Fontos határidőket toltak ki, megjelent az öntözésfejlesztési pályázat

2016. május 17. 08:23
A fagykár a méhészetet is megviseli, Békés megyében befejezték a vetést, még mindig sok a vitás kérdés a szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban, 49,5 milliárd Ft jut öntözésfejlesztésre – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.
Május 23-ig pályázhatnak mezőgazdasági biztosítási díjhoz nyújtott támogatásra. A díjtámogatás a 65 százalékot is elérheti. A kárenyhítési rendszerből csak akkor jogosultak a termelők a teljes kárenyhítésre, ha rendelkeznek mezőgazdasági biztosítással is. Az idén a díjtámogatására rendelkezésre álló keretösszeg 33 százalékkal magasabb, mint az előző évben, 4 milliárd forint. Egy héttel meghosszabbították, így szintén május 23. lett az Egységes kérelem beadásának határideje.

 

 
 
 

 

Van, ahol az akácvirágok 90 százaléka is károsodott, sok méhész még nem tudta elkezdeni a pergetéstAz éppen virágzó akácosok kétharmada károsodott a fagy miatt. Somogy megyében az akácvirágok 80-90 százaléka odaveszett, súlyos károk keletkeztek Zala és Veszprém megye völgyeiben, Nógrádban pedig csak a dombokon vészelte át a zord időjárást a növény. Három hét múlva becsülhető meg, hogy milyen lesz az idei akáctermés.


Befejeződött a vetés Békés megyében
, több mint kétszázhuszonötezer hektáron vetettek idén tavaszi növényeket, a legnagyobb mennyiségben kukoricát és napraforgót. Kulcsár László Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, a kedvezőtlen időjárás, a sok csapadék és belvíz miatt idén később kezdődhetett a tavaszi vetés, ám a néhány hetes késést behozták a gazdálkodók.Kukoricát csaknem 110 ezer hektáron termesztenek, napraforgót 82 ezer hektáron vetettek, szója 5020, tavaszi árpa és zab 3600, magborsó 3425, zöldborsó 2200, cukorrépa 400, burgonya pedig 150 hektáron terem.

A kedvezőtlen időjárás miatt késett a vetés, de ezt sikerült behozni – fotó: Shutterstock

Szinte elképzelhetetlen, hogy még az év vége előtt létrejöjjön a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Államok között (TTIP), ha egyáltalán lesz ilyen, akkor is még évek kellenek hozzá – jelentette ki Mikola István külügyi államtitkár az uniós külügyminiszterek pénteki brüsszeli tanácskozását követően. A pénteki tanácsülésnek két kérdés állt a középpontjában: a TTIP, valamint az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA). Mint mondta, az előbbi kapcsán a tagállamok többsége nem volt túl derűlátó, az EU és Kanada között készülő szerződésen viszont már az utolsó simításokat végzik, nyáron aláírják, majd megkezdődhet a ratifikációs folyamat.

A klímaváltozás következtében a csapadék mennyisége és időbeli eloszlása is szélsőségesebbé, kiszámíthatatlanabbá válik. Gyakori, hogy egy adott éven belül ugyanazon a területen egyszerre jelentkezik vízelvezetési és vízpótlási (öntözési) igény. Az egyenlőtlen csapadékeloszlás és az egyre gyakoribbá váló aszályok miatt a mezőgazdaság klímaváltozásnak való kitettsége nő. 49,5 milliárd Ft jut öntözésfejlesztésre. Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa. A kérelmek benyújtására 2016. július 6. napjától 2018. július 6. napjáig van lehetőség.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Módosul az öntözésfejlesztési pályázat

2016. július 11. 11:56
Az öntözött területek növelését célzó beruházások eredményes megvalósítása érdekében döntött a Miniszterelnökség a Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázat módosításáról.

Napokon belül döntenek a vidékfejlesztési pénzekről

2017. június 22. 09:52
A napokban összesen közel 77 milliárd forintról szóló támogatói határozatokat kapnak kézhez a Vidékfejlesztési program keretében az agrár-környezetgazdálkodási tevékenységre és a településképet meghatározó épületek rekonstrukciójára, közösségi terek létrehozására pályázók - mondta a Világgazdaságnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.