Így szúrják ki a brit tudósok a hamisított mézet!
2024. szeptember 06. 16:25
Az eljáráshoz nem kell felbontani a csomagolást.
Brit tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a flakon felbontása nélkül megállapítható a mézhamisítás – Fotó: Shutterstock
A méz nemzetközi kereskedelmében egyre gyakrabban fordulnak elő hamisítások, amelyek óriási anyagi és minőségi veszteséget okoznak a vásárlóknak és fogyasztóknak. A méz természetes sokfélesége (nektárforrások, betakarítási időszak, földrajzi tényezők) miatt – különösen kis kiszerelésű termékek esetében – a hamisítást rendkívül nehéz felfedezni, a hamisítók pedig olyan kifinomult módszereket dolgoztak ki, amelyek a kimutatást még jobban megnehezítik.
A kockázat különösen magas az Egyesült Királyság esetében, amely 2023-ban 89,8 millió font-sterling értékben vásárolt külföldről mézet.
Az EU Bizottság jelentése szerint 2023-ban a bevizsgált 147 mézminta 46%-át valószínűleg olcsó növényi szirupokkal hamisították. Az angliai Cranfield Egyetem kutatói – külföldi kollégáikkal együttműködve – két olyan módszert dolgoztak ki, amelyek gépi tanulás alkalmazásával, az üveg vagy flakon felbontása nélkül is egyszerűen és gyorsan alkalmasak a hamisítás kimutatására. Ezek közül a Dr. Maria Anastasiadi által eredetileg gyógyszerészeti diagnosztikára kidolgozott térbeli eltolásos Raman-spektroszkópia (SORS) eljárás teljes biztonsággal, azaz a tévedés kizárásával működik, és a mézben lévő valamennyi komponenst meg tudja határozni.
A másik módszer – amelyet az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökséggel és a Belfasti Queen's Egyetem Globális Élelmiszer-biztonsági Intézetével együttműködve dolgoztak ki –, a DNS vonalkódoláson alapul, ugyancsak megbízható információt nyújt a mézek összetételéről.
Forrás: naturalproductsonline.co.uk
Brit tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a flakon felbontása nélkül megállapítható a mézhamisítás – Fotó: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek
2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye
2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.
Workshop-ot tartottak a helyi termelésű élelmiszerről Veszprém megyében
2024. június 17. 13:24
A helyi termékek minőségfejlesztését szolgálta a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és a Pannon Helyi Termék Nkft. által közösen rendezett szakmai program, amelynek házigazdája a Táj-Kapocs Alapítvány volt. A taliándörögdi rendezvényen számos helyi termelő, kézműves találkozott, hogy megosszák tapasztalataikat, és új kezdeményezéseket ismerjenek meg.