Gödöllő lehet az új agrár szuperközpont

2017. január 05. 07:49
A kormány megszüntetné a párhuzamosságokat az agrárfelsőoktatásban, és önálló agrártudományi egyetemet hoz létre az ágazat versenyképességének javítása érdekében.

A készülő előterjesztés szakmai anyaga alapján azt írta a Magyar Idők, hogy a különböző központokban párhuzamos kutatások és tervezések folynak, és problémát jelent az is, hogy az ágazat szereplői csak kismértékben működnek együtt. Szakemberhiány van, ugyanakkor a diplomás munkanélküliség az agrárágazatban a legmagasabb, amelynek oka lehet, hogy a végzősöknek nincs korszerű tudásuk.

Gödöllő lehet az új agrár szuperközpont

A létrejövő agrártudományi intézmény funkcióját a Szent István Egyetem töltheti be. Az indoklás szerint az intézmény lefedi a teljes hazai agrárképzési portfóliót, több mint ötven kutatócsoportja, számos gyakorlóhelye és tangazdasága van, továbbá stratégiai együttműködésben áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, és erős a nemzetközi kapcsolatrendszere is.

A dokumentum kitér arra is, hogy meg kell vizsgálni az intézményi struktúra átalakításának lehetőségeit. Arról, hogy az új egyetem és a többi agrárképzési központ miként működhet együtt a jövőben, többféle elképzelés van - olvasható a Magyar Időkben.

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem lesz újabb munkaszüneti nap? Sokan ellenzik

2017. október 13. 08:57
A kormányzat, a szakszervezetek és a munkaadók is sikeresnek ítélték a hatéves bérmegállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságának első őszi ülésén csütörtökön. A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról azonban parázs vita alakult ki.

Egyetlen albán pékséget sem jelentett fel a magyar sütőipar

2017. szeptember 19. 09:43
Nem tett feljelentéseket az albán pékségek miatt a Magyar Pékszövetség, mert a szervezet szerint a hatóságok előtt is ismert, hogy e vállalkozások nem a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően működnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyanakkor azt állapította meg, hogy az albán pékségek nem jelentenek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot.