Mégis meg lehet menteni a magyar tormát?

2024. november 27. 18:55
 
Jó évet zárhatnak a tormatermesztők.
 
Míg az előző években méltatlanul alacsony volt a torma felvásárlási ára, az idei év már változást hozott, ugyanis a termelők az eddigiekhez képest kedvezőbb áron tudták értékesíteni azt – most 800 forintért vásárolják fel tőlük. 
Mégis meg lehet menteni a magyar tormát?

Fotó:Wikimédia

Egy kilogramm torma előállításának a költsége attól függ, hogy a termelők milyen háttérrel rendelkeznek, akik – ha a saját munkájukat és a gépek amortizációját nem számolják ebbe bele – a jelenlegi helyzettel már elégedettek lehetnek – írja a novenyvedoszer.hu.
 
Az évszázadok alatt kialakult a meghatározó növényeink termőkörzete: például a szilváé Szabolcs-Szatmár-Bereg, a szójáé Baranya és térsége, a fűszerpaprikáé, az őszibaracké a Dél-Alföld.
 
A torma esetében az egyik meghatározó településnek a hajdúsági Bagamér számít, amit így is tartanak számon a szakmában. A helyiek számára a torma több, mint egy átlagos növény: egyet jelent a kiszámítható jövőképpel, így nagyon fontos számukra az ágazat biztonsága.
 
Idén nagyon kedvező az ára: legyen az első-, másod-, vagy harmadosztályú, egységesen 800 forint a felvásárlási ára. A kereskedők ugyanis szembesültek azzal, hogy a megtermelt torma mennyisége a piacok kiszolgálására nem lesz elég, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a saját telepükön az adott mennyiség meglegyen, így megpróbálják elhalászni a másiktól az árút, ezért a termelőknek akár még a 800 forintos árnál is többet kínálnak. A kereskedőknek ugyanis létfontosságú, hogy a külföldi piacokon stabilitást képviseljenek.
 
Sokat mondó adat, hogy az európai termés felét Magyarországon takarítják be, azon belül is elsősorban a Hajdúságban. A magyar torma hazája Bagamér, Vámospércs, Létavértes, Kokad, Újléta és Álmosd térsége.
 
Az elmúlt években nem sokat változott a torma termőterülete: 1259 hektárra érkezett be területalapú támogatásra kérelem, de sokan nem is adnak be ilyen kérelmet, ezért valójában az 1400 hektár  a reális, aminek a 98 százaléka a Hajdúságban található.
A torma egészséges gyógy- és fűszernövény – fotó: Shutterstock
 
Két évvel ezelőtt minden várakozást felülmúlt a tormatermés: kisebb területen többet és jobb minőségűt takarítottak be a gazdák, mint azelőtt.
 
A pusztító aszály idején úgy tűnt, hogy katasztrófa közeleg, ám a gazdák kitartóan öntözték a földeket és sokat segített a szeptemberi eső is. Így végül azok a gazdák, akik a torma mellett tették le a voksukat a kukorica és a napraforgó helyett, rekord magas áron tudták értékesíteni a termést.
 
Gergely János, a Hungarotorma Kft. ügyvezető igazgatója szerint a torma árának az emelkedése mögött főként a külföldi feldolgozók készleteinek a csökkenése áll. Az érdekeltségükbe tartozó termőterületeken az előző évhez viszonyítva tíz százalékos terméskiesés tapasztalható. A tavalyi évben volt olyan nagy cég, amelyiknek éppen csak hogy jutott elegendő nyersanyag, így most, hogy elkerüljék a cégek ezt a helyzetet jelentősebb érdeklődés van a torma iránt.
 
A szakaszos betakarítás és a kiváló tárolástechnológia eredményeképpen az idei torma betakarításáig nemcsak a hazai piacnak, hanem az európai piac több mint felének a kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A hazánkban megtermelt torma 80-90%-át exportáljuk, többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba, jellemzően friss, lédig formában.
 
A Hajdúsági Torma már 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben Hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak – ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el.
 
A Hajdúságban termett tormát a homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé. Ezt, a tipikusan hazánkra jellemző ültetési technológiát ugyanis csak ott lehet megvalósítani, ahol a klimatikus adottságok és a talajviszonyok egyaránt adottak hozzá.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?

2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.

Egy szem fedezi a napi C-vitamin szükségleted! De mit tehetsz, hogy ne barnuljon be?

2024. október 22. 21:24
Óvd a birsalmát, hiszen finom, egészséges és még az otthonodat is illatosítja!