Így szúrják ki a brit tudósok a hamisított mézet!

2024. szeptember 06. 16:25
Az eljáráshoz nem kell felbontani a csomagolást.
Így szúrják ki a brit tudósok a hamisított mézet!
 
Brit tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a flakon felbontása nélkül megállapítható a mézhamisítás – Fotó: Shutterstock
 
A méz nemzetközi kereskedelmében egyre gyakrabban fordulnak elő hamisítások, amelyek óriási anyagi és minőségi veszteséget okoznak a vásárlóknak és fogyasztóknak. A méz természetes sokfélesége (nektárforrások, betakarítási időszak, földrajzi tényezők) miatt – különösen kis kiszerelésű termékek esetében – a hamisítást rendkívül nehéz felfedezni, a hamisítók pedig olyan kifinomult módszereket dolgoztak ki, amelyek a kimutatást még jobban megnehezítik.
 
A kockázat különösen magas az Egyesült Királyság esetében, amely 2023-ban 89,8 millió font-sterling értékben vásárolt külföldről mézet.
 
Az EU Bizottság jelentése szerint 2023-ban a bevizsgált 147 mézminta 46%-át valószínűleg olcsó növényi szirupokkal hamisították. Az angliai Cranfield Egyetem kutatói – külföldi kollégáikkal együttműködve – két olyan módszert dolgoztak ki, amelyek gépi tanulás alkalmazásával, az üveg vagy flakon felbontása nélkül is egyszerűen és gyorsan alkalmasak a hamisítás kimutatására. Ezek közül a Dr. Maria Anastasiadi által eredetileg gyógyszerészeti diagnosztikára kidolgozott térbeli eltolásos Raman-spektroszkópia (SORS) eljárás teljes biztonsággal, azaz a tévedés kizárásával működik, és a mézben lévő valamennyi komponenst meg tudja határozni.
 
A másik módszer – amelyet az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökséggel és a Belfasti Queen's Egyetem Globális Élelmiszer-biztonsági Intézetével együttműködve dolgoztak ki –, a DNS vonalkódoláson alapul, ugyancsak megbízható információt nyújt a mézek összetételéről.
 
Forrás: naturalproductsonline.co.uk
Brit tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a flakon felbontása nélkül megállapítható a mézhamisítás – Fotó: Shutterstock
 

Kapcsolódó cikkek

Ismét megéri idehaza értékesíteni a sertéshúst

2024. szeptember 24. 14:28
Találós kérdés is lehetne, hogy mi köze van a sertéshúsnak az elektromos autóhoz? Első hallásra semmi, de abban az esetben, ha az európai sertéshús exportját valóban büntetővámmal sújtja majd Kína, akkor már látni az összefüggést a kettő között. Az elemzések ettől függetlenül azt mutatják, hogy ebben az évben stabilizálódott a hazai sertéspiac és ez így is marad az év további részében. Bár az utóbbi egy-két hétben volt némi árcsökkenés az értékesítésben, illetve a hízó és a malac ára is magas volt, de így is rendeződtek a gazdálkodás feltételei.   

Veszélyes terméket hív vissza az Auchan, ne egye meg!

2024. március 22. 15:06
Idegen anyag esetleges jelenléte miatt csomagolt paninit hívott vissza az Auchan - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ma (márc.22.).