Grilltermékek széles kínálata várja a kerti sütögetést kedvelőket

2023. augusztus 11. 13:15
Javában tart az idei grillszezon, a családi vagy baráti társaságok széles kínálatból választhatják ki a szabadtéri sütögetés alapanyagait. A boltokba kerülő grilltermékek jelentős része hazai gyártóktól származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a grillszezon abszolút befutója a grillkolbász, ebből a könnyen elkészíthető termékből fogy a legtöbb a boltokban, ugyanakkor a különböző húspogácsák iránti kereslet is jelentős.
Grilltermékek széles kínálata várja a kerti sütögetést kedvelőket
Töretlen a hazai grillkultúra fejlődése. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a szalonnasütés és a bográcsozás volt a legelterjedtebb szabadtéri program a családi vagy baráti közösségek számára, a nyári időszakban ma már a legtöbben a grillrácson készítik el az ételeket, írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
 
Alapanyagból idén sincs hiány, az üzletek polcain széles választék várja a grillételek szerelmeseit. A húsok között egyre több az előre fűszerezett, sütésre kész termék, legyen szó sertés- vagy csirkehúsról. Az előre pácolt grilltermékek mellett a sajtok és halak is ott vannak a pultokon.
 
Az ömlesztett sajtokat kivéve minden sajt grillezhető, ám számos gyártó a nyári időszakban külön erre a célra készített grillsajtokkal színesíti a kínálatot. A megkérdezett kiskereskedelmi láncok és élelmiszergyártók szerint a tavalyi évhez képest nőtt a forgalom a grillszezon első hónapjaiban, de egyes termékekből kevesebb fogyott, mint tavaly. Az innovációs igény ugyanakkor kevésbé jellemző erre a szegmensre, úgy tűnik, hogy a magyar vásárlók a jól bevált termékeket részesítik előnyben.
A sertéshúsos termékek között továbbra is biztos befutó a grillkolbász, sokféle változatban megtalálható a kínálatban. Nagyon népszerű a marhahúsból, vagy marha- és sertéshús keverékéből készült húspogácsa is, ami a kézműves hamburgerek nélkülözhetetlen alapanyaga. Ennek a terméknek nagy előnye, hogy többféle módon is elkészíthető, és ha
a rossz idő miatt zárt helyre kényszerülnek a grillezők, egy serpenyőben a konyhában is kiváló étel készülhet belőle.
 
Az üzletláncok tapasztalatai szerint a grillezésre előkészített marhahúsok iránti kereslet némileg csökkent, ugyanakkor a magasabb árfekvésű, érlelt és/fűszerezett steak húsok iránt nőtt az érdeklődés. A különböző halhúsok elkészítését vélhetően csak a gyakorlott grillszakácsok vállalják, ezt mutatja az is, hogy a halak iránti kereslet alapvetően stagnál. Az elmúlt időszakban azonban a drágább halhúsok iránti érdeklődés nőtt.
 
A boltokban kapható grilltermékek zöme hazai gyártóktól kerül a polcokra. A termékek eredetéről a vásárlók is könnyen meggyőződhetnek. Az állati eredetű termékek esetében
a címkén ovális bélyegzőt is találunk, ha ezen HU felirat szerepel, biztosan lehetünk benne, hogy magyar a termék.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

A hazai zöldségfélék fékezik az importot

2023. április 19. 11:43
A hazai kertészet fejlődésének egyik fő feltételét a hajtatásos zöldségtermesztés bővítésében látják az agrárpiaci szakemberek. Egyre úgy tűnik, a termesztőknek megéri követni ezt a gazdasági irányt.
 

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

2023. december 04. 14:33
KAP Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatjuk a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken, Tégláson, a helyi piac átadóján.