Fontos paksi bejelentést tett Szijjártó Péter

2023. szeptember 05. 13:24
Újabb fontos pillanatához érkezett a paksi bővítés azzal, hogy elkezdődött a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelése is, ami az első lépése az építés előkészítési munkálatainak – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Fontos paksi bejelentést tett Szijjártó Péter
A tárcavezető arról számolt be kedden, hogy megindult a paksi atomerőmű leendő hatos reaktorblokkja alatti talaj kitermelése is, először öt méteres mélységig, miután ugyanez a tervezett ötös blokk esetében már megtörtént.
 
A munka nagyságának érzékeltetése céljából pedig rámutatott, hogy utóbbi eredményeként nagyjából egymillió köbméternyi földet kellett elszállítani a helyszínről, és jelenleg is harminc-negyven teherautó hordja el a nyolc gép által kitermelt földet.
 
Aláhúzta: a hatos blokk egyes pontjain 23 méteres mélységig kell majd leásni a stabilitás, a biztonságos működés garantálása érdekében, ez egy következő fázis lesz a munkálatokban.
 
Szijjártó Péter kitért arra is, hogy eközben zajlanak a stabilitás és a biztonság szempontjából rendkívül lényeges résfalazási munkálatok, már mintegy 700 méter meg is épült. Illetve a reaktortartály gyártása is folyamatban van Oroszországban.
 
„Mindez azt jelenti, hogy a 2030-as befejezése a munkálatoknak továbbra is reális célkitűzés” – közölte.
A miniszter leszögezte, hogy Magyarország hosszú távú energiabiztonságának nélkülözhetetlen eleme a paksi erőmű bővítése, ezáltal hazánk az általa felhasznált elektromos áram körülbelül 70 százalékát maga tudja majd megtermelni.
 
„Így nem leszünk rákényszerülve a nemzetközi piacokra, nem leszünk kitéve a nemzetközi piacok néha őrült árváltozásainak” – fogalmazott.
 
„A paksi atomerőmű bővítésének ügyét már sokan temették, sokan ellenérdekeltek annak sikerében, de a magyar nemzeti érdek egyértelmű, a nukleáris energia arányát növelni kell az energiamixben. Ennek kézenfekvő megoldása a két új blokk megépítése, amellyel a nukleáris kapacitásunkat 2000 megawattról 4400 megawattra fogjuk növelni” – összegzett.
 
forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar légi járatokat és vonatokat is érint a nagyszabású németországi sztrájk

2023. március 27. 11:54
Csaknem teljesen leállt a távolsági és a térségi közösségi közlekedés hétfőn Németországban több szakszervezet közös figyelmeztető sztrájkja miatt.
 
Az egész napos munkabeszüntetés országszerte súlyos fennakadásokat okozott. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság valamennyi távolsági járatát törölte, és sokhelyütt a regionális járatok sem közlekednek. A legtöbb repülőtéren is leállt a forgalom, a kevés kivétel közé tartozik a fővárost és térségét kiszolgáló Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtér (BER), ahol azonban a belföldi járatokat mind törölni kellett.

Óriási monstrum hajózik a Dunán Paks felé

2024. július 23. 16:10
A Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé egy hatalmas berendezés. A célállomás Paks, a 732 tonnás monstrumra a Paks II. Atomerőmű építéséhez van szükség. A Világgazdaság úgy tudja, hogy pénteken (2024.07.26.) érkezik meg a küldemény.