Gervai János: Ha a gyerekem felnő, talán folytatjuk
2024. július 26. 13:34
Sommelier-ként indult, ismert borásszá vált Gervai János, aki most mégis úgy döntött: felhagy a borászkodással. Vélhetően nem ő az egyetlen...
A megnövekedett adminisztratív terhek ugyanis sok borász életét megkeserítik, s a gazdasági környezet és a klímaváltozás sem a szektornak kedvez.
A megnövekedett adminisztratív terhek ugyanis sok borász életét megkeserítik, s a gazdasági környezet és a klímaváltozás sem a szektornak kedvez.
![Gervai János: Ha a gyerekem felnő, talán folytatjuk Gervai János: Ha a gyerekem felnő, talán folytatjuk](static/content/articles/11000/11036.jpg?176399127154553)
Egy vidám pillanat a szőlőben – ma már sokkal borúsabban látja a jövőt Gervai János – forrás: Facebook/Gervai János
Gervai János Michelin-csillagos étteremből indulva alig egy évtized alatt építette fel gasztrokörökben elismert pincészetét az Etyek-Budai Borvidéken, most mégis – ahogy mondani szokták – elenged mindent.
Mint azt a Vince.hu-nak elmondta: ez nem egyik pillanatról a másikra megszületett döntés volt, az utóbbi években folyamatosan vívódott. A szőlőbe kétkezi munkára csak irreálisan magas, inkább a vendéglátásban szokásos bérért tudott volna felvenni embereket. Ehhez azonban árai emelésére lett volna szükség, ám a piac éppen az árcsökkentést szorgalmazta. Miközben – ahogy fogalmazott – költségei bőven kétszámjegyű százalékkal emelkedtek, árat kellett volna csökkentenie. Döntenie kellett: vagy teljes mellszélességgel beleáll a borászatba és komplex vendéglátást kínál, vagy abbahagyja. Mert az nem működőképes modell, hogy a főállásából tömködi be a borászat büdzséjén keletkezett pénzügyi lyukakat, s emellett még esténként, vagy hétvégente a szőlőben is kellett volna dolgoznia.
"Ha vállalkozást építek, 5-10 évig minden erőmmel, anyagi forrásommal arra kellene koncentrálni. Nekem viszont most kell egzisztenciát teremteni a családnak. Másrészt a jelenlegi gazdasági és piaci viszonyok mellett egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a végén megtérülne a munka. Harmadrészt pedig szeretnék jó kapcsolatot a gyerekemmel. Most három és fél éves, ősztől óvodába megy, részt akarok venni a felnevelésében. Egyáltalán nem gondolom, hogy a pincészetnél mindent jól csináltam, gazdasági és marketing szempontból biztosan nem. Sokszor érzelmi alapon álltam a dolgokhoz, a romantikát láttam a borászatban. Ezt viszont most el kell engedni" – szögezte le.
Nem a folytatás felé terelte az sem, hogy az elmúlt néhány évben annyi adminisztráció lett, mint soha azelőtt. Bevezették az EPR-rendszert, az elektronikus permetezési naplót. A szakember szerint nagyon megterhelő, hogy az online felületre parcellánként, permetezési naponként és szerenként egyesével kell felvinni az adatokat. A szőlészetben leginkább 4-5 összetevőből álló "koktélokat" alkalmaznak és hét parcellája két és fél hektárom. Ez rengeteg bejegyzést jelent. Esetében évente másfél napot vitt el és ez csak egy a több tucat adminisztrációs feladatból.
"Persze választhatok: vagy kiadom másnak és sok pénzt fizetek érte, vagy megcsinálom magam mondjuk kóstoltatás, borkészítés vagy szőlőmunka helyett. Mivel gyakorlatilag egyedül viszem a borászatot, bármelyiket választom, azt nagyon nehéz kigazdálkodni" – fogalmazott.
![Gervai János](https://static.agroinform.hu/data/cikk/7/4630/cikk_74630/bor-belsol.jpg)
Az emberek jelentős része a hiperekben vesz olcsó borokat, s a minőség nem érdekli őket. Aki pedig még megengedheti magának, az inkább külföldi és prémium tételeket vásárol – forrás: Pixabay
Azt sem rejtette véka alá, hogy fogyasztói és termelői oldalról is sokat változott a piac. Számos olyan borászat jött létre, amit pályázati pénzekből építettek fel és működtetnek. Nekik nem kell piaci alapon beárazni a borukat, emiatt lenyomják az árakat. Ráadásul az emberek jelentős része a hiperekben vesz olcsó borokat, s a minőség nem érdekli őket, nagyjából annyi a lényeg, hogy rá legyen írva a palackra: Irsai Olivér. Aki pedig még megengedheti magának, az inkább külföldi és prémium tételeket vásárol.
"A bor fontos szerepet játszik az életemben, az iránta érzett tisztelet, szeretet, érdeklődés nem múlt el. Egyáltalán nem lezárt ügy ez, ha a gyerekem felnő, meglátjuk, talán újra beindítjuk a borászatot. Addig pedig megmarad hobbiként: magamnak, barátoknak továbbra is fogok bort készíteni. Boltban viszont most egy jó ideig biztosan nem lehet találkozni velem" – mondta zárásként.
Forrás: Vince.hu
Kapcsolódó cikkek
A hosszú távú növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztések folytatása, ehhez pedig nagyon fontos, hogy legyen elegendő energia.
2023. február 15. 14:34
A háromnapos soproni kormányülésen foglalkoztak a kormánytagok Magyarország 2030-ig tartó energiastratégiájával Lantos Csaba energiaügyi miniszter előterjesztésében. Ebben továbbra is jelentős szerepet fog játszani az atomenergia, a megújuló energiák, ezen belül is a napenergia, és hálózatfejlesztésre is szükség van.
Ha a kormány meg tud állapodni az Európai Unióval, és fel tudja venni nem csupán a helyreállítási alap minden országnak járó, vissza nem térítendő részét, hanem a hitelrészét is, akkor azt döntően az energetika területén szeretnék elkölteni. A forrásokat a villamosenergia- és a földgázhálózat fejlesztésére, illetve a villamosenergia-hálózat digitalizálására fordítanák. Ez digitális fejlesztéseket jelentene a Mavirnál és az MVM-nél, illetve 2030-ig egymillió okosmérő telepítését is.
Hatalmas fordulat: majdnem négyhavi csúcson a búza tőzsdei ára!
2023. június 27. 13:47
Mintegy négyhavi csúcsra emelkedett a búza jegyzése Chicagóban a szombati oroszországi események és az Egyesült Államok egy részén tapasztalható szárazság miatt.