Hazánkban legalább 2-3000 hektáron termelnek édesköményt
2024. január 26. 12:46
Az édeskömény és a gumós édeskömény nem ugyanaz – írásunkból kiderül, mi a különbség közöttük és hogy előbbit miért termesztik ekkora felületen.

A herbadrog, vagy fűszer előállítása céljából termesztett édeskömény nem tévesztendő össze a gumós édesköménnyel – forrás: Pixabay
Olvasónk, Almási Katalin levele szerint kedvence az édeskömény, s a növényről nemrég megjelent írásunk kapcsán több kérdés is felmerült benne. Levelében azt kérte tőlünk, ha lehetséges, keressünk ezekre válaszokat. Megpróbáltuk, utánajártunk és megkeresésünkre a Gyógynövény Szövetség és Terméktanácstól a következőket írták:
A gyógy-és fűszernövények jelentős része az EU jogi fogalmai szerint is a zöldségfélék közé tartozik. A termeléshez kötött támogatásokat szabályozó rendeletben például – a zöldség borítékban – több olyan növény is van, melyek alapvetően nem zöldségfélék, hanem gyógy- vagy fűszernövények. Ilyen növény az édeskömény is. Az édeskömény (Foeniculum) nemzetség magyarországi termesztése a három alfajra, illetve változatra korlátozódik:
- a közönséges édeskömény (Foeniculum vulgare var. vulgare)
- a fűszer édeskömény, vagy római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce)
- az olasz, vagy gumós édeskömény (Foeniculum vulgare var. azoricum)
Foeniculum vulgare var. azoricum
A két elsőt elsősorban termése, míg utóbbit tipikus zöldségnövényként a gumója felhasználásáért termesztik.
Az elmúlt időszakban a VP gyógynövény- ültetvénytelepítési támogatás, termeléshez kötött támogatás, bioökológiai termelésre való átállás támogatása, Agrár Ökológiai Program (AÖP) (az édeskömény méhlegelőként történő hasznosítása) a telepítési hajlandóság irányába mozdította el a növény termőterületét.
A Gyógynövény Szövetség és Terméktanácsnak (GYSZT) közvetlen tagsága és látóköre révén árutermelést mintegy 2-3000 hektáron végző termelőről van tudomása, akik főként külpiaci termésdrog exportértékesítéssel, valamint belföldi teadrog és illóolaj-lepárlás célú hasznosítással foglalkoznak, tehát nem az édeskömény gumós változatát termelik. Ezen kívül minden megyében van tudomásuk árutermelő és vetőmag-előállító területről.
Van igény az édeskömény szárított herbadrog előállítására irányuló betakarítására is, ilyenkor maghozam nincs. A biotermelés esetén az első évben teljes szárzúzást alkalmaznak, ami a második évre megerősödött, jó gyomelnyomó növényállományt eredményez, ez viszont a termesztés első évében nem biztosít hozamot.
Az elmúlt időszakban a termelőket erős aszály és Mycosphaerella-fertőzés sújtotta, ami jelentős terméskiesést eredményezett, sok helyen nem is takarították be a termést emiatt.
A termésben az alkaloid szennyeződések elkerülése végett bizonyos esetekben csak a mechanikai illetve kézi gyomirtás jön szóba, ami jelentősen emeli a termesztési költségeket.
Az édeskömény környezetre és biodiverzitásra gyakorolt hatása igen kedvező. Rovarporozta növény, hosszan virágzik, olyan időpontban, amikor más szántóföldi növény nem ad táplálékot a vad- és háziméheknek. Ezért is kerül be az AÖP telepíthető növények listája közé.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom
2023. augusztus 15. 15:34
Meglepő hírről számolt be a freshplaza.de hírportál, miszerint jelenleg az európai piacra kerülő bazsalikomnak mintegy 80%-a Kenyából származik. Hűtött légi szállítással fél napon belül ér a termék az öreg kontinensre.
Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb és legrugalmasabb ágazat
2024. március 07. 16:59
Minden élelmiszeripari terméknek megvan a helye és szerepe a termékkínálatban. Az élelmiszergyártók felelőssége a megfelelő tájékoztatás, a kereskedelemé a kihelyezés szabályainak betartása – mindemellett a fogyasztónak tisztában kell lennie, hogy pontosan mit tartalmaz a termék, amit a hatóság a szigorú előírásoknak köszönhetően rendszeresen ellenőriz is- jelentette ki előadásában dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a VI. SIRHA Budapest Expo Agrárminisztériumi standjánál.