Mégis meg lehet menteni a magyar tormát?

2024. november 27. 18:55
 
Jó évet zárhatnak a tormatermesztők.
 
Míg az előző években méltatlanul alacsony volt a torma felvásárlási ára, az idei év már változást hozott, ugyanis a termelők az eddigiekhez képest kedvezőbb áron tudták értékesíteni azt – most 800 forintért vásárolják fel tőlük. 
Mégis meg lehet menteni a magyar tormát?

Fotó:Wikimédia

Egy kilogramm torma előállításának a költsége attól függ, hogy a termelők milyen háttérrel rendelkeznek, akik – ha a saját munkájukat és a gépek amortizációját nem számolják ebbe bele – a jelenlegi helyzettel már elégedettek lehetnek – írja a novenyvedoszer.hu.
 
Az évszázadok alatt kialakult a meghatározó növényeink termőkörzete: például a szilváé Szabolcs-Szatmár-Bereg, a szójáé Baranya és térsége, a fűszerpaprikáé, az őszibaracké a Dél-Alföld.
 
A torma esetében az egyik meghatározó településnek a hajdúsági Bagamér számít, amit így is tartanak számon a szakmában. A helyiek számára a torma több, mint egy átlagos növény: egyet jelent a kiszámítható jövőképpel, így nagyon fontos számukra az ágazat biztonsága.
 
Idén nagyon kedvező az ára: legyen az első-, másod-, vagy harmadosztályú, egységesen 800 forint a felvásárlási ára. A kereskedők ugyanis szembesültek azzal, hogy a megtermelt torma mennyisége a piacok kiszolgálására nem lesz elég, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a saját telepükön az adott mennyiség meglegyen, így megpróbálják elhalászni a másiktól az árút, ezért a termelőknek akár még a 800 forintos árnál is többet kínálnak. A kereskedőknek ugyanis létfontosságú, hogy a külföldi piacokon stabilitást képviseljenek.
 
Sokat mondó adat, hogy az európai termés felét Magyarországon takarítják be, azon belül is elsősorban a Hajdúságban. A magyar torma hazája Bagamér, Vámospércs, Létavértes, Kokad, Újléta és Álmosd térsége.
 
Az elmúlt években nem sokat változott a torma termőterülete: 1259 hektárra érkezett be területalapú támogatásra kérelem, de sokan nem is adnak be ilyen kérelmet, ezért valójában az 1400 hektár  a reális, aminek a 98 százaléka a Hajdúságban található.
A torma egészséges gyógy- és fűszernövény – fotó: Shutterstock
 
Két évvel ezelőtt minden várakozást felülmúlt a tormatermés: kisebb területen többet és jobb minőségűt takarítottak be a gazdák, mint azelőtt.
 
A pusztító aszály idején úgy tűnt, hogy katasztrófa közeleg, ám a gazdák kitartóan öntözték a földeket és sokat segített a szeptemberi eső is. Így végül azok a gazdák, akik a torma mellett tették le a voksukat a kukorica és a napraforgó helyett, rekord magas áron tudták értékesíteni a termést.
 
Gergely János, a Hungarotorma Kft. ügyvezető igazgatója szerint a torma árának az emelkedése mögött főként a külföldi feldolgozók készleteinek a csökkenése áll. Az érdekeltségükbe tartozó termőterületeken az előző évhez viszonyítva tíz százalékos terméskiesés tapasztalható. A tavalyi évben volt olyan nagy cég, amelyiknek éppen csak hogy jutott elegendő nyersanyag, így most, hogy elkerüljék a cégek ezt a helyzetet jelentősebb érdeklődés van a torma iránt.
 
A szakaszos betakarítás és a kiváló tárolástechnológia eredményeképpen az idei torma betakarításáig nemcsak a hazai piacnak, hanem az európai piac több mint felének a kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A hazánkban megtermelt torma 80-90%-át exportáljuk, többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba, jellemzően friss, lédig formában.
 
A Hajdúsági Torma már 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben Hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak – ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el.
 
A Hajdúságban termett tormát a homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé. Ezt, a tipikusan hazánkra jellemző ültetési technológiát ugyanis csak ott lehet megvalósítani, ahol a klimatikus adottságok és a talajviszonyok egyaránt adottak hozzá.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre több ilyen élelmiszert árulnak a boltokban: tényleg ezt etetik a magyarokkal?

2023. február 08. 12:58
A hazai médiában mostanában az egyik legfelkapottabb téma a rovarok és az élelmiszerek voltak. Csakhogy nem külön-külön, hanem egyben kerültek a fókuszba, ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy Európában is utat törtek maguknak, hiába ellenzi az emberek nagy része. Számos pozitívumot fel lehet hozni a rovarfehérjék mellett, de nem lehet vitatkozni azzal a ténnyel sem, hogy az európai kultúrába nem feltétlenül illik bele, illetve, talán nem annyira rossz még a helyzet, hogy erre valóban rá legyünk kényszerülve. Persze, vannak olyanok is, akik ezt nem így gondolják. Jó vitaindító lehet tehát mindez, első körben azonban vegyük jobban szemügyre, hogy itthon, Magyarországon mi a helyzet e téren.

Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága

2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
 
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu