Idehaza egyedülálló az év pezsgője verseny
2024. szeptember 25. 11:35
Kizárólag hagyományos eljárással és hazai alapanyagból készült pezsgők nevezését várja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az országban egyedülállónak számító Év Pezsgője versenybe. A szövetség a tavalyi első rendezvény sikerén felbuzdulva határozta el, hogy ezentúl évente kiírja a versenyt, a győztes pezsgővel pedig leghamarabb a Príma Primissima Gálán, valamint az Év Vállalkozója díjkiosztásnál találkozhatnak a díjazottak, akik az elismerés mellé ebből a pezsgőből kapnak egy-egy palackot ajándékba.
Egy valamit magára adó borászat ma már pezsgőt is készít. Napjainkban ugyanis nem csak az év bizonyos, meghatározó időszakaiban, hanem egész évben szokássá vált a pezsgő fogyasztása – így van ez például a Balatonnál is, ahol a nyári szezonban is szépen fogy a pezsgő, a balatoni borászatok pedig alkalmazkodnak is ehhez a megnövekedett igényhez azzal, hogy pezsgőt is készítenek.
Magyarországon ötven olyan komolyabb pezsgőkészítő üzem van, melyek között egyaránt megtalálhatók a kisebb manufaktúrák és a nagyobb, tradicionális cégek is. Rájuk is számítanak a nevezés során a szakértők. Mátrai Zoltán, a VOSZ Mezőgazdasági Tagozatának elnöke a tavalyi, első kiírást olyan próbálkozásnak nevezte, amellyel felmérték, hogy hogyan néz ki a piac. Mint hozzátette, végül jól sikerült a verseny, hiszen egy dél-balatoni pezsgő lett a győztes, és bebizonyosodott, hogy a kisebb, kevésbé ismert pezsgő is lehet befutó.
Munkában a zsűri a tavalyi eseményen
-A pezsgő zsűrizése eltér a borétól, ami azonban hasonló a kettő között, az a pontozás, csak mások a szempontok: gyöngyözőség, színárnyalat. Szerencsére vannak pezsgőszakértők, akik a zsűrizésben segítenek. De mivel egyre több borászat foglalkozik pezsgő készítésével, ezért a borászok is szépen lassan kiképezik magukat. Az biztos, hogy másmilyen szakértelem kell hozzá, sokkal kevésbé az illatoknak a különböző szerepét vizsgálják, inkább azt elemzik, hogy az íz milyen hosszan tart. Nemzetközi zsűrizési szempont alapján történik minden, de nyilván egy borhoz értő bíráló is képes megtanulni ezt, csak minden gyakorlat kérdése -összegezte Mátrai Zoltán.
Bebizonyosodott tehát, hogy a kisebb gazdaságokban is lehet eredményesen pezsgőt készíteni, eddig ugyanis ha a pezsgő a látókörünkbe került, akkor mindenkinek a szeme előtt a nagy, tradicionális vállalatok jutottak az eszébe. A VOSZ szakemberei több kisebb vállalkozás pezsgőjét kóstolták és jók voltak a visszajelzések. A pezsgő alapborból készül, de azt nem lehet sokáig szakmailag manipulálni, mert amíg a bor készítésének a menetét könnyen figyelni lehet, és be lehet avatkozni a folyamatokba, addig a pezsgőnél ez nem lehetséges. Ha palackba kerül, akkor onnantól kezdve nagy beavatkozásokra nincs lehetőség.
Október 2-án lesz az első zsűrizés a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, amely felvállalta az Év Pezsgője feletti védnökséget. A következő fontos dátum október 8., amikor a döntőbe jutott pezsgő zsűrizése következik a VOSZ elnökségi ülésén.
Mátrai Zoltán szerint örömteli, hogy egy ilyen szervezet nem csak a munkaadói érdekképviseletet látja el, hanem gondoskodik arról is, hogy a szokásos bor- és pálinkaverseny mellett különlegességként pezsgőverseny is legyen hazánkban.
December első péntekén, a Vállalkozók Napján lesz a díjátadás, ott debütál a VOSZ Év Pezsgője.
forrás: Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu
Kapcsolódó cikkek
Két év alatt megtöbbszörözte az ALDI a magyar termelőknek adott megrendeléseinek értékét
2023. augusztus 24. 15:07
Több mint 50 milliárd forinttal növelte a magyar beszállítók felé irányuló megrendeléseit tavaly az Aldi, amely hozzájárul a hazai élelmiszer-feldolgozók eredményességéhez és összhangban van a kiskereskedelmi lánc korábbi vállalásaival is - hangzott el egy sajtóeseményen csütörtökön. A rendezvényen az Aldi megerősítette 2021-es ígéretét, és vállalta, hogy továbbra is magyar hús- és tejtermékekkel, valamint más kategóriákban is magyar beszállítóktól származó élelmiszerekkel látja el vásárlóit.
Kapor, de nem csak tökfőzelékbe
2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.