Ilyen feltételekkel dolgozhatnak a vendégmunkások Magyarországon

2023. június 14. 11:13
A jogszabály 2023. november 1-jén lép hatályba.
 
Az Országgyűlés 135 igen, 47 nem és 10 tartózkodó szavazattal elfogadta a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt, amely a harmadik országbeli állampolgár fogalmától megkülönböztetve, speciális foglalkoztatotti kategóriaként határozza meg a vendégmunkás fogalmát és a rá vonatkozó szabályokat.
Ilyen feltételekkel dolgozhatnak a vendégmunkások Magyarországon
Az idén november 1-jén hatályba lépő jogszabály szerint a vendégmunkások munkavállalási célból száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó beutazási és tartózkodási jogot kaphatnak Magyarországon.
 
A beutazás és a kilencven napot meghaladó tartózkodás feltétele, hogy a vendégmunkásnak legyen érvényes úti okmánya, megfelelő szálláshelye, a megélhetéshez szükséges pénzügyi háttere, valamint megfeleljen a közbiztonsági, nemzetbiztonsági szempontoknak.
 
A vendégmunkás tartózkodási engedélye legfeljebb két évre lesz érvényes, ami legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg, ugyanakkor az érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező vendégmunkás a hároméves maximális időtartamon túlmenően ismét kérelmet nyújthat be, ha továbbra is eleget tesz a törvényben foglalt feltételeknek.
 
A szabályok nem engedik meg a vendégmunkások családegyesítését, illetve letelepedését sem.
 
A törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeletben határozza meg a vendégmunkások beutazásával, tartózkodásával és foglalkoztatásával kapcsolatos részletszabályokat.
Emellett miniszteri rendeletben határozhatják meg a Magyarországon évente foglalkoztatható vendégmunkások összlétszámát, azokat a foglalkozásokat, amelyekben vendégmunkás Magyarországon nem foglalkoztatható, és azon, Magyarországgal nem szomszédos, Európai Gazdasági Térségen kívüli országok listáját, ahonnan vendégmunkás foglalkoztatható.
 
forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Leesett az állunk a svájci útjavítást nézve

2024. május 09. 20:18
Svájcban már úgy oldják meg az autópálya újraaszfaltozását, hogy közben nincs szükség sávlezárásra, az autók ugyanúgy két sávon haladhatnak.

A tavakban is sok a mikroműanyag

2023. szeptember 05. 13:43
Egy nemzetközi kutatócsoport első alkalommal vizsgálta sztenderdizálva a tavak műanyag-szennyezettségét. A kutatást az olasz Milánó-Bicocca Egyetem vízi ökológia és vízmenedzsment kutatócsoportja dolgozta ki és irányította.