Halálos szalmonella érkezett az ukrán baromfihússal!

2024. április 10. 13:07
Halált is okozhat az a szalmonella-változat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába.
Halálos szalmonella érkezett az ukrán baromfihússal!
Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban jelentkező szalmonella-fertőzésekről számolt be az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. A megbetegedések közül egy halált okozott – írja az agrarheute. Az EFSA közölte, hogy a fertőzések forrása szennyezett ukrán baromfihús volt.
 
Huszonhárman kerültek kórházba, hatan szenvedtek vérmérgezést, az Egyesült Királyságban pedig egy ember még meg is halt, miután szalmonella-pozitív ukrán baromfihúst evett. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 fertőzést regisztráltak.
 
Az EFSA szerint az emberek Ukrajnából származó fagyasztott csirkemelltől fertőződtek meg.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.

Nagyot emelkedhet húsvét előtt ezeknek a zöldségeknek az ára

2024. március 18. 16:31
Ennek ellenére mégis sokan fogják a hazait választani az olcsóbb import helyett.
 
Lassan beindul a húsvéti asztalra szánt zöldségek szezonja is. Az ármozgások között nagy a különbség: a hónapos retek és a torma mérsékelten drágult, míg az újhagymánál a hazai még jóval drágább az importnál, és a tavalyi árnál is – írja a vg.hu.