Hazai GMO-mentes szójából

2023. április 25. 08:50
Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok állattenyésztési termékdíj-pályázat nagydíjasa az UBM Feed Zrt. lett a Tejelő tehenek pálmaolaj-mentes takarmányozási technológiájának fejlesztése című pályázatával.
Hazai GMO-mentes szójából
A fejlesztés alapja, hogy a hazai gyakorlatban alkalmazott tömegtakarmányok energiatartalma nem fedezi a nagy tejtermelésű tehenek szükségleteit. A hiányzó energiát pedig zsírkiegészítéssel szokták pótolni: elterjedt a hidrogénezett pálmaolajat tartalmazó termékek etetése.
 
– Kifejezett célunk a fenntarthatósági elvárásoknak megfelelni – hangsúlyozza Bustyaházai László, az UBM Feed Kft. ügyvezetője. Az UBM minden termékfejlesztésének a hatékonyság mellett a fenntarthatóságot is szolgálnia kell. Az elmúlt időszakban kiemelt téma volt a pálmaolaj. Nemcsak azért, mert Ázsiában, illetve Közép-Amerikában is erdőirtás kapcsolódik az előállításához, hanem azért is, mert az elmúlt 10-15 év dietetikai vizsgálatai megmutatták, hogy az élelmiszerben a zsírsavösszetételt káros módon befolyásolja.
 
Gyuricza Csaba, Wagenhoffer Zsombor, Bustyaházai László és Antal Gábor
 
Az UBM kidolgozott egy pálmaolaj-mentes takarmányozási módszert, amit az erre szakosodott nemzetközi akkreditációs testület (POFCAP) is elismert. Laboratóriumukban pedig bevezették a bendő telítetlenzsírsav-terhelésének rutinszerű mérését lehetővé tevő protokollt. Ezt a mutatót adott telepen etetett takarmányokra kiszámítják, és szaktanácsadóik a fehérje és energia-értékelési módszerük, valamint a SoyPreme és premixeik segítségével összeállítanak egy pálmaolaj-mentes receptúrát.
 
– Ez egy komplex takarmányozási rendszer, természetes alapanyagokkal, amelyben hazai GMO-mentes védett szójabab alapú termékeket, és külön egy nemzetközi receptúrázási módszert alakítottunk ki, vagyis termék és szolgáltatás együtt. Vagyis a termelő, aki megveszi ezt a terméket, teljes felhasználási javaslatot kap az új takarmányozási rendszer kialakítására, amelynek a hazai GMO-mentes szója a kiinduló alapanyaga – emeli ki Bustyaházai László.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Mutatunk egy gyorsan feltölthető, elektromos homlokrakodót

2023. február 28. 11:54
Kiváló teljesítmény, nulla károsanyag-kibocsátás és szinte hangtalan működés. Volvo L120H Electric: a legnagyobb elektromos homlokrakodó a Volvo CE-től.
 
Tavaly tavasszal mutatta be a csuklós törzsű, elektromos üzemű, kompakt rakodógépeit a Volvo CE, amelyek agrárcélú rakodási, anyagmozgatási feladatokra is alkalmazhatók. Több más építőipari gép is követte ezeket (forgókotrók, úthengerek).

Nemzetközi agráripari háttér a magyar gazdák sikeréért!

2024. augusztus 30. 14:09
Ismerkedjen meg az AGROFERT Hungáriával a 37. Bábolnai Gazdanapokon!