelni tudja.
A kis lények olyan terméket állítanak elő, amilyet senki más nem tud. Engem teljesen elvarázsolnak.

Érdekességek az aszalt szilváról

2023. október 10. 17:58
Az aszalt szilva finom, és nagyon egészséges módja annak, hogy sokat tegyünk az egészségünkért.
 
A szilva igazán finom és nagyon egészséges, azonban csak korlátozott ideig áll rendelkezésünkre. De asztalt formában akár évekig is elállhat, ráadásul aszalt szilvaként is nagyon finom és nagyon hasznos a fogyasztása. Habár első körben mindenkinek a székrekedés elleni hatása jut eszébe, ez a finomság ennél jóval többet is tud tenni értünk.