Most van itt az ideje ültetni! Élvezzük az életet fűszerekkel!

2023. május 16. 19:10
Most van itt az ideje a fűszernövények ültetésének. Hasznos, ha tudjuk, mit vethetünk magról szabadföldbe, melyeket palántázzuk, melyik növény mit szeret a növekedés során. Rendszereztük a tudnivalókat, hogy sikeresek lehessünk fűszer-fronton.
Minden kertészkedő álma egy saját kis fűszeres kert, viszont sokan félnek a fűszernövények termesztésétől, pedig semmi ördöngösség nincsen a dologban, sőt!
Most van itt az ideje ültetni! Élvezzük az életet fűszerekkel!
A hazánkban megtermeszthető fűszerek száma kiemelkedően magas, mégis ha gyakorlott hobbikertészeket kérdezek meg arról, hányféle fűszernövény van a kertjükben, maximum 5-10 növényt neveznek meg, legtöbbször ugyanazokat, írja Nagy Zsófia, a Fűszereslány a Kertbarát Magazin május 19-én megjelenő számában.
Hozzáteszi: Jómagam közel 40-féle fűszert termesztek a kertemben. Kezdetben én is elvesztem a sokféle mag csomagolási leírásában, és nagyon nehéz volt összeraknom, hogy mikor mit vethetek, mit lehet szabadföldbe szórni, vagy mit érdemes palántázni. Kertész legyen a talpán, aki ezt elsőre átlátja. Az évek alatt azonban megláttam olyan összefüggéseket, amik segítettek eligazodni a tavaszi vetések és telepítések közepette.
 
Magról szabadföldbe
A  szabadföldbe vethető fűszerek általában egyéves vagy kétéves növények. Az első kategória növényei a „márciusi ifjak”, tehát azok a fűszerek, amiket azonnal vethetünk, amint kitavaszodik, mert nem túl fagyérzékenyek. például az Apiaceae család (zellerfélék) fűszerei szinte kivétel nélkül ide tartoznak, csak az ánizs és a konyhakömény érzékenyebb egy picit a hidegre, így ők már „bolond” fűszerekké váltak, azaz április 1. után érdemes elvetni őket. Ide tartozik az összes Asteraceae (fészkesvirágzatúak), a metélőhagyma és metélőfokhagyma, valamint a borsikafű és az izsóp is a Lamiaceae családból (ajakosok). A család másik két képviselője már átcsúszott a „Jó munkás” fűszerek közé (május 1-től vethető), a bazsalikom és a majoranna ugyanis nem tűri jól a hideget, 20 Celsius-fok feletti hőmérséklet szükséges a csírázásához.
Összességében elmondható, hogy a "márciusi ifjak" képviselői az édeskömény, a kapor, a koriander, a lestyán, a mustár a petrezselyem, a turbolya.
Az ánizs, a borsikafű, az izsóp pedig "bolond fűszer".
Így meghatározhatók a Palántázható, vagy vegetatívan szaporítható fűszerek ültetési ideje is.
 
Minden kategória átlátható táblázatban szerepel, sokféle hasznos kiegészítő tudnivalóval, amelyek elérhetők a a Kertbarát Magazin május 19-én megjelenő számában, és amit minden tavasszal újra elővehetünk, hogy felfrissítsük tudásunkat.
 
videó:
 
forrás: Kertbarát Magazin 2023/3-4

Kapcsolódó cikkek

Hiánycikké válhat a hazai csirkehús, ráadásul szigorodnak a termelők kártalanításának szabályai is

2024. január 12. 17:11
A madárinfluenza miatti telepítési korlátozások okoznak fennakadásokat.
 
Bebizonyosodott, hogy nem a darumadár és a szél a felelős a madárinfluenzáért, hanem az emberi felelőtlenség. Emiatt évente 12-15 milliárd forint megy el feleslegesen kártalanításra. Ezt elégelte meg a magyar kormány és Brüsszel. A szigorú kártalanítási szabályok akár már a következő hónapban életbe léphetnek – írja a novenyvedoszer.hu.

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.