Ha lenmagot adunk a sertések takarmányához, jobb lesz a hús minősége
2024. szeptember 04. 15:33
Lenmaggal az egészségesebb és finomabb ételekért.

Argentína országos agrárkutatási hálózatának (INTA) munkatársai – egészségjavító és magasabb tápértékű élelmiszereket keresve – megállapították, hogy a lenmagnak a sertések takarmányába való bekeverése előnyös változásokat okoz az állatok intramuszkuláris zsírjának és háti zsírjának zsírsavösszetételében. Ennek hatására a kutatók a húsokban a többszörösen telítetlen zsírsavak és az ómega-3-tartalom növekedését, valamint a végtermékben visszamaradt telített zsírsavak csökkenését észlelték.
Ennek a kedvező változásnak az egyértelmű forrása a lenmagolaj, amelynek 50 százaléka linolénzsírsav. Ez a takarmánykiegészítés jelentősen javíthatja a hústermékek – többek között a szalámi – tápértékét és élvezeti értékét, ami jórészt ellensúlyozza a száraz kolbászoknál a viszonylag magas (25 százalék fölötti) zsírtartalom miatt jelentkező hátrányokat. Ez az egyszerűen és olcsón megoldható kezdeményezés találkozik az ízletes és egészséges élelmiszertermékek fogyasztói elfogadottságnak és a fogyasztói keresletnek a növekedésével.
Az ilyen típusú húsok megjelenésére, valamint a hagyományos, illetve kézműves hústermelés minőségének a javulására vezethető vissza, hogy Argentínában a sertéshústermelés és -fogyasztás az utóbbi 10 évben folyamatos növekedést mutat.
Forrás: defrentealcampo.com.ar
Kapcsolódó cikkek
A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése mellett
2023. december 05. 13:25
A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása mellett, ezért 2027-ig a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Pluszon belül 700 millió forintot fordít halmarketingre - mondta Nagy István agrárminiszter dec 4.-én, a hétfőn Budaörsön, az Auchan áruház halpultjánál tartott sajtótájékoztatón.
Megbuktak az olívaolajok a teszteken: némelyik emberi fogyasztásra sem alkalmas
2024. január 19. 14:37
Egyes termékekről kimondták: emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra alkalmatlanok.
141 extraszűz olívaolajat vizsgáltak meg a szakértők, és ezek 42 százalékánál hamisítást vagy címkézési szabálytalanságot állapítottak meg.