Gazda-molnár-pék adatbázis

2022. december 06. 16:38
A jó minőségű kovászos kenyér alapja a jó minőségű liszt. Egyszerűnek tűnik, de a megfelelő minőségű és mennyiségű liszt beszerzése mégsem az. Ezért is különösen fontos, hogy a kenyér termékpályájának különböző szereplői jobban megismerhessék egymást, megoszthassák tapasztalataikat és igényeiket, valamint eljuthassanak hozzájuk a legújabb kutatási eredmények is.
Ebből a célból indítottuk el a gazda-molnár-pék műhelymunkákat, valamint  hoztuk létre és bővítjük folyamatosan a gazda-molnár-hántoló-pék térképünket. Reméljük, hogy ezek segítségével az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szereplők könnyebben egymásra találnak majd.
 
Gazda-molnár-pék adatbázis
A térképen szereplő gazdák ökológiai minősítésű gabona termesztéssel foglalkoznak, és gyakran tájfajtákat, vagy tönke, tönköly és alakor fajtákat is termesztenek. Utóbbiak iránt ugyan nagy az érdeklődés, de a termesztés bővülését az is hátráltatja, hogy a hántolás gyakran nem megoldott. Ezért jelenítjük meg a térképen a hántolókat. A jó minőségű, kézműves kenyerek esetében a termékelőállítás során a liszt őrlésének módja is nagy szerepet játszik, ezért a térképen elsősorban a köves malmokat jelenítjük meg. 
 
 
Adatbázisunk folyamatosan bővül!
 
forrás: biokutatas.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Az online árfigyelő rendszer hatékony eszköz az infláció letörésére

2023. július 13. 12:43
Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerdán Budaörsön sajtótájékoztatón, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével, Rigó Csaba Balázzsal közösen tartott.

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.