Ha ezt a rendeletet elfogadják, 2021-től egészségesebben fogunk élni

2018. október 10. 07:18
Korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat. Dániában már módosítottak a határértéken, azóta csökkent a szívbetegek aránya.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara(NAK).

A transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban - fotó: Dietless

Az EFSA 2018. júniusában közzétett tanulmánya is alátámasztja a korlátozás szükségességét.

A Bizottság döntését az is segítette, hogy több tagország, valamint egyéb szervezetek és gyártók is támogatták ezt a lépést.

Dániában már korábban bevezették a határérték csökkentését és azóta a szívbetegek aránya csökkent.

A transzzsírsavak természetesen kis mennyiségben előfordulnak bizonyos élelmiszerekben, például húsokban és sajtban, de közegészségügyi kockázat csak az olyan ipari vagy mesterséges transzzsírokból származik, amelyeket növényi olajok részleges hidrogénezésével állítanak elő.

A rendelettervezet hatálya csak ezen termékekre terjedne ki.

A Bizottság lehetőséget ad az érintett szereplőknek, hogy elmondják véleményüket a szabályozással kapcsolatban.

A visszajelzéseket 2018. november 1-ig van lehetőségük megküldeni.

Az észrevételeket a ezen oldalon keresztül lehet eljuttatni.https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-5103401_en

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormány ösztönzi a mézfogyasztást

2017. január 30. 11:00
Az átlagos éves mézfogyasztásnak a jelenlegi személyenkénti 70 dekagrammról egy kilogrammra növelését szeretné elérni az agrárkormányzat 2-3 éven belül - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Kaposváron.
 

Új irányok a szakszervezeti tevékenységben?

2018. augusztus 23. 11:26
Egy fiatal munkavállaló vagy munkavállalás előtt álló egyik leggyakoribb válasza a szakszervezetekről szóló ismereteit firtató kérdésre, hogy „miért, van még ilyen?” Pedig a dolgozók közel 10 százaléka szakszervezeti tag, de a 35 év alatti korosztályt egyre nehezebben éri el az érdekvédelem eszméje.