Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik

2024. augusztus 03. 17:23
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
 
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.
Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
A fehér libatop története
A piramis alakú virágzattal és gomolyos fürtvirágzattal rendelkező, apró zöld virágos növény szirom nélküli, levelekhez hasonlóan fehéren lisztporosak, porzót és bibét egyaránt tartalmaznak.
Kincset érő növény, amit eddig gaznak hittél. Csodanövény, amit eddig  gyomnak néztél. Számtalan jótékony hatása van!
Hazánkban 120-130 értékes és gyűjthető növényfaj található, amelyek közül alig 70-80-at szedünk rendszeresen. A gyűjtés már kevésbé népszerű, mint évekkel ezelőtt, aminek egyik oka, hogy a termelési költségek növekedése, főleg a csalán és a kamilla esetében. Ennek ellenére folyamatosan nő a jelentőségük. Bár a fehér libatop Magyarországon gyomnövénynek tekinthető, Kanadában például mezőgazdasági növénynek számít.
 
Az őshazája a Himalája, ahol a mai napig folyamatosan termesztik. Fiatal hajtásait és leveleit a spenóthoz hasonlóan főzelékkent fogyasztják, bár nagyobb mennyiségben hashajtó hatása lehet. Az USA-ban és Kanadában termesztik, takarmányként használják a sertések, valamint a juhok etetésére. Indiában pedig a magját hasznosítják, gyakran fogyasztják kása formájában - írta meg a Greendex.
 
Varázsnövény
A libatop a kertekben és a nem művelt területeken való tömeges előfordulása, illetve magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos zöldségnövény. Ivólé, saláta, és leves készítésére is alkalmas. Kiváló hatása van az idegekre, a menstruációs zavarokra, a májra, a vesére, a hólyagra, emellett hatékonyan gyógyítja a hasmenést. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó.
KatBo Réka : Gazvacsora
Libatopból készült ételek
Aki tud spenótból ebédet készíteni, annak tudnia kell, hogy bár hasonlítanak, fontos, hogy ezt a növényt hosszabb ideig kell főzni, de nem szükséges forrázni. A magvakat megőrölve és pohánkalisztre emlékeztető anyagokat kapunk, amit ahhoz hasonlóan készíthetünk el. Tavasszal az egész növény, később viszont csak a hajtáscsúcsok fogyaszthatóak. A magvakat az első fagyokig gyűjthetjük.
 
A balkáni gasztronómiában több országban használják rétestésztában, valamint töltött túrót és levélzöldség keveréket készítenek belőle. A bolgárok banitzá-ba teszik, amely szezonális vad levélzöldségeket tartalmaz. A gyomnövények nagyobb levelibe húst is szoktak tenni, de ezt inkább az erdélyi konyhában hasznosítják ebben a formában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2023. augusztus 04. 13:44
A magas infláció, és a nyomában csökkenő reálbérek éreztették hatásukat júniusban is a boltokban. Az előző év azonos időszakához képest 8,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, ugyanakkor 0,7 százalékkal nőtt az előző havihoz képest. A szakértők szerint akár már a következő hónapokban megtörténhet a kereslet normalizálódása.
 
A szakértők várakozásai bejöttek, júniusban már nem annyira csúnya a kiskereskedelmi forgalom volumenindexe, mint az előző hónapokban. A bázishatás eredményeként a mutató egy számjegyű csökkenést mutat, szemben a májusi 12,7 százalékos adattal.

A MAGYAR PEZSGŐK VISSZATÉRTEK EURÓPA-ÉLVONALÁBA

2023. június 19. 11:40
A magyar kormány célja továbbra is világos, a mezőgazdasági termékek értéknövelésének kiemelt támogatása és a feldolgozó üzemek technológiai fejlődésének elősegítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén, pénteken, Somlóvásárhelyen.