Hazánkban legalább 2-3000 hektáron termelnek édesköményt

2024. január 26. 12:46
Az édeskömény és a gumós édeskömény nem ugyanaz – írásunkból kiderül, mi a különbség közöttük és hogy előbbit miért termesztik ekkora felületen.
Hazánkban legalább 2-3000 hektáron termelnek édesköményt
A herbadrog, vagy fűszer előállítása céljából termesztett édeskömény nem tévesztendő össze a gumós édesköménnyel – forrás: Pixabay
 
Olvasónk, Almási Katalin levele szerint kedvence az édeskömény, s a növényről nemrég megjelent írásunk kapcsán több kérdés is felmerült benne. Levelében azt kérte tőlünk, ha lehetséges, keressünk ezekre válaszokat. Megpróbáltuk, utánajártunk és megkeresésünkre a Gyógynövény Szövetség és Terméktanácstól a következőket írták:
 
A gyógy-és fűszernövények jelentős része az EU jogi fogalmai szerint is a zöldségfélék közé tartozik. A termeléshez kötött támogatásokat szabályozó rendeletben például – a zöldség borítékban – több olyan növény is van, melyek alapvetően nem zöldségfélék, hanem gyógy- vagy fűszernövények. Ilyen növény az édeskömény is. Az édeskömény (Foeniculum) nemzetség magyarországi termesztése a három alfajra, illetve változatra korlátozódik:
  • a közönséges édeskömény (Foeniculum vulgare var. vulgare)
  • a fűszer édeskömény, vagy római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce)
  • az olasz, vagy gumós édeskömény (Foeniculum vulgare var. azoricum)

Foeniculum vulgare var. azoricum, Gemüse-Fenchel

Foeniculum vulgare var. azoricum
 
A két elsőt elsősorban termése, míg utóbbit tipikus zöldségnövényként a gumója felhasználásáért termesztik.
 
Az elmúlt időszakban a VP gyógynövény- ültetvénytelepítési támogatás, termeléshez kötött támogatás, bioökológiai termelésre való átállás támogatása, Agrár Ökológiai Program (AÖP) (az édeskömény méhlegelőként történő hasznosítása) a  telepítési hajlandóság irányába mozdította el a növény termőterületét.
 
A Gyógynövény Szövetség és Terméktanácsnak (GYSZT) közvetlen tagsága és látóköre révén árutermelést mintegy 2-3000 hektáron végző termelőről van tudomása, akik főként külpiaci termésdrog exportértékesítéssel, valamint belföldi teadrog és illóolaj-lepárlás célú hasznosítással foglalkoznak, tehát nem az édeskömény gumós változatát termelik. Ezen kívül minden megyében van tudomásuk árutermelő és vetőmag-előállító területről.
 
Van igény az édeskömény szárított herbadrog előállítására irányuló betakarítására is, ilyenkor maghozam nincs. A biotermelés esetén az első évben teljes szárzúzást alkalmaznak, ami a második évre megerősödött, jó gyomelnyomó növényállományt eredményez, ez viszont a termesztés első évében nem biztosít hozamot.
 
Az elmúlt időszakban a termelőket erős aszály és Mycosphaerella-fertőzés sújtotta, ami jelentős terméskiesést eredményezett, sok helyen nem is takarították be a termést emiatt.
A termésben az alkaloid szennyeződések elkerülése végett bizonyos esetekben csak a mechanikai illetve kézi gyomirtás jön szóba, ami jelentősen emeli a termesztési költségeket.
 
Az édeskömény környezetre és biodiverzitásra gyakorolt hatása igen kedvező. Rovarporozta növény, hosszan virágzik, olyan időpontban, amikor más szántóföldi növény nem ad táplálékot a vad- és háziméheknek. Ezért is kerül be az AÖP telepíthető növények listája közé.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Észak-Rajna Vesztfáliában is visszaesőben a szamócatermesztés

2023. július 26. 16:23
A 2020-as évhez képest 26,6%-kal esett vissza a tartományban termelt szamóca volumene, idén elsősorban a fedett termesztés hozamainak visszaesése miatt.
 
 

Árstop kivezetés

2023. február 01. 13:24
Az egy éve bevezetett árstop betöltötte szerepét; a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják
Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.