Ha ezt a rendeletet elfogadják, 2021-től egészségesebben fogunk élni
Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara(NAK).
A transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban - fotó: Dietless
Az EFSA 2018. júniusában közzétett tanulmánya is alátámasztja a korlátozás szükségességét.
A Bizottság döntését az is segítette, hogy több tagország, valamint egyéb szervezetek és gyártók is támogatták ezt a lépést.
Dániában már korábban bevezették a határérték csökkentését és azóta a szívbetegek aránya csökkent.
A transzzsírsavak természetesen kis mennyiségben előfordulnak bizonyos élelmiszerekben, például húsokban és sajtban, de közegészségügyi kockázat csak az olyan ipari vagy mesterséges transzzsírokból származik, amelyeket növényi olajok részleges hidrogénezésével állítanak elő.
A rendelettervezet hatálya csak ezen termékekre terjedne ki.
A Bizottság lehetőséget ad az érintett szereplőknek, hogy elmondják véleményüket a szabályozással kapcsolatban.
A visszajelzéseket 2018. november 1-ig van lehetőségük megküldeni.
Az észrevételeket a ezen oldalon keresztül lehet eljuttatni.https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-5103401_en
agrotrend.hu