Hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében?

2024. április 15. 14:54
 
A betakarítás, a feldolgozás és a tárolás módjától is függ, hogy az olívaolaj mennyire egészséges.
 
Az olívaolajnak számos egészségügyi előnye van, például véd a demencia ellen, megőrzi a szív egészségét, és csökkenti a korai halálozás kockázatát. Az azonban, hogy az olaj mennyire lesz hasznos számunkra, sok mindentől függ – írja a divany.hu.
Hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében?
Egészünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor szüretelik le az olajbogyókat, hogyan dolgozzák fel, továbbá hogyan tároljuk és használjuk fel az olívaolajat.
 
Az, hogy az olívaolajnak milyen egészségügyi előnyei vannak, elsősorban attól függ, hogy milyen az olajsavtartalma. Meghatározó továbbá, hogy az olívaolaj mennyire gazdag polifenolban, abban az antioxidánsban, amely segít megelőzni a sejtkárosodást és a gyulladást a szervezetben.
 
Betakarítás
Már a betakarítás is jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen lesz az olívaolaj minősége. Minél óvatosabban és zöldebben szüretelik le a még nem teljesen érett olajbogyót, annál jobb lesz az olaj minősége, ugyanis a szinte még éretlen és sérülésmentes olajbogyószemekben nagyobb az egészséges összetevők koncentrációja.
olívabogyó
Minél zöldebben szüretelik le a még nem teljesen érett olajbogyót, annál jobb lesz az olaj minősége – fotó: Pixabay
 
Az sem mindegy, hogy az olajbogyó milyen gyorsan jut el a betakarítástól a feldolgozást végző üzembe. Az a legideálisabb, ha a betakarítás és a feldolgozóüzembe való szállítás csupán két órát vesz igénybe – így minimálisra csökken annak a kockázata, hogy a gyümölcs oxidálódjon vagy erjedjen.
 
A feldolgozás pedig az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy az olívaolaj mennyire lesz egészséges.
Mutatjuk, miért egészséges az extra szűz olívaolaj | Házipatika
Az extraszűz olívaolaj a legegészségesebb: ez esetben a bogyókat hidegen és csak egyszer sajtolják magas hő és vegyi oldószerek nélkül.
 
A termék címkéjén szerepel az olívaolaj palackozásának dátuma és az is, hogy meddig és hogyan tárolható – fontos, hogy ezeket a javaslatokat betartsuk. Ha a betakarítás időpontja is szerepel a palackon, akkor onnantól számítva a termék polcra kerüléséig legfeljebb három hónap telt el.
 
Az olívaolajban lévő vegyületek egy idő után lebomlanak, főleg ha nem hőtől, fénytől és levegőtől védett helyen tárolják, ezért fontos, hogy hűvös helyen, sötét színű üvegben tároljuk. Ebből következik az is, hogy amennyiben egy üzletben az extraszűz olívaolaj úgy van kitéve a polcra, hogy erős napfény éri, semmiképpen ne vegyük meg.
 
Érdemes tudni, hogy egy olívaolajnak minél teltebb, zamatosabb az íze, annál több egészségügyi előnnyel rendelkezik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nestlé Purina: új igazgató irányítja a büki állateledel-gyárat

2023. június 22. 17:34
Új igazgató irányítja a Nestlé büki Purina állateledel gyárát - közölte a cég az MTI-vel.
 
A tájékoztatás szerint Arthur van Raalte távozását követően Tanja Zigic, a szerbiai surcini gyár korábbi vezetője vette át a pozíciót, aki  elismerően szólt a büki gyár elmúlt 25 évéről, amely alatt a régió legnagyobb és legmodernebb üzemévé fejlődött.

Hatalmas lángok csaptak fel egy somogyi állattartó telepen

2023. június 01. 13:00
Tűz ütött ki egy körülbelül kétezer négyzetméter alapterületű sertéstelepen csütörtök reggel Somogyszob külterületén – közölte a katasztrófavédelem.
 
A tájékoztatás szerint teljes terjedelmében ég az egyik épületrész, amelynek tetőszerkezete beomlott és a tűzben mintegy ezer sertés elpusztult.
 
Az esethez nagy erőkkel vonultak a tűzoltók: a nagyatádi, a barcsi, a nagykanizsai, a marcali, a zalakarosi, a kaposvári és a szigetvári hivatásos, valamint a böhönyei önkormányzati tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett tíz vízsugárral oltották a lángokat, valamint védték a tűzzel nem érintett épületrészt is.