Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
2024. augusztus 03. 17:23
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.
A fehér libatop története
A piramis alakú virágzattal és gomolyos fürtvirágzattal rendelkező, apró zöld virágos növény szirom nélküli, levelekhez hasonlóan fehéren lisztporosak, porzót és bibét egyaránt tartalmaznak.
Hazánkban 120-130 értékes és gyűjthető növényfaj található, amelyek közül alig 70-80-at szedünk rendszeresen. A gyűjtés már kevésbé népszerű, mint évekkel ezelőtt, aminek egyik oka, hogy a termelési költségek növekedése, főleg a csalán és a kamilla esetében. Ennek ellenére folyamatosan nő a jelentőségük. Bár a fehér libatop Magyarországon gyomnövénynek tekinthető, Kanadában például mezőgazdasági növénynek számít.
Az őshazája a Himalája, ahol a mai napig folyamatosan termesztik. Fiatal hajtásait és leveleit a spenóthoz hasonlóan főzelékkent fogyasztják, bár nagyobb mennyiségben hashajtó hatása lehet. Az USA-ban és Kanadában termesztik, takarmányként használják a sertések, valamint a juhok etetésére. Indiában pedig a magját hasznosítják, gyakran fogyasztják kása formájában - írta meg a Greendex.
Varázsnövény
A libatop a kertekben és a nem művelt területeken való tömeges előfordulása, illetve magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos zöldségnövény. Ivólé, saláta, és leves készítésére is alkalmas. Kiváló hatása van az idegekre, a menstruációs zavarokra, a májra, a vesére, a hólyagra, emellett hatékonyan gyógyítja a hasmenést. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó.
Libatopból készült ételek
Aki tud spenótból ebédet készíteni, annak tudnia kell, hogy bár hasonlítanak, fontos, hogy ezt a növényt hosszabb ideig kell főzni, de nem szükséges forrázni. A magvakat megőrölve és pohánkalisztre emlékeztető anyagokat kapunk, amit ahhoz hasonlóan készíthetünk el. Tavasszal az egész növény, később viszont csak a hajtáscsúcsok fogyaszthatóak. A magvakat az első fagyokig gyűjthetjük.
A balkáni gasztronómiában több országban használják rétestésztában, valamint töltött túrót és levélzöldség keveréket készítenek belőle. A bolgárok banitzá-ba teszik, amely szezonális vad levélzöldségeket tartalmaz. A gyomnövények nagyobb levelibe húst is szoktak tenni, de ezt inkább az erdélyi konyhában hasznosítják ebben a formában.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében – hatékonyság, versenyképesség, marketing
2023. július 25. 14:04
Melyek az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében? Versenyképesség, hatékonyság, fenntarthatóság, marketing? Milyen támogatásokra számíthat az élelmiszeripar az új uniós fejlesztéspolitikai időszakban?
Göcsej zöld aranyaként is emlegetik, finom, egyben egészséges a tökmagolaj
2023. május 15. 11:38
A rendszerváltás sokakat tett kényszervállalkozóvá, így történt ez a milejszegi Szak Gáborral is, aki akkor kezdett el főállásban olajtöktermeléssel foglalkozni.
Nem túlzás, ha azt mondjuk: azóta egyfajta göcseji sikertörténet az övé – no és persze, a családjáé, mert egy családi vállalkozásról beszélünk.