Hamarosan kezdődik a medvehagymaszezon, ezekre figyeljünk

2020. március 05. 15:06
Ha leszedjük, elkészítésével két legyet üthetünk egy csapásra, hisz a növény nem csak roppant egészséges és számos gyógyhatással rendelkezik, de finom is.
Hamarosan kezdődik a medvehagymaszezon, ezekre figyeljünk

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja, hiszen március elejétől láthatók már a hajtásai a gyógyhatásáról már régóta ismert, erősen fokhagymaillatú medvehagymának, ezért ilyenkor nem árt felfrissíteni a tudnivalókat a manapság egyre népszerűbb növényről.

Először is fontos, hogy ne feledjük, leszedésével fokozottan vigyázni kell, levele ugyanis külsőre megtévesztően hasonlít a később virágzó gyöngyvirág, valamint az őszi kikerics levelére. Mivel mindkét növény mérgező, ha összekeverjük őket a medvehagymával, az súlyos rosszullétet okozhat.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ha szeretnénk medvehagymát szedni, figyelnünk kell a mennyiségre, mivel 2009-ben törvény született arról, hogy naponta és fejenként két kilónál többet nem szedhetünk az értékes növényből. A legfontosabb szabály, hogy a védett növénynek csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos.

medvehagyma a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Érdemes a főutaktól távol lévő leveleket gyűjteni.

Fotó: Pixabay.com

Vitathatatlan, hogy a medvehagyma gyógyhatása és vitamintartalma egyaránt jól jön szervezetünknek a téli hónapok ínsége után. Kiváló hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban –  természetes úton méregtelenít. Gazdag vasban, A- és C-vitaminban.

Fogyasztásával két legyet üthetünk egy csapásra, hisz a növény nem csak roppant egészséges és számos gyógyhatással rendelkezik, de hihetetlenül finom is.

Kiemelt kép: Wikipedia

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

UNIÓS OLTALOMBAN RÉSZESÜLT A TUZSÉRI ALMA ÉS AZ ŐRSÉGI TÖKMAGOLAJ

2021. augusztus 03. 08:31
Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Itt az igazság a konzerv ételekről: tényleg egészségtelen az ilyen zöldség-gyümölcs?

2020. április 24. 08:11
Máig sokan vannak arról meggyőződve, hogy az így tartósított, vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök egyáltalán nem egészségesek, erre azonban a tudomány is rácáfolt már. Elmondjuk, mit érdemes ilyen formában megvenni!