Göcsej zöld aranyaként is emlegetik, finom, egyben egészséges a tökmagolaj
2023. május 15. 11:38
A rendszerváltás sokakat tett kényszervállalkozóvá, így történt ez a milejszegi Szak Gáborral is, aki akkor kezdett el főállásban olajtöktermeléssel foglalkozni.
Nem túlzás, ha azt mondjuk: azóta egyfajta göcseji sikertörténet az övé – no és persze, a családjáé, mert egy családi vállalkozásról beszélünk.

Speciális munkagéppel "terelik" egy sorba a tököket, hogy a kombájn fel tudja szedni
Az ötlet nem a semmiből jött, sőt, nagyon is megalapozott előzménye volt. A Szak család már a 1900-as években is fogyasztott tökmagolajat, amit a Zalabaksa területén található tökmagolajütőben készíttetett. Szak Gábor ugyanis eredendően zalabaksai, onnét nősült Milejszegre, erre a kicsiny, de annál szebb településre. Zalabaksa Göcsej, Őrség és Hetés találkozásánál helyezkedik el, ez a három tájegység népi kultúrájukat, népművészetüket, építészetüket, mezőgazdaságukat illetően gyakorlatilag egy, minimális eltérésekkel. Az Alpokalja csapadékossága és a nedvességet jól őrző agyagtalaj okán a Göcsejben, az Őrségben és a Hetésben egyaránt nagy hagyománya volt az olajtöktermelésnek és az olajsajtolásnak. De igaz ez egyébként a szomszédos, ausztriai és szlovén régiókra is.
Zalában számos olajütő működött régen, melyek az 50-es évektől folyamatosan magántulajdonból állami tulajdonba kerültek, és szép lassan megszűntek.
Az előbb említett osztrák és szlovén határok közelsége miatt azonban az emberek továbbra is sajtoltattak olajat, csak éppen a határon túl. A 90-es években pedig már újra működtek kisebb manufaktúrák is a környező falvakban.
– Ennek nyomán 2004-ban indítottuk el a tökmagolajgyártást, immár itt, Milejszegen – mondta el Szak Gábor. – A vállalkozás megálmodója én voltam, mert a munkahelyem, a zalaegerszegi termelőszövetkezet megszűnt és valamihez kezdeni kellett... Ez a terület nem volt idegen számomra, mivel már gyermekkoromban megismerkedhettem a tökmagolajsajtolás mesterségével szülőfalumban, Zalabaksán, mert ez külön mesterségnek számított. A szomszéd család akkor még hagyományos gépekkel és szerszámokkal művelte. Sok időt töltöttem a tökmagolajüzemben, hol nézelődőként, hol segítségként, ahol Gyula bácsi volt a présmester, aki korán megszerettette velem ezt a dolgot. Akkor még a héjas tökmag volt ismert, ezt azonban meg kellett tisztítani a héjától, hogy ki lehessen nyerni belőle az olajat. Téli estéken az emberek összeültek és „kiköpesztették a tökmagot". Ez ugyanolyan közösségformáló eseménynek számított, mint a tollfosztás. Tisztítás után mindenki elvihette a saját magját és kiütötték belőle az olajat. Az eljárás azonban korántsem volt olyan gyors tevékenység és jó olajkihozatallal sem járt, mivel kézi erővel kellett az olajat kisajtolni – a mai hidraulikus gépek több száz tonnás nyomással dolgoznak.
A rendszerváltás sokakat tett kényszervállalkozóvá, így történt ez a milejszegi Szak Gáborral is, aki akkor kezdett el főállásban olajtöktermeléssel foglalkozni.
Nem túlzás, ha azt mondjuk: azóta egyfajta göcseji sikertörténet az övé – no és persze, a családjáé, mert egy családi vállalkozásról beszélünk.
Az ötlet nem a semmiből jött, sőt, nagyon is megalapozott előzménye volt. A Szak család már a 1900-as években is fogyasztott tökmagolajat, amit a Zalabaksa területén található tökmagolajütőben készíttetett. Szak Gábor ugyanis eredendően zalabaksai, onnét nősült Milejszegre, erre a kicsiny, de annál szebb településre. Zalabaksa Göcsej, Őrség és Hetés találkozásánál helyezkedik el, ez a három tájegység népi kultúrájukat, népművészetüket, építészetüket, mezőgazdaságukat illetően gyakorlatilag egy, minimális eltérésekkel. Az Alpokalja csapadékossága és a nedvességet jól őrző agyagtalaj okán a Göcsejben, az Őrségben és a Hetésben egyaránt nagy hagyománya volt az olajtöktermelésnek és az olajsajtolásnak. De igaz ez egyébként a szomszédos, ausztriai és szlovén régiókra is.

Szak Gábor a Monosem vetőgéppel, mely alkalmas a kukorica és a tökmag vetésére is – fotó: Horváth Attila
Zalában számos olajütő működött régen, melyek az 50-es évektől folyamatosan magántulajdonból állami tulajdonba kerültek, és szép lassan megszűntek.
Az előbb említett osztrák és szlovén határok közelsége miatt azonban az emberek továbbra is sajtoltattak olajat, csak éppen a határon túl. A 90-es években pedig már újra működtek kisebb manufaktúrák is a környező falvakban.

Napjaink olajprései több száz tonnás nyomással dolgoznak – fotó: Horváth Attila
– Ennek nyomán 2004-ban indítottuk el a tökmagolajgyártást, immár itt, Milejszegen – mondta el Szak Gábor. – A vállalkozás megálmodója én voltam, mert a munkahelyem, a zalaegerszegi termelőszövetkezet megszűnt és valamihez kezdeni kellett... Ez a terület nem volt idegen számomra, mivel már gyermekkoromban megismerkedhettem a tökmagolajsajtolás mesterségével szülőfalumban, Zalabaksán, mert ez külön mesterségnek számított. A szomszéd család akkor még hagyományos gépekkel és szerszámokkal művelte. Sok időt töltöttem a tökmagolajüzemben, hol nézelődőként, hol segítségként, ahol Gyula bácsi volt a présmester, aki korán megszerettette velem ezt a dolgot. Akkor még a héjas tökmag volt ismert, ezt azonban meg kellett tisztítani a héjától, hogy ki lehessen nyerni belőle az olajat. Téli estéken az emberek összeültek és „kiköpesztették a tökmagot". Ez ugyanolyan közösségformáló eseménynek számított, mint a tollfosztás. Tisztítás után mindenki elvihette a saját magját és kiütötték belőle az olajat. Az eljárás azonban korántsem volt olyan gyors tevékenység és jó olajkihozatallal sem járt, mivel kézi erővel kellett az olajat kisajtolni – a mai hidraulikus gépek több száz tonnás nyomással dolgoznak.
Az ötlet, hogy megvalósítsam a tökmagolajüzemet, csak 44 éves koromban fogalmazódott meg bennem, mivel kukoricát és olajtököt termesztettünk a testvéremmel családi vállalkozás keretében. Abban az időben kezdett növekedni az egészséges életmód és a minőségi termékek iránti igény, s az akkori piaci lehetőséget felmérve döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy megvalósítjuk saját tökmagolaj-sajtoló üzemünket. Hat éven keresztül csak tökmagolaj előállításával és bérsajtolással foglalkoztunk, 2010-től azonban bővítettük a kínálatunkat tízfajta olajra.
Szak Gábor azt is elmondta: az olajtökmag (mely immár héj nélküli, így köpeszteni nem kell, de azért még mindig bőven van munka vele) mellett őszi mákot is termelnek, abból pedig mákolajat készítenek.
Összesen 80-90 hektáron gazdálkodnak, annak körülbelül a harmadán folyik olajtök-termelés. Hamarosan, május közepétől kezdődik a vetés.
– Hála Istennek, rendelkezünk a szükséges speciális gépekkel, így az őszi betakarítás is megoldott – magyarázta. – Akkor egy, a traktorhoz kapcsolt sajátos, hengeres eszközzel a földön szerteszét heverő tököket egy sorba sodorjuk. Ezt már fel tudja szedni a betakarítógép, mely a termés héját felszakítja, felaprítja és visszaszórja a talajra, a magot pedig a terméshússal együtt összegyűjti. Ezt a masszát egy mosóberendezésbe továbbítja a gép bent, a telephelyen, amelyben a víz megszabadítja a felesleges részektől a magot. Ezt követően még szárítani és rostálni kell, csak ezt követően sajtolható belőle az olaj.

Régen a héjas tökmagból nyerték ki az olaj-alapanyagot, a mag belét, ma már a héj nélküli hibrideket termelik
A férfi azt is elmondta: lesz a családban, aki tovább viszi a munkásságát, hiszen a fiatalok már részben át is vették a gazdaságot. Az biztos, hogy van is perspektíva az olajtök-termelésben: a piac igénye az olaj iránt évről évre nagyobb – a termelői kör azonban országos szinten szűkül. Ugyanis nem mindenhol olyanok a fiatalok, mint Szak Gábor családjában, a kiöregedő termelők helyére újak nemigen lépnek.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Drága lesz a húsvét legfontosabb fogása
2024. február 20. 16:02
Növekedtek a feldolgozók költségei.
Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből, amelyben szakértőket kérdeztek meg a közeledő ünneppel kapcsolatban.
Súlyos "Parkinson-járványnak" nézünk elébe, ha...
2023. május 22. 13:48
...nem csökkentjük drasztikusan a veszélyes peszticidek, oldószerek és a légszennyezés mértékét! A Parkinson- kór nem válogat. Nincs tekintettel korra, nemre, bőrszínre, vallási felekezetre, politikai hovatartozásra, pénzügyi helyzetre.
Bárki bármikor megbetegedhet. Michael J. Fox, Robin Williams, Alan Alda, Deborah Kerr, Salvador Dalí, Ozzy Osbourne, Muhammad Ali, Davis Phinney, Sir Roger Bannister, Linda Ronstadt, Brian Grant, Forrest Gregg, Neil Diamond, II. János Pál pápa, Frida Falcon, Jimmy Choi, Dr. Andy Grove, Jonathan Silverstein. Csak néhány ismertebb név a sokmilliónyi ismeretlen mellett, akiket egy pont bizonyosan összeköt, mindannyian megkapták a Parkinson- kór diagnózisát.