Ha lenmagot adunk a sertések takarmányához, jobb lesz a hús minősége
2024. szeptember 04. 15:33
Lenmaggal az egészségesebb és finomabb ételekért.

Argentína országos agrárkutatási hálózatának (INTA) munkatársai – egészségjavító és magasabb tápértékű élelmiszereket keresve – megállapították, hogy a lenmagnak a sertések takarmányába való bekeverése előnyös változásokat okoz az állatok intramuszkuláris zsírjának és háti zsírjának zsírsavösszetételében. Ennek hatására a kutatók a húsokban a többszörösen telítetlen zsírsavak és az ómega-3-tartalom növekedését, valamint a végtermékben visszamaradt telített zsírsavak csökkenését észlelték.
Ennek a kedvező változásnak az egyértelmű forrása a lenmagolaj, amelynek 50 százaléka linolénzsírsav. Ez a takarmánykiegészítés jelentősen javíthatja a hústermékek – többek között a szalámi – tápértékét és élvezeti értékét, ami jórészt ellensúlyozza a száraz kolbászoknál a viszonylag magas (25 százalék fölötti) zsírtartalom miatt jelentkező hátrányokat. Ez az egyszerűen és olcsón megoldható kezdeményezés találkozik az ízletes és egészséges élelmiszertermékek fogyasztói elfogadottságnak és a fogyasztói keresletnek a növekedésével.
Az ilyen típusú húsok megjelenésére, valamint a hagyományos, illetve kézműves hústermelés minőségének a javulására vezethető vissza, hogy Argentínában a sertéshústermelés és -fogyasztás az utóbbi 10 évben folyamatos növekedést mutat.
Forrás: defrentealcampo.com.ar
Kapcsolódó cikkek
Az agrárminiszter nyíltan kimondta, mire van szükség a kertészeti ágazat fellendítéséhez
2023. március 03. 12:34
Erre szükség is van, mert az elmúlt két évben a mezőgazdaságnak több súlyos kihívással kellett szembesülnie.
Nem mulasztható el a precíziós technológiák alkalmazása, az automatizáció, a robotizáció, a digitalizáció integrálása a zöldség-, gyümölcstermesztésben - mondta Nagy István agrárminiszter a 8. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden.
Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar gazdaság szuverenitását, a hazai élelmiszeripart
2024. május 21. 15:06
Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése – hangoztatta a pénzügyminiszter ma Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.