Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.
 
Gyógynövények az élelmiszeriparban
Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy a háború és a covid rávilágított az önellátóság szerepére.  Fontos, hogy mind gyógyászati, mind élelmiszer szempontból ugyanúgy önellátóak legyünk. Kiemelt célom, hogy a jelenlegi Európai Uniós ciklusban megtegyünk mindent azért, hogy az élelmiszeripar minél magasabb feldolgozottsággal önellátó legyen, és ezáltal visszakerüljön méltó helyére- jelentette ki.
 
 
Az államtitkár kitért arra, hogy a klasszikus nagykereskedelemi tevékenység mellett rendkívül sokszínű a gyógynövénytermékek kiskereskedeleme is. Jelen vannak a patikahálózatoknál, a hazai és nemzetközi kiskereskedelmi láncok fitotékáiban, a helyi piacokon. A gyógynövénytermesztők munkája hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez is. Ezért a kormány igyekszik minél nagyobb támogatást megadni ennek a szektornak, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy tovább fejlődjön és ezáltal exportlehetőségeket is találjon.
 
forrás:agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Készülnek a Volán-sofőrök, egyre többen támogatják a sztrájkjukat Vasárnap 4006, hétfőn 22 608 járat maradt ki.

2024. január 29. 16:25
A sztrájk támogatottsága a közel 60 százalékról további 10 százalékkal nőtt, a kollégák aktívak és szervezkednek, mert elegük van a többi szakszervezet és a munkáltató vízgereblyéző politikájából – miondta lapunknak a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) elnöke, Dobi István.

Van, ahol az elektromos autó többet árthat, mint használ

2023. augusztus 07. 12:48
Attól függ, hol használják. A gyors átállás nem feltétlenül kíméli a környezetet.
 
Az elektromos járművekre való gyors átállás számos helyen több kárt okozna a környezetnek, mint hasznot – mindaddig, amíg nem termelnek több tiszta energiát helyben és világszerte – derült ki a japán Mitsubishi elemzéséből, amelyet a Vezess.hu idéz.