Így fog festeni pár év múlva a Citadella, keresztet kap a Szabadság-szobor

2024. augusztus 15. 17:40
Közleményt adott ki a Várkapitányság a Citadella megújításával kapcsolatban.
 
Még júliusban adtunk hírt arról, hogy állapotfelmérés és diagnosztikai munkálatok miatt felállványozták a Szabadság-szobrot, ami után megkezdődhet a szobor tényleges felújítása, majd a körülötte lévő terasz kialakítása. 
Így fog festeni pár év múlva a Citadella, keresztet kap a Szabadság-szobor
A Várkapitányság friss közleményében azt írja, már zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása.
4
 
A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is, mindemellett átvizsgálják a szobrokban található több ezer rögzítőcsavart, és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. Jelenleg a fémrestaurátorok a belső szerkezeti kötések cseréjét, valamint a külső felületek tisztítását végzik.
 
„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk” – írják, hozzátéve: a restaurálási munkálatokat követően elkezdik a szobor körül lévő terasz új kialakítását, amely megjelenésében illeszkedni fog a Citadella megújuló külső és belső közparkjaihoz.
Ilyen volt, ilyen lesz
Ilyen volt, ilyen lesz (Fotó: Várkapitányság)
 
A Citadellán egyébként elvégezték a terület állapotfelmérését és régészeti feltárását, több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvarának rendbetétele. A fejlesztésnek köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére nő, az erődfalon belül egy új közparkot alakítanak ki.
2
A munkálatok egyik leglátványosabb elemeként megnyitották a falakat az északi és a déli oldalon.
9
„A Szabadság-szobor mögött egy látványos lépcsősort alakítunk ki, amelyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. A megújult ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hozunk létre a Szabadság Bástyája címmel.
6
A fejlesztés tervezésével összhangban a kiállítás előkészítését is az Art1st Design Kft. végzi széleskörű szakértői csapat, többek között történész, múzeumpedagógus és forgatókönyvíró bevonásával.″
 
A több szakaszból álló munka várhatóan 2026-ra fejeződik be, ebben az időszakban várható a kiállítás megnyitása is.
 
(Borítókép és fotók: Várkapitányság)
 
forrás: welovebudapest.com

Kapcsolódó cikkek

Vadászles és kutatószoba is helyet kap az év turistaházában

2023. október 05. 15:18
Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. által építtetett Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) kapta a legtöbb voksot az Aktív Magyarország közönségszavazásán, így ez lett az Év Turistaháza 2023-ban. Az Északerdő Zrt. már harmadik éve szerzi meg az első helyet.
 

Szentpéteri Csilla koncert a keszthelyi Festetics-kastély parkjában

2023. július 10. 14:55
Szentpéteri Csilla országos turnésorozatának következőállomása a keszthelyi Festetics kastélyparkban lesz július 15-én este 20.30 órakor. A koncert különlegességét a keszthelyi öböl meghatározó műemléképületének kertje adja.