Ilyen se volt még: az évszázad legkorábbi szürete a mostani

2024. július 26. 13:37
A Kunsági borvidéken már szedik a Nérót, az Irsai Olivért. Más területeken még van 2-3 hete az Irsainak, az ültetvények kitettségétől függően.
 
Ezt követően talán lesz egy hét pihenője a borászatoknak, s augusztusban jön a Zenit, a cserszegi fűszeres, a rizlingszilváni – tette közzé a Magyar Bor Akadémia.
Ilyen se volt még: az évszázad legkorábbi szürete a mostani
Szeptember végére Móron minden szőlő bekerül a feldolgozókba – forrás: Pixabay
 
Varga Máté, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke szerint augusztus végén-szeptember elején megkezdik a chardonnay és a sauvignon blanc szüretét is és szeptember végére Móron minden szőlő bekerül a feldolgozókba.
 
Az országos csapadékellátás hektikus, Móron és környékén immár egy teljes hónapja nem esett – a vékonyabb termőrétegű, fiatal ültetvényekben látszik is az aszály. Máshol szerencsésebbek, kaptak az égi áldásból, s vannak helyek, ahol bizony, a jég elverte az ültetvényeket. Az aszály hatására apró bogyókra, kevés lére számíthatunk.
 
A tavalyi peronoszpórás év után nem igazolódott be sokak félelme, hogy idén is megjelenik a fertőzés, megjelent viszont a lisztharmat. Ezzel együtt általánosságban jónak mondható a növényegészségügyi helyzet.
 
A  gazdák mennyiségben átlagos, vagy afeletti termést várnak, talán a Duna Borrégióban tapasztalt fagykárok okoznak csak problémát. A jó minőségre minden esélyünk megvan, még úgy is, hogy az évszázad legkorábbi szüretét élhetjük meg – írják.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Madárinfluenza tizedeli a darvakat

2023. november 17. 16:17
Erőteljesen terjed a vándorló vízimadarak állományaiban a madárinfluenza, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményt adott ki. A vándorló vízimadarak őszi vonulása a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával.

Mit kell tenni a területi monitoring rendszer végzéseivel?

2023. július 10. 13:05
28 ezer termelő kapott elektronikus úton értesítést arról az elmúlt időszakban, hogy adminisztratív meg nem felelések vagy a műholdfelvételek által detektált eltérések vannak a beadott 2023. évi egységes kérelmükben.
 
A végzés a feltárt probléma mellett az elvégzendő feladatot is tartalmazza, így főszabály szerint 2023. szeptember 29-ig, 2023 előtt indult korábbi felhívások esetében pedig 9 napos határidővel a jelzett problémák az Egységes Kérelem felületén szankciómentesen kijavíthatóak vagy a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül saját mobiltelefonnal készített georeferált kép beküldésével tisztázható a tényállás.