Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik

2024. augusztus 03. 17:23
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
 
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.
Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
A fehér libatop története
A piramis alakú virágzattal és gomolyos fürtvirágzattal rendelkező, apró zöld virágos növény szirom nélküli, levelekhez hasonlóan fehéren lisztporosak, porzót és bibét egyaránt tartalmaznak.
Kincset érő növény, amit eddig gaznak hittél. Csodanövény, amit eddig  gyomnak néztél. Számtalan jótékony hatása van!
Hazánkban 120-130 értékes és gyűjthető növényfaj található, amelyek közül alig 70-80-at szedünk rendszeresen. A gyűjtés már kevésbé népszerű, mint évekkel ezelőtt, aminek egyik oka, hogy a termelési költségek növekedése, főleg a csalán és a kamilla esetében. Ennek ellenére folyamatosan nő a jelentőségük. Bár a fehér libatop Magyarországon gyomnövénynek tekinthető, Kanadában például mezőgazdasági növénynek számít.
 
Az őshazája a Himalája, ahol a mai napig folyamatosan termesztik. Fiatal hajtásait és leveleit a spenóthoz hasonlóan főzelékkent fogyasztják, bár nagyobb mennyiségben hashajtó hatása lehet. Az USA-ban és Kanadában termesztik, takarmányként használják a sertések, valamint a juhok etetésére. Indiában pedig a magját hasznosítják, gyakran fogyasztják kása formájában - írta meg a Greendex.
 
Varázsnövény
A libatop a kertekben és a nem művelt területeken való tömeges előfordulása, illetve magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos zöldségnövény. Ivólé, saláta, és leves készítésére is alkalmas. Kiváló hatása van az idegekre, a menstruációs zavarokra, a májra, a vesére, a hólyagra, emellett hatékonyan gyógyítja a hasmenést. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó.
KatBo Réka : Gazvacsora
Libatopból készült ételek
Aki tud spenótból ebédet készíteni, annak tudnia kell, hogy bár hasonlítanak, fontos, hogy ezt a növényt hosszabb ideig kell főzni, de nem szükséges forrázni. A magvakat megőrölve és pohánkalisztre emlékeztető anyagokat kapunk, amit ahhoz hasonlóan készíthetünk el. Tavasszal az egész növény, később viszont csak a hajtáscsúcsok fogyaszthatóak. A magvakat az első fagyokig gyűjthetjük.
 
A balkáni gasztronómiában több országban használják rétestésztában, valamint töltött túrót és levélzöldség keveréket készítenek belőle. A bolgárok banitzá-ba teszik, amely szezonális vad levélzöldségeket tartalmaz. A gyomnövények nagyobb levelibe húst is szoktak tenni, de ezt inkább az erdélyi konyhában hasznosítják ebben a formában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy: hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma

2024. február 21. 15:08
A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége folyamatosan emelkedik.
 
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nébih munkáját támogató ÉLBC Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.

Ezt a tortellinit ne edd meg, vidd vissza!

2024. április 29. 15:18
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit.