GMO-mentes termesztésben rejlik a jövő

2016. szeptember 23. 07:46
A hazai szójatermesztésben a megnövelt támogatási mérték miatt jelentős növekedés figyelhető meg az elmúlt két évben, azonban ezzel együtt is mindössze 15-20 százalék körül alakul az önellátottságunk - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Szója Nonprofit Kft. szója fajtabemutató programján, Héderváron.
 

 

Továbbra is évente 400-500 ezer tonnás mértékben kényszerülünk dél-amerikai szójadara-behozatalra, amelynek jelentős hányada GMO-t tartalmaz - hívta fel a figyelmet.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy Magyarország a GMO-mentes termesztés mellett tette le voksát. Azért választottuk ezt az utat, mert szilárd meggyőződésünk szerint ebben rejlik a jövő: a természeti értékeinkre tekintettel lévő, fenntartható mezőgazdasági termelés, amely jó minőségű, egészséges, biztonságos élelmiszereket állít elő - tette hozzá.

Megemlítette, hogy a fehérjenövények termelésének támogatására biztosított többletforrás 2016-ban is rendelkezésre állt.

Fontos célkitűzésnek nevezte a szója kiváltását célzó kutatási programok ösztönzését is. Nagy István ismertette, hogy  a Földművelésügyi Minisztérium  által megrendelt és a Széchenyi István Egyetem által elvégzett vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a szója a kérődzők – beleértve a nagy tejtermelésű tehénállományokat is – takarmányozásában más, hazai fehérjeforrásokkal, a termelés csökkenése és a takarmányozási költségek növekedése nélkül helyettesíthető.

Magyarország több európai uniós tagállamhoz hasonlóan kidolgozta a hús, a hal, a tojás, a tej és a méz GMO-mentes jelöléssel történő ellátásának jogi kereteit, ami szabályozza a genetikailag nem módosított növényi, illetve genetikailag nem módosított takarmánnyal etetett állatoktól származó élelmiszerek egyértelmű jelzéssel történő ellátását. Szeptember 20-án életbe lépett a GMO-mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet. Az új, önkéntes jelölés a vásárlók tájékozódását és a GMO-mentes élelmiszerekhez való könnyebb hozzáférést segíti.

forrás: kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Az uniós tejtermelés ideiglenes csökkentéséről döntöttek Brüsszelben

2016. március 22. 07:45
Az uniós tejtermelés ideiglenes csökkentéséről döntöttek a tagállamok agrárminiszterei Brüsszelben. A döntést az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia, amely jelezte: készen áll a versenyszabályzatba ütköző döntés ideiglenes engedélyezésére - tájékoztatott közleményében az Európai Tanács.

Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra

2018. augusztus 28. 08:13
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül értesül arról, hogy a belga  Vegan Protein nevű 500g-os termékben 23,2 mg/kg laktoproteint mértek. A termék jelölésén nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, ezért az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat.