Ha lenmagot adunk a sertések takarmányához, jobb lesz a hús minősége
2024. szeptember 04. 15:33
Lenmaggal az egészségesebb és finomabb ételekért.
Argentína országos agrárkutatási hálózatának (INTA) munkatársai – egészségjavító és magasabb tápértékű élelmiszereket keresve – megállapították, hogy a lenmagnak a sertések takarmányába való bekeverése előnyös változásokat okoz az állatok intramuszkuláris zsírjának és háti zsírjának zsírsavösszetételében. Ennek hatására a kutatók a húsokban a többszörösen telítetlen zsírsavak és az ómega-3-tartalom növekedését, valamint a végtermékben visszamaradt telített zsírsavak csökkenését észlelték.
Ennek a kedvező változásnak az egyértelmű forrása a lenmagolaj, amelynek 50 százaléka linolénzsírsav. Ez a takarmánykiegészítés jelentősen javíthatja a hústermékek – többek között a szalámi – tápértékét és élvezeti értékét, ami jórészt ellensúlyozza a száraz kolbászoknál a viszonylag magas (25 százalék fölötti) zsírtartalom miatt jelentkező hátrányokat. Ez az egyszerűen és olcsón megoldható kezdeményezés találkozik az ízletes és egészséges élelmiszertermékek fogyasztói elfogadottságnak és a fogyasztói keresletnek a növekedésével.
Az ilyen típusú húsok megjelenésére, valamint a hagyományos, illetve kézműves hústermelés minőségének a javulására vezethető vissza, hogy Argentínában a sertéshústermelés és -fogyasztás az utóbbi 10 évben folyamatos növekedést mutat.
Forrás: defrentealcampo.com.ar
Kapcsolódó cikkek
Itt a nagy országos szilva szedd magad lista! 2024
2024. július 02. 18:26
Elindult a szilvaszezon, több helyen hirdetnek S"zedd magad!" akciókat.
Az élelmiszerárak emelkedése még mindig nem állt meg
2024. december 10. 14:51
A KSH adatai szerint tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 4,9 százalékkal nőtt.