Így készül a Kinderpunsch, a gyerekek alkoholmentes karácsonyi forralt bora
Az advent varázsához a fűszeres, forró italok kortyolgatása éppúgy hozzátartozik, mint az éjszakát barátságosabbá tévő díszkivilágítások, vagy a mézeskalács mindent belengő, finom illata.
Míg mi, felnőttek jóízűen kortyolgatjuk a fűszeres forralt bort vagy épp a krampampulit, ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, akik szintén megízlelnék a felnőttes finomságot. Mivel alkoholos italt ők még nem ihatnak, így épp kapóra jön a németek népszerű találmánya, a Kinderpunsch, magyarul gyerekpuncs, ami tulajdonképpen a forralt bor alkohol nélküli, gyerekbarát verziója.
Alapanyaga a kedvelt gyümölcsteák egyike, erdei gyümölcsökből vagy épp hibiszkuszból, melyek már önmagukban is szép, piros színt kölcsönöznek az italnak, így idén ez lehet otthon a gyerekek kedvenc karácsonyi itala.
Készítsük el nekik a forró csoki helyett vagy mellé, a siker garantált lesz!
Íme a mennyei gyerekpuncs jól bevált receptje
Hozzávalók 8 deciliter puncshoz- ½ liter gyümölcstea (erdei gyümölcs vagy hibiszkusz – ízlés szerint más is lehet)
- ¼ liter almalé
- 4 szegfűszeg
- 2 fahéjrúd, 2 csillagánizs
- 1 citrom és a leve
- 2 narancs és az egyik leve
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje és édesítőszer
- Forraljuk fel a teavizet, majd 8 percig áztassuk benne a teafiltereket (5 dl vízhez használjunk négy filtert, hogy erőteljes gyümölcsös ízt kapjunk).
- Öntsük hozzá a gyümölcslevet, az egyik narancs kifacsart levét, a kifacsart citromlevet, majd a másik narancsot szeleteljük fel, úgy adjuk az egészhez. Ezt csak akkor tegyük, ha sikerült kezeletlen héjú bionarancsot beszereznünk, ellenkező esetben mindkét narancs levét adjuk az italhoz.
- A fűszereket is tegyük bele, a szegfűszeget és a csillagánizst tehetjük teatojásba is, így könnyebb lesz a végén eltávolítani. 10 perc alatt melegítsük össze a puncsot, de ne forraljuk fel, mert a narancshéj keserűvé teheti az egészet.
- Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, hogy nekünk nem elég édes, tegyünk még bele cukrot vagy egyéb édesítőszert.
- Végül távolítsuk el belőle a fűszereket, és tálaljuk üvegpohárban vagy csészében, ahogy jólesik.
Egészségünkre!
Kiemelt kép: Pixabay
sokszinuvidek.24.hu