Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
2024. augusztus 03. 17:23
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.

A fehér libatop története
A piramis alakú virágzattal és gomolyos fürtvirágzattal rendelkező, apró zöld virágos növény szirom nélküli, levelekhez hasonlóan fehéren lisztporosak, porzót és bibét egyaránt tartalmaznak.

Hazánkban 120-130 értékes és gyűjthető növényfaj található, amelyek közül alig 70-80-at szedünk rendszeresen. A gyűjtés már kevésbé népszerű, mint évekkel ezelőtt, aminek egyik oka, hogy a termelési költségek növekedése, főleg a csalán és a kamilla esetében. Ennek ellenére folyamatosan nő a jelentőségük. Bár a fehér libatop Magyarországon gyomnövénynek tekinthető, Kanadában például mezőgazdasági növénynek számít.
Az őshazája a Himalája, ahol a mai napig folyamatosan termesztik. Fiatal hajtásait és leveleit a spenóthoz hasonlóan főzelékkent fogyasztják, bár nagyobb mennyiségben hashajtó hatása lehet. Az USA-ban és Kanadában termesztik, takarmányként használják a sertések, valamint a juhok etetésére. Indiában pedig a magját hasznosítják, gyakran fogyasztják kása formájában - írta meg a Greendex.
Varázsnövény
A libatop a kertekben és a nem művelt területeken való tömeges előfordulása, illetve magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos zöldségnövény. Ivólé, saláta, és leves készítésére is alkalmas. Kiváló hatása van az idegekre, a menstruációs zavarokra, a májra, a vesére, a hólyagra, emellett hatékonyan gyógyítja a hasmenést. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó.

Libatopból készült ételek
Aki tud spenótból ebédet készíteni, annak tudnia kell, hogy bár hasonlítanak, fontos, hogy ezt a növényt hosszabb ideig kell főzni, de nem szükséges forrázni. A magvakat megőrölve és pohánkalisztre emlékeztető anyagokat kapunk, amit ahhoz hasonlóan készíthetünk el. Tavasszal az egész növény, később viszont csak a hajtáscsúcsok fogyaszthatóak. A magvakat az első fagyokig gyűjthetjük.
A balkáni gasztronómiában több országban használják rétestésztában, valamint töltött túrót és levélzöldség keveréket készítenek belőle. A bolgárok banitzá-ba teszik, amely szezonális vad levélzöldségeket tartalmaz. A gyomnövények nagyobb levelibe húst is szoktak tenni, de ezt inkább az erdélyi konyhában hasznosítják ebben a formában.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy: hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma
2024. február 21. 15:08
A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége folyamatosan emelkedik.
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nébih munkáját támogató ÉLBC Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.
Ezt a tortellinit ne edd meg, vidd vissza!
2024. április 29. 15:18
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit.