Ha rendszeresen mikróban melegíted az ételeidet, erről mindenképpen tudnod kell

2024. október 24. 21:50
Három perc melegítés a mikróban 2 milliárd mikroműanyag-részecskét juttat az ételbe, ami egyértelműen mérgező.
Ha rendszeresen mikróban melegíted az ételeidet, erről mindenképpen tudnod kell
Nem csak a mikrózás lehet mérgező – fotó: Shutterstock
 
Egy friss kutatásból kiderül, hogy a mikrohullámú sütőkben használt műanyag edények komoly kockázatot jelenthetnek, ugyanis az ételek melegítése során több milliárd mikroszkopikus részecske szabadul fel a polipropilénből és polietilénből készült tárolóedényekből.
 
A kiválasztott tartályokat egy 1000 wattos mikrosütőbe helyezték, majd 3 percen át melegítettek bennük különböző folyadékokat, amelyeket később laboratóriumban elemeztek. Kiderült, hogy egy négyzetcentiméternyi műanyagból 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoműanyag-részecske szabadult fel és került az élelmiszerbe a melegítés során, ami messze meghaladja a korábban becsült mennyiségeket, és kimondottan mérgező lehet.
Csak 3 perc a mikróban, de több milliárd mikroműanyag juthat a testébe |  EgészségKalauz
fotó: egeszsegkalauz.hu
 
A mikroműanyagokat már régóta összefüggésbe hozzák különféle egészségügyi problémákkal, ugyanis olyan káros anyagokat hordozhatnak magukkal, mint a Biszfenol-A vagy a ftalátok, amelyek toxikus hatással vannak az élő szervezetekre. De a mikroműanyagok a felszínükön más veszélyes vegyi anyagokat is megköthetnek, például növényvédő szerek bomlástermékeit vagy gyógyszermaradványokat, amelyek így koncentráltabb formában jutnak be az emberi szervezetbe.
 
Kazi Albab Hussain, a tanulmány vezető szerzője 2021-ben kezdte meg ez irányú kutatásait, abban az évben, amikor apa lett. Cumisüvegeket és bébiételek tasakjait kezdte vizsgálni, és kiderült, hogy az említett káros anyagokkal már csecsemőkorban érintkezésbe kerülünk.
 
Egy olyan elemzés alapján, amely figyelembe veszi a testtömeget és a különböző ételek és italok egy főre jutó fogyasztását is, ezek a káros anyagok a legnagyobb relatív koncentrációban pont a legkisebbek szervezetébe kerülnek be: a csecsemőkébe, akik mikróban melegített bébiételeket esznek, és a kisgyermekekébe, akik ugyanilyen tejtermékeket fogyasztanak.
 
Ennek megállapítása után a kutatók embrionális vesesejteket tenyésztettek és tettek ki a műanyag részecskéknek olyan mennyiségben, ahogy azzal a csecsemők és kisgyermekek is találkoznak. Két nap elteltével a legmagasabb koncentrációnak kitett vesesejtek mindössze 23 százalékának sikerült életben maradnia, a sejtek 77 százaléka elpusztult. Ez megmutatja a mikro- és nanoműanyagok toxicitását, különösen a fejlődő szervezetekben.
 
De nemcsak a mikrohullámú sütőben történő melegítés során kerülhetnek mikroműanyagok az élelmiszerbe, hanem a hűtés vagy szobahőmérsékleten való tárolás során is, bár ekkor kisebb mennyiségben. Az ételek melegítésekor viszont – főleg víz vagy tejtermékek esetében – a műanyagrészecskék kioldódása ugrásszerűen megnő, ami nagyon aggasztó következményekkel járhat.
Lehet, hogy ártalmas a mikró?
fotó: gyereszoba.hu
 
Azaz a műanyag csomagolások és edények használata nagyobb kockázatot jelenthet az egészségünkre, mint korábban gondoltuk.
 
Fontos tehát, hogy az ételek melegítéséhez inkább üveg- vagy kerámiatárolókat használjunk, ezzel is csökkentve a mikroműanyagokkal való érintkezés kockázatát.
 
Forrás: divany.hu

Kapcsolódó cikkek

Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák

2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
 
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
 
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.

Kevesebb diótermés lett a vártnál. Egész Európában csökkentek a számok.

2023. november 13. 15:55
Az egész országban kevesebb lett a termés, mint arra számítani lehetett.
 
Magyarországon és az Európai Unióban is kevesebb diótermés lett a vártnál. Franciaországban például az aszály miatt esett vissza a termés mennyisége, de Romániában, Olaszországban és Spanyolországban sem emelkedtek a számok. Ennek okaként az import várhatóan 11 százalékkal, nagyjából 300 ezer tonnára emelkedik majd meg, főleg a fellendülő kereslet miatt.