Halálos szalmonella érkezett az ukrán baromfihússal!

2024. április 10. 13:07
Halált is okozhat az a szalmonella-változat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába.
Halálos szalmonella érkezett az ukrán baromfihússal!
Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban jelentkező szalmonella-fertőzésekről számolt be az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. A megbetegedések közül egy halált okozott – írja az agrarheute. Az EFSA közölte, hogy a fertőzések forrása szennyezett ukrán baromfihús volt.
 
Huszonhárman kerültek kórházba, hatan szenvedtek vérmérgezést, az Egyesült Királyságban pedig egy ember még meg is halt, miután szalmonella-pozitív ukrán baromfihúst evett. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 fertőzést regisztráltak.
 
Az EFSA szerint az emberek Ukrajnából származó fagyasztott csirkemelltől fertőződtek meg.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Év pálinkás bonbonját is keresik a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon

2023. március 07. 16:07
Először hirdetik meg az Év pálinkás bonbonja versenyt, amelyet a 23. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként tartanak meg - közölték a szervezők az MTI-vel.
Mint közleményükben írták, a verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító vendéglátóhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása, közös megmérettetése.

Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?

2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.