Hiába a nagyobb szigor, sok a rákkeltő anyag a chipsekben

2018. január 22. 09:23
Sok gyártó élelmiszereiben továbbra is túl nagy mennyiségben van jelen a rákkeltőnek tartott akrilamid. Legutóbb hét különböző, Olaszországban értékesített chipsben találtak határérték feletti akrilamidot. Bár az Európai Parlament tavaly szeptemberben elfogadta az élelmiszerek akrilamid-tartalmának korlátozását, szankciórendszert nem vezettek be azon vállalatok ellen, amelyek nem csökkentik termékeikben a rákkeltő vegyület mennyiségét. Az is igaz viszont, hogy az új szabályozást csak áprilistól kell majd betartani.

Az élelmiszergyártók egy része még nem készült fel arra az Európai Uniós új szabályozásra, amely a rákot okozó akrilamid szintjét korlátozza a termékekben. Ez derült ki egy a közelmúltban végzett laboratóriumi vizsgálatból, amely 18 különböző, Olaszországban értékesített chips mintából hétben határérték feletti akrilamid szintet tárt fel - írja az euractiv.com. 

Az Európai Parlamentben elfogadott, 2017 szeptemberi új rendelet szerint a termékek akrilamid tartalma nem lehet több 750 mikrogrammnál kilogrammonként. Habár a rendelet csak április 11-én lép életbe, az elfogadáskor az élelmiszeripar és a fogyasztói csoportok is egyaránt támogatták. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a szabályozás szankciórendszert nem tartalmaz azok számára, akik majd megsértik a 750 mikrogrammos referenciaértéket. 

Az olaszországi vizsgálati eredményekből az Európai Bizottság (EB) azt a következtetést vonta le, hogy a rendszer nem lesz működőképes, ha még 2018 elején is lesznek olyan cégek, amelyek termékeiben durván határérték feletti lesz az akrilamid-tartalom. A bizottság úgy ítéli meg, hogy az élelmiszergyártók sokkal óvatosabban kezelnék a témát, ha jogi korlátokat állítanak eléjük, illetve pénzbírsággal kellene szembenézniük.

Az EB prioritásként kívánja kezelni az akrilamid korlátozását, főleg a gyermekeknek készült élelmiszerekben. A testület kiemelte, hogy az új rendelet hatályba lépése után újabb tárgyalásokat kezdeményez. Ezeken szóba jöhet az akrilamid maximális szintjének újragondolása is. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben minősítette rákkeltő anyagnak az akrilamidot, amely nagy mennyiségben van jelen a krumpliban, a chipsekben, a kenyérben, a kekszben és a kávéban. A vegyület akkor alakul ki, amikor a keményítőtartalmú anyagokat 120 fok felett sütik olajban vagy sütőben.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Emelt összegű családi pótlék milyen jövedelem mellett szűnhet meg?

2018. február 27. 12:23
Emelt összegű családi pótlék folyósítása melletti munkavégzésnél a 3 havi jövedelemkorlátnál a 3 egymást követő hónapban szerzett jövedelem átlaga számít, vagy akkor szűnik meg az ellátás ha a 3 egymást követő hónap mindegyikében meghaladja a kereset a minimálbér összegét. Minimálbért dolgozom, de előző hónapban e feletti összeget kerestem.

A NÉBIH szakemberei is segítették a Kárpáti erdeink állapotfelmérését

2017. április 05. 08:23
Március 13-án zárult az a mintegy öt éves, svájci hozzájárulással támogatott kutatási projekt, amelynek fő célja a hazánk északi hegyvidékén található erdők természetvédelmi szempontú állapotfelmérése volt. A program megvalósulását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei is segítették.