Zöld utat kaphat a glifozát további használata az EU-ban!

2023. július 10. 12:31
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem látja akadályát a használatának.
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pár napja kiadott állásfoglalása szerint támogatható az Európában széles körben alkalmazott, gyomirtókban használt kémiai anyag, a glifozát használatának meghosszabbítása.
 
Zöld utat kaphat a glifozát további használata az EU-ban!
A glifozát jelenleg 2023. december 15-ig engedélyezett az EU-ban. Az EFSA azt közölte, hogy a glifozát kockázatelemzői szakértői értékelése során nem azonosítottak kritikus aggodalomra okot adó hatásokat sem az emberekre, sem az állatokra, sem a környezetre, így további szerepeltetése az EU-s engedélyezett peszticidek listáján támogatható.
 
"Az EFSA az Európai Vegyianyag-ügynökséghez, az ECHA-hoz és a nemzeti ügynökségekhez hasonlóan túlnyomórészt a vegyipar tanulmányaira alapozza értékeléseit. A mélyen elhibázott uniós növényvédőszer-engedélyezési rendszer figyelmen kívül hagyja a független és szakértői értékeléssel rendelkező tudományos tanulmányok sokaságát, amelyek a glifozátot súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal hozzák összefüggésbe.
 
Számos tanulmány bizonyítja, hogy a glifozát genotoxikus, neurotoxikus, károsítja a bélmikrobiomot, és súlyos károkat okoz a talajban, a vízi életben és a biológiai sokféleségben" – reagált a hírre a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe a döntésre.
glifozát
Hozzáteszik, hogy "a civil szervezetek széles körű koalíciója a "Stop Glyphosate" kampány keretében felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a glifozát betiltására, a tagállamokat pedig arra, hogy támogassák azt".
 
Ha többet akarsz tudni a témáról, olvasd el Alulértékelték a glifozát hosszú távú hatásait című szakcikkünket is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

CSAKNEM 20 EZER HEKTÁR FÖLDRÉSZLETET KÍNÁL MEGVÉTELRE AZ ÁLLAM

2024. május 29. 15:06
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot.

Forradalmi lépés: „esőcsináló” repülőgépek Romániában

2023. április 19. 11:20
Repülőgépek segítségével fakasztanának vizet a felhőkből Romániában. Az elmúlt és sajnos a jövendő évek aszályai ilyen, hétköznapinak nem mondható megoldásokat tesznek szükségessé.
 
Nyolc „esőcsináló" repülőgép beszerzését tervezi megvásárolni uniós pénzből Románia – adta hírül a magyarnemzet.hu. Ilyen, különleges repülőgépeket először 2019-ben próbáltak ki keleti szomszédunknál, 2021-ben a dél-romániai Baragan síkságon, tavaly pedig több országrészben, a Partiumban, Arad és Szatmárnémeti térségében.