Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik

2024. augusztus 03. 17:23
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
 
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.
Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
A fehér libatop története
A piramis alakú virágzattal és gomolyos fürtvirágzattal rendelkező, apró zöld virágos növény szirom nélküli, levelekhez hasonlóan fehéren lisztporosak, porzót és bibét egyaránt tartalmaznak.
Kincset érő növény, amit eddig gaznak hittél. Csodanövény, amit eddig  gyomnak néztél. Számtalan jótékony hatása van!
Hazánkban 120-130 értékes és gyűjthető növényfaj található, amelyek közül alig 70-80-at szedünk rendszeresen. A gyűjtés már kevésbé népszerű, mint évekkel ezelőtt, aminek egyik oka, hogy a termelési költségek növekedése, főleg a csalán és a kamilla esetében. Ennek ellenére folyamatosan nő a jelentőségük. Bár a fehér libatop Magyarországon gyomnövénynek tekinthető, Kanadában például mezőgazdasági növénynek számít.
 
Az őshazája a Himalája, ahol a mai napig folyamatosan termesztik. Fiatal hajtásait és leveleit a spenóthoz hasonlóan főzelékkent fogyasztják, bár nagyobb mennyiségben hashajtó hatása lehet. Az USA-ban és Kanadában termesztik, takarmányként használják a sertések, valamint a juhok etetésére. Indiában pedig a magját hasznosítják, gyakran fogyasztják kása formájában - írta meg a Greendex.
 
Varázsnövény
A libatop a kertekben és a nem művelt területeken való tömeges előfordulása, illetve magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos zöldségnövény. Ivólé, saláta, és leves készítésére is alkalmas. Kiváló hatása van az idegekre, a menstruációs zavarokra, a májra, a vesére, a hólyagra, emellett hatékonyan gyógyítja a hasmenést. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó.
KatBo Réka : Gazvacsora
Libatopból készült ételek
Aki tud spenótból ebédet készíteni, annak tudnia kell, hogy bár hasonlítanak, fontos, hogy ezt a növényt hosszabb ideig kell főzni, de nem szükséges forrázni. A magvakat megőrölve és pohánkalisztre emlékeztető anyagokat kapunk, amit ahhoz hasonlóan készíthetünk el. Tavasszal az egész növény, később viszont csak a hajtáscsúcsok fogyaszthatóak. A magvakat az első fagyokig gyűjthetjük.
 
A balkáni gasztronómiában több országban használják rétestésztában, valamint töltött túrót és levélzöldség keveréket készítenek belőle. A bolgárok banitzá-ba teszik, amely szezonális vad levélzöldségeket tartalmaz. A gyomnövények nagyobb levelibe húst is szoktak tenni, de ezt inkább az erdélyi konyhában hasznosítják ebben a formában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy lehetőség előtt áll a magyar húsipar

2024. február 13. 14:06
A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni - jelentette ki ma dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, a VI. Húsipari Szakmai Napon, Budapesten, húshagyó kedden.

Idén korábban kezdődött a dinnyeszezon

2024. július 08. 15:24
Idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű, hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének – mondta a közösségi médiában közzétett videójában Nagy István agrárminiszter.