Ha lenmagot adunk a sertések takarmányához, jobb lesz a hús minősége

2024. szeptember 04. 15:33
Lenmaggal az egészségesebb és finomabb ételekért.
Ha lenmagot adunk a sertések takarmányához, jobb lesz a hús minősége
Argentína országos agrárkutatási hálózatának (INTA) munkatársai – egészségjavító és magasabb tápértékű élelmiszereket keresve – megállapították, hogy a lenmagnak a sertések takarmányába való bekeverése előnyös változásokat okoz az állatok intramuszkuláris zsírjának és háti zsírjának zsírsavösszetételében. Ennek hatására a kutatók a húsokban a többszörösen telítetlen zsírsavak és az ómega-3-tartalom növekedését, valamint a végtermékben visszamaradt telített zsírsavak csökkenését észlelték.
 
Ennek a kedvező változásnak az egyértelmű forrása a lenmagolaj, amelynek 50 százaléka linolénzsírsav. Ez a takarmánykiegészítés jelentősen javíthatja a hústermékek – többek között a szalámi – tápértékét és élvezeti értékét, ami jórészt ellensúlyozza a száraz kolbászoknál a viszonylag magas (25 százalék fölötti) zsírtartalom miatt jelentkező hátrányokat. Ez az egyszerűen és olcsón megoldható kezdeményezés találkozik az ízletes és egészséges élelmiszertermékek fogyasztói elfogadottságnak és a fogyasztói keresletnek a növekedésével.
 
Az ilyen típusú húsok megjelenésére, valamint a hagyományos, illetve kézműves hústermelés minőségének a javulására vezethető vissza, hogy Argentínában a sertéshústermelés és -fogyasztás az utóbbi 10 évben folyamatos növekedést mutat.
 
Forrás: defrentealcampo.com.ar
 

Kapcsolódó cikkek

Egekben a tejtermékek ára, de lesz ez még rosszabb is!

2022. december 09. 12:27
Raskó György szerint tavasszal újabb ársokk jöhet a tejtermékeknél.
 
Hol van az a lélektani határ, ahol a vásárlók már nem vesznek le egy terméket a polcról? Mikor fékezhet az infláció? Raskó György agrárközgazdászt kérdezte az egyre dráguló tejtermékekről az rtl.hu
 
A szakember szerint szó sincs szankciós áremelkedésről
Ha az áremelkedések a szankciók miatt történnének, akkor minden tagállamban hasonló drágulás lenne, mint Magyarországon. A novemberi 22,5 százalékos hazai inflációval viszont elsők lettünk az Európai Unióban. Rengeteg élelmiszer van a legjobban dráguló tételek között, köztük több hazai előállítású tejtermék is.

Elképesztő! Szüretelik a szőlőt a Mecsekalján

2024. július 18. 15:55
Ilyen korán talán még sohasem kezdődött a szüret.
 
A megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – megkezdődött a szüretelés a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön.