Ilyen az élelmiszerbiztonsági helyzet az EU-ban

2016. szeptember 20. 07:54
Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett 3000 bejelentés kevesebb mint 1 százaléka érintett magyar előállítású terméket 2015-ben.

Hazai vonatkozású ügy 86 volt, melyek főleg gyümölcsöket, zöldségeket, gabona és pékáru termékeket érintettek – derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A több mint 35 éve működő élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer lehetővé teszi a tagállamok hatóságai közti gyors információáramlást. Segítségével számos élelmiszer-biztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna.

 

 
 
 

 

A rendszer működéséről az Európai Bizottság minden évben jelentést készít. A nemrég megjelent összegzésből kiderül, hogy 2015-ben 3049 bejelentés jelent meg a RASFF-on, 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. Ezek 90 százaléka élelmiszerekhez kötődött. A bejelentésekből 775 volt riasztás, a többi a határ-visszautasítás, illetve a kétféle tájékoztatási kategóriába tartozott. A riasztások száma az előző évhez képest 3 százalékkal nőtt.

élelmiszer termelés

A hazai ügyek főleg gyümölcsöket, zöldségeket, gabona és pékáru termékeket érintettek – fotó: Shutterstock

A legtöbb probléma EU-s szinten a zöldségekkel és gyümölcsökkel, a mogyoróval, mogyorótermékekkel, magvakkal, valamint a hal- és haltermékekkel volt. A jelentős, sok tagállamot érintő esetek között szerepelt például aflatoxinnal szennyezett keksz, atropint és szkopolamint tartalmazó bio polenta, de hisztamint tartalmazó szardella filé is. Magyarországon előállított termékkel 21 esetben volt gond, ami a RASFF bejelentésnek kevesebb, mint 0,7 százaléka.

Olyan RASFF ügy, amely valamely ok miatt hazai vonatkozásúvá vált, 86 volt 2015-ben. Ebből 72 élelmiszerrel, 4 takarmánnyal és 10 élelmiszerrel érintkező anyagokkal foglalkozott. A legtöbb gond a gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve a gabona és pékáru termékekkel adódott. Kisebb számban kellett különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, valamint élelmiszerekkel érintkező anyagokkal kapcsolatban eljárni.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

A súlyosbodó agrárpiaci helyzetben elengedhetetlen az Európai Unió támogatása

2016. május 19. 08:16
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. május 17-i ülésén az agrárminiszterek ismét megvitatták a mezőgazdasági piacokon kialakult krízishelyzetet. A magyar delegációt vezető Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy a tej- és sertéspiacon rendkívül kritikus a helyzet.
 

Megvan a recept, mitől lehetünk versenyképesek

2016. október 11. 07:59
Hogyan lehet versenyképesebb a magyar agrárium? Milyen korszerű marketingeszközöket és módszereket kell alkalmazni ahhoz, hogy a termelők és termékeik eredményesebben jussanak piacra? Melyek azok a külpiacok, illetve termékpályák, amelyekben a legnagyobb kihasználatlan potenciálunk van? Lipcsey Györggyel, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. igazgatójával beszélgettünk.