Ha rendszeresen mikróban melegíted az ételeidet, erről mindenképpen tudnod kell
2024. október 24. 21:50
Három perc melegítés a mikróban 2 milliárd mikroműanyag-részecskét juttat az ételbe, ami egyértelműen mérgező.

Nem csak a mikrózás lehet mérgező – fotó: Shutterstock
Egy friss kutatásból kiderül, hogy a mikrohullámú sütőkben használt műanyag edények komoly kockázatot jelenthetnek, ugyanis az ételek melegítése során több milliárd mikroszkopikus részecske szabadul fel a polipropilénből és polietilénből készült tárolóedényekből.
A kiválasztott tartályokat egy 1000 wattos mikrosütőbe helyezték, majd 3 percen át melegítettek bennük különböző folyadékokat, amelyeket később laboratóriumban elemeztek. Kiderült, hogy egy négyzetcentiméternyi műanyagból 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoműanyag-részecske szabadult fel és került az élelmiszerbe a melegítés során, ami messze meghaladja a korábban becsült mennyiségeket, és kimondottan mérgező lehet.
fotó: egeszsegkalauz.hu
A mikroműanyagokat már régóta összefüggésbe hozzák különféle egészségügyi problémákkal, ugyanis olyan káros anyagokat hordozhatnak magukkal, mint a Biszfenol-A vagy a ftalátok, amelyek toxikus hatással vannak az élő szervezetekre. De a mikroműanyagok a felszínükön más veszélyes vegyi anyagokat is megköthetnek, például növényvédő szerek bomlástermékeit vagy gyógyszermaradványokat, amelyek így koncentráltabb formában jutnak be az emberi szervezetbe.
Kazi Albab Hussain, a tanulmány vezető szerzője 2021-ben kezdte meg ez irányú kutatásait, abban az évben, amikor apa lett. Cumisüvegeket és bébiételek tasakjait kezdte vizsgálni, és kiderült, hogy az említett káros anyagokkal már csecsemőkorban érintkezésbe kerülünk.
Egy olyan elemzés alapján, amely figyelembe veszi a testtömeget és a különböző ételek és italok egy főre jutó fogyasztását is, ezek a káros anyagok a legnagyobb relatív koncentrációban pont a legkisebbek szervezetébe kerülnek be: a csecsemőkébe, akik mikróban melegített bébiételeket esznek, és a kisgyermekekébe, akik ugyanilyen tejtermékeket fogyasztanak.
Ennek megállapítása után a kutatók embrionális vesesejteket tenyésztettek és tettek ki a műanyag részecskéknek olyan mennyiségben, ahogy azzal a csecsemők és kisgyermekek is találkoznak. Két nap elteltével a legmagasabb koncentrációnak kitett vesesejtek mindössze 23 százalékának sikerült életben maradnia, a sejtek 77 százaléka elpusztult. Ez megmutatja a mikro- és nanoműanyagok toxicitását, különösen a fejlődő szervezetekben.
De nemcsak a mikrohullámú sütőben történő melegítés során kerülhetnek mikroműanyagok az élelmiszerbe, hanem a hűtés vagy szobahőmérsékleten való tárolás során is, bár ekkor kisebb mennyiségben. Az ételek melegítésekor viszont – főleg víz vagy tejtermékek esetében – a műanyagrészecskék kioldódása ugrásszerűen megnő, ami nagyon aggasztó következményekkel járhat.

fotó: gyereszoba.hu
Azaz a műanyag csomagolások és edények használata nagyobb kockázatot jelenthet az egészségünkre, mint korábban gondoltuk.
Fontos tehát, hogy az ételek melegítéséhez inkább üveg- vagy kerámiatárolókat használjunk, ezzel is csökkentve a mikroműanyagokkal való érintkezés kockázatát.
Forrás: divany.hu
Kapcsolódó cikkek
ÓRIÁSI LEHETŐSÉGEK VANNAK AZ ÉLELMISZERIPARBAN
2023. május 26. 13:29
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat - mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára május 25.-én, csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.
Megduplázták a tehenek tejhozamát. Szárnyal az orosz tejipar?
2024. június 04. 12:28
Tejexport-statisztikát nem közölnek, de úgy tűnik, tényleg jelentős a változás.
A Szovjetunió széthullását követően Oroszországnak az évenkénti 30 millió tonna körüli belső tejfogyasztás 25-30 százalékát rendszeresen importból kellett pótolnia.