Halálos szalmonella érkezett az ukrán baromfihússal!
2024. április 10. 13:07
Halált is okozhat az a szalmonella-változat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába.

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban jelentkező szalmonella-fertőzésekről számolt be az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. A megbetegedések közül egy halált okozott – írja az agrarheute. Az EFSA közölte, hogy a fertőzések forrása szennyezett ukrán baromfihús volt.
Huszonhárman kerültek kórházba, hatan szenvedtek vérmérgezést, az Egyesült Királyságban pedig egy ember még meg is halt, miután szalmonella-pozitív ukrán baromfihúst evett. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 fertőzést regisztráltak.
Az EFSA szerint az emberek Ukrajnából származó fagyasztott csirkemelltől fertőződtek meg.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A növényi alapú étrend totálisan felforgatja az élelmiszeripart, és egyre több követőre talál
2023. február 27. 10:26
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása soha nem látott ütemben növekszik. De hogyan nevezzük a húspótló élelmiszereket?
A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, és még a fenntartható élelmiszerellátási lánc kialakításához is hozzájárul.
Bánáti Diána és Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének kutatói arra keresték a választ a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb tudományos cikkében, hogy a szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek mely egyéb, széles körben, laikusok számára is használatos elnevezésekkel illethetők.
Ötödével lett magasabb a fokhagyma termelői ára, mint tavaly
2024. október 30. 18:48
Az Eurostat adatai szerint a fokhagyma termése 5,2–7,1 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben, 2023-ban 710 hektárról 5,26 ezer tonna fokhagymát takarítottak be, ez 4 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.