Így készül a Kinderpunsch, a gyerekek alkoholmentes karácsonyi forralt bora

2019. december 12. 08:41
Alkoholmentes változat a legkisebbek örömére a gyerekpuncs.
Így készül a Kinderpunsch, a gyerekek alkoholmentes karácsonyi forralt bora

Az advent varázsához a fűszeres, forró italok kortyolgatása éppúgy hozzátartozik, mint az éjszakát barátságosabbá tévő díszkivilágítások, vagy a mézeskalács mindent belengő, finom illata.

Míg mi, felnőttek jóízűen kortyolgatjuk a fűszeres forralt bort vagy épp a krampampulit, ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, akik szintén megízlelnék a felnőttes finomságot. Mivel alkoholos italt ők még nem ihatnak, így épp kapóra jön a németek népszerű találmánya, a Kinderpunsch, magyarul gyerekpuncs, ami tulajdonképpen a forralt bor alkohol nélküli, gyerekbarát verziója.

Alapanyaga a kedvelt gyümölcsteák egyike, erdei gyümölcsökből vagy épp hibiszkuszból, melyek már önmagukban is szép, piros színt kölcsönöznek az italnak, így idén ez lehet otthon a gyerekek kedvenc karácsonyi itala.

Készítsük el nekik a forró csoki helyett vagy mellé, a siker garantált lesz!

Íme a mennyei gyerekpuncs jól bevált receptje

Hozzávalók 8 deciliter puncshoz
  • ½ liter gyümölcstea (erdei gyümölcs vagy hibiszkusz – ízlés szerint más is lehet)
  • ¼ liter almalé
  • 4 szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd, 2 csillagánizs
  • 1 citrom és a leve
  • 2 narancs és az egyik leve
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje és édesítőszer
Elkészítése
  • Forraljuk fel a teavizet, majd 8 percig áztassuk benne a teafiltereket (5 dl vízhez használjunk négy filtert, hogy erőteljes gyümölcsös ízt kapjunk).
  • Öntsük hozzá a gyümölcslevet, az egyik narancs kifacsart levét, a kifacsart citromlevet, majd a másik narancsot szeleteljük fel, úgy adjuk az egészhez. Ezt csak akkor tegyük, ha sikerült kezeletlen héjú bionarancsot beszereznünk, ellenkező esetben mindkét narancs levét adjuk az italhoz.
  • A fűszereket is tegyük bele, a szegfűszeget és a csillagánizst tehetjük teatojásba is, így könnyebb lesz a végén eltávolítani. 10 perc alatt melegítsük össze a puncsot, de ne forraljuk fel, mert a narancshéj keserűvé teheti az egészet.
  • Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, hogy nekünk nem elég édes, tegyünk még bele cukrot vagy egyéb édesítőszert.
  • Végül távolítsuk el belőle a fűszereket, és tálaljuk üvegpohárban vagy csészében, ahogy jólesik.

Egészségünkre!

Kiemelt kép: Pixabay

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Vissza a szakszervezetek jogait!

2020. augusztus 18. 08:15
Ellenőrzési jogokat a szakszervezeteknek! Pontosabban: vissza a szakszervezetek ellenőrzési jogosítványait! Bármilyen hihetetlen is a fiatalok számára, az érdekvédőknek egykor egészen komoly jogaik, jogosítványaik voltak. A régi munka törvénykönyve biztosította a szakszervezetek számára például a munkakörülményekre vonatkozó szabályok megtartásának az ellenőrzését. Továbbmegyek: nemcsak az ellenőrzéshez volt joga egy érdekvédelmi szervezetnek, hanem ahhoz is, hogy az észlelt hibákra és mulasztásokra felhívja az illetékesek figyelmét, s ha ez kevés volt az intézkedéshez, akkor eljárást is kezdeményezhetett a felelősök ellen. Ez biztonságot jelentett a munkavállalóknak. Ma már nyomokban sem léteznek az említett jogok.

Balatoni körkép: Nem mi vagyunk drágák, ti kerestek keveset!

2022. június 01. 10:10
Körbejártuk a balatoni vendéglátóegységeket, kezdve Lellétől, Szemesen át az északi partig, Tihanyig, Füredig és Csopakig. A tanulság? Bródyval szólva: a helyzet jó – de nem reménytelen. A nettó 800 ezer forintos fizetések ugyan – minden híreszteléssel ellentétben – nem jellemzők, a választóvonal az idényüzletek és az egész évben nyitva tartó éttermek között húzódik. Ami tény: az árak emelkednek, de a kocsmárosok egyelőre még nem hárítják át a vevőre az alapanyagok drasztikus drágulását. A kulcsszó az egyelőre.